Άλλη μια χαμένη ευκαιρία για το ανέτοιμο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
ΝΕΑ ΔΙΩΡΥΓΑ ΤΟΥ ΣΟΥΕΖ
Του Νίκου Παπανικολόπουλου*
Πριν ένα μήνα, στις 6-7-2015, γράφαμε για τα εγκαίνια του ΑSYAPORT. Ενός υπερσύγχρονου σταθμού εμπορευματοκιβωτίων (containers terminal) στη Ραιδεστό (Tekirdag), στη Θάλασσα του Μαρμαρά, στο μέσον της διαδρομής Αλεξανδρούπολη – Κωνσταντινούπολη, που ξεκινούσε τη λειτουργία του με κάθε επισημότητα. Αυτό το έργο ξεκίνησε, εκ του μηδενός το 2010, όταν στην πατρίδα μας άρχιζε η κρίση και τα μνημόνια, ολοκληρώθηκε και άρχισε να λειτουργεί μέσα σε πέντε χρόνια.
Η υπόθεση ΑSYAPORT έφερε στο προσκήνιο το λιμάνι μας. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που σαν άλλο «γεφύρι της Άρτας» επί είκοσι χρόνια φτιάχνεται και ακόμα γίνεται…
Σήμερα, το λιμάνι μας έρχεται και πάλι στο προσκήνιο μέσα από ένα άλλο έργο που δημιουργεί νέα δεδομένα στη ναυσιπλοΐα. Πρόκειται για την κατασκευή της νέας διώρυγας στο Σουέζ (η παλιά λειτούργησε για πρώτη φορά το 1869) που δίνει πλέον τη δυνατότητα αμφίδρομης κυκλοφορίας και το διπλασιασμό της τρέχουσας ημερήσιας δυναμικότητας μεταφοράς εμπορευμάτων.
Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει το διπλασιασμό του όγκου διακίνησης φορτίων στη Μεσόγειο με ποσοστιαία αύξηση στη Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτής θα το επωφεληθεί σίγουρα το λιμάνι του Πειραιά ενώ το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, σε θέση-κλειδί για τις εμπορευματικές μεταφορές στη Βαλκανική χερσόνησο και τις Παρευξείνιες χώρες, ως εναλλακτική λύση των Στενών, είναι ανέτοιμο.
Στις 6 Αυγούστου 2015, ακριβώς ένα χρόνο από την έναρξη του έργου στις 6 Αυγούστου 2014, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι μαζί με ηγέτες από όλο τον κόσμο (θα παρευρίσκεται και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας), θα παρακολουθήσουν για πρώτη φορά την ταυτόχρονη ροή προς βορρά και νότο.
Το μεγαλύτερο έργο εκβάθυνσης παγκοσμίως, αποκαλούμενο και ως “το δώρο της Αιγύπτου στον κόσμο”, ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα χρόνο.
Η νέα διώρυγα του Σουέζ θα συνδυαστεί με την κατασκευή μιας βιομηχανικής περιοχής γύρω της, η οποία θα είναι γνωστή ως «η Ζώνη της Διώρυγας του Σουέζ». Η Ζώνη θα γίνει εφαλτήριο προσφοράς υπηρεσιών σε πολλούς κλάδους και κυρίως στον κατασκευαστικό, τα logistics και την επισκευή πλοίων, παρέχοντας πρόσβαση σε 1,6 δισεκατομμύρια πελάτες σε όλο τον κόσμο.
Τελικά, το δρόμο της ανάπτυξης, στο Ευρωπαϊκό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, τη δείχνουν τα λιμάνια των Χωρών του Τρίτου Κόσμου. Το Tekirdag στη Θάλασσα του Μαρμαρά, το Port Said στη Μεσόγειο και το Suez στην Ερυθρά Θάλασσα.
Αλεξανδρούπολη Αύγουστος 2015
*Υποναύαρχος ΛΣ (ε.α)