προμηθέαςΗ εκστρατεία «εcύ έκανες το τεστ?» στη Βόρεια Ελλάδα στη συνέχεια θα βρεθεί στην κεντρική πλατεία της Ορεστιάδας την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015 από τις 10:00 – 14:00 και από τις 17:00 – 21:00
H Ενημερωτική Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης του Κοινού για την Ηπατίτιδα C «εCυ, έκανες το τεστ;» Ταξιδεύει στη Βόρεια Ελλάδα.
O Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» συνεχίζει την υλοποίηση της φιλόδοξης εκστρατείας ενημέρωσης με τίτλο «εCύ έκανες το τεστ;» που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2015 και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015. Στόχος της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση, η πρόληψη και παράλληλα η προτροπή σε εξετάσεις, στοχεύοντας στην προσέγγιση του γενικού πληθυσμού αλλά και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων σε μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας.
Με βάση τα στοιχεία από πρόσφατες μελέτες, στην Ελλάδα ζουν περίπου 200.000 ασθενείς με ενεργή χρόνια ηπατίτιδα C. Από αυτούς τους ασθενείς, μόλις οι 29.000 έχουν διαγνωστεί. Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν τον ασυμπτωματικό χαρακτήρα της νόσου, καθώς το 80% των πασχόντων δεν γνωρίζει ότι νοσεί. Ως αποτέλεσμα, η πλειοψηφία των ασθενών με χρόνια λοίμωξη από τον ιό δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα μέχρι η κατάσταση της υγείας τους να επιδεινωθεί σοβαρά.
Η ενημερωτική εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού για της ηπατίτιδα C στη Βόρεια Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια της κινητής μονάδας πρόληψης του «Προμηθέα» από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου του 2015. Συγκεκριμένα, η κινητή μονάδα πρόληψης του Συλλόγου επισκέπτεται κεντρικές τοποθεσίες της Ξάνθης, της Κομοτηνής, της Αλεξανδρούπολης του Διδυμότειχου και της Ορεστιάδας παρέχοντας δωρεάν εξετάσεις και ενημερωτικό υλικό σε διερχόμενους πολίτες από τα σημεία αυτά. Παράλληλα, εκτός από το γενικό πληθυσμό θα επισκεφθούμε κοινότητες ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως οι μετανάστες και οι Ρομά.
Επεξηγηματικά, ο «Προμηθέας» θα προσεγγίσει τις πόλεις αυτές παρέχοντας δωρεάν εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου με τη μέθοδο «Rapid Test», τεκμηριωμένη πληροφόρηση σε θέματα ιογενών ηπατιτίδων μέσω ενημερωτικών φυλλαδίων, ενώ παράλληλα θα προσφερθεί ψυχολογική υποστήριξη και διασύνδεση των ανθρώπων που θα βρεθούν θετικοί στο τεστ στα πλησιέστερα ηπατολογικά κέντρα των περιοχών αυτών.
Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της γενικότερης προσέγγισης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, θα υπάρξει η ευκαιρία στη συλλογή ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων μέσω μίας φόρμας καταγραφής των αναγκών και των εμποδίων που συναντούν οι ασθενείς στην προσέγγιση και επαφή τους με το εθνικό σύστημα υγείας, προκειμένου να ακολουθήσει στατιστική επεξεργασία των δεδομένων και δημοσίευση σχετικής μελέτης.

Σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα υποστηρικτές είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες Abbvie, BMS, Gilead, Janssen.
Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» ιδρύθηκε και δραστηριοποιείται από το 2012 και είναι ο πρώτος σύλλογος ασθενών με νοσήματα του ήπατος. Μέσα από την εμπειρία μας ως ασθενείς παρέχουμε υποστήριξη στους ανθρώπους που ζουν με ιογενείς Ηπατίτιδες Β και C ή άλλα νοσήματα του ήπατος, καθώς και τεκμηριωμένη πληροφόρηση σε θέματα ηπατιτίδων. [Λ. Αλεξάνδρας 213Β, Αμπελόκηποι | Τηλ.: 211 0122102 | www.helpa-prometheus.gr | hlpaprometheus@gmail.com]