Κρίσιμες ώρες για το Ελληνικό φάρμακο – Η τρόικα μεθοδεύει την κυριαρχία των πολυεθνικών στο σύστημα υγείας
Τι ζητούν οι δανειστές με το Μνημόνιο ΙΙΙ και γιατί αυτό έχει επιπτώσεις στους ασθενείς, τα Ταμεία και την Ελληνική φαρμακοβιομηχανία.
Στο αποκορύφωμά τους βρίσκονται οι πιέσεις των εκπροσώπων των δανειστών προκειμένου – στο πλαίσιο του Μνημονίου ΙΙΙ – να ληφθούν, ως «προαπαιτούμενα», μέτρα που οδηγούν στην απαξίωση το Ελληνικού φαρμάκου προς όφελος των εισαγομένων σκευασμάτων των πολυεθνικών εταιριών.
Tι ζητά η Τρόικα: Ζητά να υιοθετηθεί από την κυβέρνηση ένα νέο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων που, εφόσον εφαρμοστεί, θα διαλύσει τις τιμές των γενοσήμων φαρμάκων, σε επίπεδα που δεν θα είναι δυνατή η παραγωγή τους. Πολλά Ελληνικά φάρμακα θα βγουν από την αγορά.
Γιατί αυτό είναι κακό για τον ασθενή και τα Ταμεία; Είναι πολύ κακό. Πολλά οικονομικά Ελληνικά φάρμακα, που την τελευταία πενταετία μείωσαν τις τιμές τους κατά 60% και επιπλέον, πωλούνται σήμερα σε τιμή 70% φθηνότερη των εισαγόμενων «πρωτότυπων», με το νέο “haircut” που απαιτεί η τρόικα, θα βγουν από την αγορά, γιατί δεν θα αντέξουν τα Ελληνικά εργοστάσια να τα παράγουν.
Αναπόφευκτα, ασθενείς και τα Ταμεία θα στερηθούν φτηνών φαρμακευτικών θεραπειών.
Στο κενό που θα δημιουργηθεί, οι οικονομικές θεραπείες που εξασφαλίζουν τα Ελληνικά φάρμακα θα υποκατασταθούν από πολύ ακριβά εισαγόμενα, για τα οποία η τρόϊκα δεν ζητά μείωση τιμών!
Έτσι, ενώ ακούγεται ότι «είναι καλό να φτηναίνουν τα φάρμακα», στην ουσία ακριβαίνουν γιατί όταν βγουν από την αγορά τα ήδη φτηνά Ελληνικά, θα μείνει το μονοπώλιο των εισαγομένων ακριβών φαρμάκων.
Πρόκειται για «χειρουργική» παρέμβαση της τρόικα υπέρ των μεγαλοεισαγωγέων. Πρόκειται λένε οι εκπρόσωποι των Ελληνικών εργοστασίων, για ξεκάθαρη εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων, που δεν γίνεται αμέσως κατανοητή σε όσους δεν γνωρίζουν πως λειτουργεί η αγορά φαρμάκου διεθνώς.
Τι επίπτωση έχει αυτό για την Ελληνική παραγωγή; Πολύ μεγάλη. Η Ελλάδα παράγει κυρίως «ουσιωδώς όμοια φάρμακα», τα γνωστά “γενόσημα”.
«Τα φάρμακά μας –λένε οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας- είναι οικονομικά. Αποζημιώνονται από τα Ταμεία με έκπτωση τουλάχιστον 70% της τιμής του πρωτότυπου. Τα Ελληνικά φάρμακά είναι ποιοτικά και ασφαλή. Τα εμπιστεύονται εδώ και 50 χρόνια γιατροί και ασθενείς. Τα αναγνωρίζουν τα συστήματα υγείας όλης της Ευρώπης και συνολικά 85 χωρών διεθνώς.
Η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία απασχολεί περίπου 12.000 άμεσα εργαζόμενους και πολλαπλάσιο αριθμό ατόμων που δραστηριοποιούνται γύρω από τη φαρμακοβιομηχανία.
Επενδύουμε σε τεχνολογία αιχμής, σε έρευνα και καινοτομία. Αποτελούμε το δεύτερο εξαγωγικό κλάδο της χώρας. Συμβάλουμε στα δημόσια έσοδα, στην οικονομία και την ανάπτυξη.
Τι θέλει η τρόικα; Να απαξιωθεί το Ελληνικό φάρμακο; Να διαλυθεί η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία; Να αποβιομηχανιστεί η χώρα;»
Τι ζητά η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία σήμερα από την κυβέρνηση: Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής παραγωγής φαρμάκου ζητούν,
1. Να αντισταθεί η κυβέρνηση στις παράλογες απαιτήσεις της τρόϊκα
2. Να ετοιμάσει και να παρουσιάσει στο επόμενο τρίμηνο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εθνικής πολιτικής για το φάρμακο που – εντός του κλειστού προϋπολογισμού για τη φαρμακευτική δαπάνη – θα κατανέμει τη συμμετοχή Ελληνικών και εισαγόμενων φαρμάκων προς όφελος του Έλληνα ασθενή, των φορολογούμενων και της εγχώριας παραγωγής. Όπως συμβαίνει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, έτσι και στην Ελλάδα ( στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιορισμών και του κλειστού ετήσιου προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης) η φαρμακευτική πολιτική και η κατανομή των δαπανών σε εισαγόμενα και Ελληνικά φάρμακα πρέπει να είναι εθνική υπόθεση
Η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία δηλώνει ότι μπορεί να καλύψει τις φαρμακευτικές ανάγκες της χώρας κατά 70% στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και κατά 50% στη νοσοκομειακή, τονίζοντας ότι «πρέπει να σταματήσουμε επιτέλους να εισάγουμε ότι μπορούμε να παράγουμε».
Πηγή: 7imeres.gr