Της Κικής Ηπειρώτου

Σε επιβολή προστίμων, που φτάνουν ως και τα 1.000 ευρώ, αλλά και σε κατασχέσεις προϊόντων από πλανόδιους αγροτοπαραγωγούς του Δήμου Αλεξανδρούπολης έχει προχωρήσει η δημοτική αστυνομία. Οι αγροτοπαραγωγοί της περιοχής είναι ανάστατοι και ζητούν από τη δημοτική αρχή να συμμορφωθεί με την ισχύουσα νομοθεσία, ορίζοντας άμεσα, μέσω δημοτικού συμβουλίου, συγκεκριμένα σημεία στην πόλη, όπου, όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις κι έχουν τις ανάλογες άδειες, θα μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους. Η νομοθεσία, βάσει της οποίας, επιτρέπεται η πώληση αγροτικών προϊόντων σε υπαίθριες στάσεις εμπορίου, άλλαξε τον περασμένο Φλεβάρη και πλέον, συμπεριλαμβάνει και το δήμο μας. Σε συνάντηση που είχαν τον Ιούλιο οι εκπρόσωποι των αγροτοπαραγωγών με το Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, υπήρξε η υπόσχεση ότι θα δοθούν άδειες σε όσους κάνουν αίτηση και πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου.
Οι αιτήσεις, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των αγροτοπαραγωγών Κώστα Κωστάκη, υπεβλήθησαν κανονικά, ωστόσο, ενώ το καλοκαίρι οδεύει προς το τέλος του, μαζί με μία σειρά εποχικών προϊόντων, δεν έχουν ακόμη οριστεί οι θέσεις που μπορεί ο κάθε παραγωγός να πουλά τη σοδειά του.
«Δεν ζητάμε καμιά ιδιαίτερη μεταχείριση. Θέλουμε άδεια για να μπορούμε να επιβιώσουμε εμείς και οι οικογένειές μας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα στους πολίτες της πόλης φτηνά και υγιεινά προϊόντα», υπογραμμίζει μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» ο κ. Κωστάκης, στηλιτεύοντας την στάση της δημοτικής αρχής, κάνοντας λόγο για «εμπαιγμό» και εκφράζοντας την αγανάκτηση όλων των παραγωγών για τα πρόστιμα και τις κατασχέσεις που επιβάλει η δημοτική αστυνομία.
«Αντί για άδειες ο Δήμος, μας φιλοδώρησε με πρόστιμα της τάξης των 1000 ευρώ και κατασχέσεις των προϊόντων μας. Η νομοθεσία είναι σαφής και με την σχετική εγκύκλιο που εκδόθηκε τον Φλεβάρη του 2011 καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την άδεια στάσιμου εμπορίου των παραγωγών. Η άρνηση του Δήμου να εκδώσει τις άδεις στην ουσία αποτελεί παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας. Άλλωστε πολλοί Δήμοι της χώρας και μάλιστα και της περιφέρειάς μας έχουν προχωρήσει σε έκδοση αδειών. Ζητάμε την άμεση συμμόρφωση του Δήμου  στην σχετική νομοθεσία και την αδειοδότησή μας, δεν αντέχουμε άλλο εμπαιγμό».
Όπως αναφέρει ο κ. Κωστάκης, οι αγροτοπαραγωγοί της περιοχής, με ιδρώτα και μόχθο, προσπαθούν κάθε μέρα να επιβιώσουν, πουλώντας τα προϊόντα τους σε πολύ χαμηλές τιμές, οι οποίες συμφέρουν τους καταναλωτές.
«Με την οικονομική κρίση, ο κόσμος οδηγείται στην εξαθλίωση. Ήδη πολλοί έχουν αφήσει τις επιχειρήσεις τους και τις δουλειές τους κι έχουν επιστρέψει στα χωράφια. Ο Δήμος οφείλει να μας βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια, κι όχι να προβάλλει εμπόδια».
Από τη μεριά του δήμου, υπάρχει η δέσμευση ότι οι άδειες θα δοθούν, αφού το θέμα περάσει από το δημοτικό συμβούλιο, με τις εν λόγω αποφάσεις να τίθενται σε ισχύ από το 2012. Εφ. «Η Γνώμη»