Παγωμένα όλα στον Έβρο…
Της Κικής Ηπειρώτου από την εφημερίδα «Η Γνώμη»
Σε απόγνωση βρίσκονται επαγγελματίες και εργαζόμενοι στον Έβρο, αφού τις τελευταίες ημέρες, η απόλυτη οικονομική ασφυξία, που έχει επιδεινωθεί από την τραπεζική αργία και τους ελέγχους κεφαλαίων, έρχεται να προσθέσει νέα προβλήματα και αδιέξοδα στην ήδη καταρρακωμένη οικονομία του νομού.
Μέχρι να υπάρξει μία συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ευρωπαίων εταίρων, επικρατεί αγωνία και παγωμάρα. Τα πρώτα προβλήματα από την έλλειψη ρευστότητας και δυνατότητας συναλλαγών με το εξωτερικό, έχουν οδηγήσει σε προσωρινό «λουκέτο» πολλές επιχειρήσεις του νομού, με τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε αναγκαστική άδεια, άγνωστο έως πότε.
Παράγοντες της τοπικής αγοράς προβλέπουν ότι εάν δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, σε περίπου 2-3 εβδομάδες θα υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις σε πρώτες ύλες και σε βασικά είδη διατροφής. Την ίδια στιγμή, στην καθημερινότητα του πολίτη, παρουσιάζονται προβλήματα στις συναλλαγές, τόσο λόγω της έλλειψης χαρτονομισμάτων μικρής αξίας και κερμάτων, όσο και λόγω της απροθυμίας ορισμένων εμπόρων να δεχθούν πληρωμές μέσω πιστωτικής…
Μπέλλας: «Ό,τι χειρότερο μπορούσε να μας συμβεί»
Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» ο κ. Αθανάσιος Μπέλλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Έβρου και μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει πως η κατάσταση είναι πολύ δυσάρεστη, με όλους τους επαγγελματίες να βρίσκονται σε αναμονή και να αγωνιούν για το μέλλον των επιχειρήσεών τους.
«Αυτό που συνέβη, είναι ό,τι χειρότερο μπορούσε να μας συμβεί στην παρούσα φάση. Δυστυχώς, δίχως ένα παραγωγικό μοντέλο, βαδίζουμε σε θολά νερά και θα πληρώσουν και πάλι οι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι. Ήδη, στον Έβρο, πολλές επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε αναστολή εργασιών, βγάζοντας τους εργαζόμενους σε αναγκαστικές άδειες, περιμένοντας να δουν τι θα συμβεί. Η έλλειψη ρευστότητας και η κακή ψυχολογία έχουν δυσχεράνει την κατάσταση, που ήδη ήταν πολύ δύσκολη για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του νομού μας».
Χατζημιχαήλ: «Προβλήματα παντού»
Ο Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης, μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ», σημειώνει πως οι τελευταίες εξελίξεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα σε όλους τους τομείς, σε όλη τη Θράκη. Αρχικά, όπως επισημαίνει, υπάρχει πλήρης αδυναμία συναλλαγών με το εξωτερικό, ενώ στον προορισμό τους φτάνουν μόνο εμπορεύματα που είχαν προπληρωθεί, πριν από την ημερομηνία ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό. Σημείωσε ακόμη πως αν σε 2-3 εβδομάδες δεν υπάρξει συμφωνία και έστω μικρή ομαλοποίηση της κατάστασης, θα προκύψουν σοβαρές ελλείψεις ακόμη και σε βασικά είδη διατροφής, με τους αρτοποιούς να χτυπούν ‘καμπανάκι’. Την ίδια στιγμή, όπως είναι φυσικό, υπάρχει και μεγάλη μείωση της κατανάλωσης, ωστόσο όχι ακόμη στο επίπεδο που αναμενόταν.
Ένα ακόμη βασικό πρόβλημα που παρατηρείται στις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών, αφορά στις ελλείψεις που παρατηρούνται σε ό,τι αφορά τα χαρτονομίσματα μικρής αξίας και τα κέρματα, ενώ ήδη επαγγελματίες, ιδιαίτερα της εστίασης, έχουν καταφύγει ακόμη και στην εκκλησία για να κάνουν ‘ψιλά’. Τέλος, δίχως ακόμη να έχουν λάβει σημαντική έκταση, έχουν προκύψει εντάσεις και στην περιοχή μας, μεταξύ επαγγελματιών και καταναλωτών που προσπαθούν να πληρώσουν με τα πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, αφού υπάρχει μία σχετική απροθυμία από τους καταστηματάρχες.
Γκρασνέλη: «Απελπιστικά στάσιμη η αγορά ακινήτων»
Απελπιστικά ‘παγωμένη’ είναι η αγορά ακινήτων στην Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με την πρόεδρο των μεσιτών Αγγελική Γκρασνέλη. Όπως λέει στη «ΓΝΩΜΗ», υπάρχει απόλυτη αδυναμία συναλλαγών, λόγω της τραπεζικής αργίας και του ορίου αναλήψεων, ενώ η αβεβαιότητα του αύριο δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Έτσι, όπως τονίζει, «κανείς δεν μπορεί να πάρει απόφαση να νοικιάσει ούτε γκαρσονιέρα, ενώ τα προβλήματα στις αγοραπωλησίες παραμένουν κι έχουν επιδεινωθεί. Είμαστε σε αναμονή, αφού πραγματικά δεν κινείται τίποτα».