Κερδισμένος ο «ψαγμένος» καταναλωτής
Με στόχο να διασφαλίσει την ποιότητα και την ασφάλεια των σχολικών ειδών και να κατευθύνει τους καταναλωτές σε καλύτερες αγορές, το Τμήμα Εμπορίου – Τουρισμού της Διεύθυνσης Ανάπτυξης ΠΕ Έβρου, προτείνει τα εξής:
1. Σύγκριση τιμών: Η σύγκριση τιμών σε όμοια είδη σε διαφορετικά καταστήματα, οδηγεί τον καταναλωτή στις πιο οικονομικές αγορές. Ως γνωστόν, σχολικά είδη (επώνυμα ή ανώνυμα) διατίθενται από βιβλιοπωλεία, πολυκαταστήματα καθώς και Σούπερ Μάρκετ, και κατά συνέπεια εμφανίζεται σημαντικό εύρος τιμών, που οι καταναλωτές μπορούν να αξιοποιήσουν προκειμένου να κάνουν τις καλύτερες αγορές στις πιο συμφέρουσες, για τον καθένα, τιμές.
2. Λίστα με τα είδη που είναι απολύτως αναγκαία: Τα περισσότερα από τα σχολικά είδη δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες των παιδιών. Μια συζήτηση με τα παιδιά σχετικά με τα σχολικά είδη που πραγματικά χρειάζονται είναι απαραίτητη πριν την αγορά τους.
3. Προσέχουμε πάνω στα είδη να υπάρχει η εμπορική ονομασία του προϊόντος, το όνομα και τα στοιχεία του υπευθύνου για τη διάθεση του προϊόντος στην αγορά καθώς και τις ενδείξεις για την ποσότητα και την σύσταση του περιεχομένου του
4. Προσέχουμε τα σύμβολα και τις ενδείξεις πιθανού κινδύνου, καθώς και τις οδηγίες προφύλαξης και ασφαλούς χρήσης
5. Αποφεύγουμε την αγορά αιχμηρών αντικειμένων που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς
6. Δεν αγοράζουμε σχολικά είδη που μοιάζουν με τρόφιμα
Παραίνεση του Τμήματος Εμπορίου – Τουρισμού αποτελεί, επίσης, η αγορά σχολικών ειδών από χαρτί και όχι από πλαστικό, ως ανακυκλώσιμο υλικό.