3ο φιλοσοφικό συνέδριο στη Σαμοθράκη
Η Εταιρία Φιλοσοφικών Φαινομενολογικών Μελετών του διάσημου για την φιλοσοφική του παράδοση Γερμανικού Πανεπιστημίου του Τύμπινκγεν, βρίσκεται για τέταρτη συνεχή χρονιά στη Σαμοθράκη διοργανώνοντας το 3ο Φιλοσοφικό Συνέδριο που φέτος έχει τίτλο »Ευρωπαϊκή Φιλοσοφία Ελληνική Μυθολογία και η μυστηριακή τους φύση» καθώς και ένα Συμπόσιο Φιλοσοφικής και Καλλιτεχνικής προσέγγισης με θέμα: »Φωτιά Νερό Αέρας Γη Φαινομενολογία της Φύσης».
Η διοργάνωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Σαμοθράκης και του Γερμανικού Προξενείου Θεσσαλονίκης. Τις εργασίες του Συμποσίου »Φωτιά Νερό Αέρας Γη Φαινομενολογία της Φύσης» που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015 στις 20.00 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σαμοθράκης στη Χώρα θα προλογίσει ο Δήμαρχος Σαμοθράκης Αθανάσιος Βίτσας και ο Γερμανός Πρόξενος Ingo von Voss.
Ο Δήμος Σαμοθράκης παρέχει θερμή υποστήριξη σε αυτή την διοργάνωση στοχεύοντας στην θεσμοθέτηση του Φιλοσοφικού Συνεδρίου ώστε αυτό να μπορεί να υλοποιείται κάθε χρόνο στο νησί μας, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει την διοργάνωση παρόμοιων πρωτοβουλιών ώστε να αναδειχθεί η Σαμοθράκη ως τόπος παραγωγής ιδεών και επιστημονικών ανακοινώσεων.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν από 12-19 Σεπτεμβρίου 2015 στο Παλιό Σχολείο Θέρμων ενώ το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει τις δύο εκδηλώσεις που είναι ανοιχτές στις 16 Σεπτεμβρίου στις 20.00 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου στη Χώρα με τίτλο »Φωτιά Νερό Αέρας Γη Φαινομενολογία της Φύσης» Φιλοσοφική και Καλλιτεχνική προσέγγιση και στις 18 Σεπτεμβρίου στις 20.00 στο ίδιο μέρος με τίτλο »Ευρωπαϊκή Φιλοσοφία Ελληνική Μυθολογία και η μυστηριακή τους φύση» με ανοιχτή διάλεξη του αρχαιολόγου Δημήτρη Μάτσα με τίτλο »Ο Κάδμος και η Αρμονία στο Ιερό των Μεγάλων Θεών της Σαμοθράκης».
Τον συντονισμό της διοργάνωσης έχει όπως κάθε χρόνο ο Πρόεδρος της Εταιρίας Φιλοσοφικών Φαινομενολογικών Μελετών του Πανεπιστημίου του Τυμπινγκέν κος Ντιτμαρ Κώχ ενώ η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συν διοργάνωση με την Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τύμπινγκεν Eberhard Karls και την Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Σημειώνουμε ότι στις εργασίες του Φιλοσοφικού συνεδρίου το 2013, φιλοξενήθηκε και ο γνωστός Ιάπωνας Φιλόσοφος καθηγητής και πρωτεργάτης της σχολής του Κιότο Δρ. Ριοσούκε Οχάσι (Ryosuke Ohashi) γνωστός για την προσπάθεια του να συνταιριάσει τη δυτική Φιλοσοφία με το Ζεν Βουδισμό.