Αναφορικά με τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης την 12η Μαΐου 2011 και αφορούσε την αδειοδότηση υπεραγοράς λιανικού εμπορίου στην πόλη μας, ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης θα ήθελε να κοινοποιήσει τα ακόλουθα:
• Η πάγια θέση του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης είναι κατά αυτού του είδους εμπορικής δραστηριότητας πολυκαταστημάτων.
• Ο Σύλλογος είχε κινηθεί νομικά, καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης εναντίον της υπ’ αριθμ. Πρωτ. 6691/14-7-2008 απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κατά το έτος 2008 που χορηγούσε άδεια στην εταιρία «Exodos Development Σταύρος Γαρδίκης και Σία Ε.Ε.». Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Έβρου ναι μεν δεν χορήγησε την άδεια με τη συνεδρίασή του την 1-6-2008, αλλά επί της ουσίας η απόφαση αυτή ήταν άκυρη διότι είχαν παρέλθει οι 50 ημέρες από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης, τις οποίες προέβλεπε ο Νόμος. Όλως τυχαίως η ίδια διαδικασία τηρήθηκε και σε δύο ακόμη Νομούς της χώρας. Μετέπειτα η εταιρία Exodos Development κατέθεσε προσφυγή ενώπιον του Γ.Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία έγινε δεκτή και έτσι ακυρώθηκε η εκπρόθεσμη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
• Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ’ αριθμόν 3037/2008 απόφασή του έκρινε ως αντισυνταγματικό το άρθρο 10 του Νόμου 2323/1995 και ως εκ τούτου οι χορηγήσεις αδειών από τα Νομαρχιακά Συμβούλια θεωρούνται εκ των πραγμάτων άκυρες. Μάλιστα σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στα Δημοτικά Συμβούλια για τέτοιου τύπου αποφάσεις. Ο Εμπορικός Σύλλογος λοιπόν επιφυλάσσεται σχετικά με το αν η χορήγηση άδειας από το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν τυπικό θέμα επικαιροποίησης της παλαιότερης άδειας ή ουσιαστικό αφού το θέμα που συζητήθηκε αφορούσε τη χορήγηση ιδρυτικής άδειας ή ΜΗ σε εταιρία διαφορετική από αυτή που είχε λάβει την αδειοδότηση του 2008 από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Θα τοποθετηθεί δημόσια αφού προηγουμένως λάβει όλα τα σχετικά έγγραφα που έχουν ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αλεξανδρούπολης από τις 6-5-2011.
• Όσον αφορά τη θετική γνωμοδότηση του Επιμελητηρίου Έβρου το έτος 2008 για το ίδιο ζήτημα, θα πρέπει να τονισθεί πως ναι μεν οι έμποροι αποτελούν μέλη του Επιμελητηρίου, και ενώ εκπροσωπούνται στο Δ.Σ. του ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ. Έτσι και ενώ κατατέθηκε η κάθετα αντίθετη άποψη του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης κου Μακρίδη όπως και του τότε προέδρου της ΟΕΒΕΣΕ κου Μαλτσάκη, αυτές δεν καταγράφηκαν και γι’ αυτό η ομόφωνη απόφαση του Επιμελητηρίου Έβρου. Άλλωστε το Επιμελητήριο αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος αποτελεί συνδικαλιστικό όργανο επαγγελματικού σωματείου.
• Θέλοντας λοιπόν να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα των μελών μας, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο, δραστήριο και δημιουργικό κομμάτι της ζωής αυτής της πόλης από ιδρύσεώς της και στα πλαίσια της καλής συνεργασίας με το Δήμο Αλεξανδρούπολης αλλά και εν’ όψει πιθανών μελλοντικών αιτήσεων από πολυεθνικές εταιρίες, θα επιθυμούσαμε την έγκαιρη ενημέρωση μας ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να εκφέρουμε την άποψή μας πάνω σε θέματα που αφορούν άμεσα τον εμπορικό κόσμο και κατ’ επέκταση τα συμφέροντα των δημοτών της πόλης. Πόσο μάλιστα σε εποχές που είναι ιδιαίτερα δύσκολες και ο επιχειρηματικός κόσμος μοχθεί για ένα καλύτερο αύριο.

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Μακρίδης Ευστάθιος Μιχαηλίδης Νίκος