οδοντίατροςΤης Κικής Ηπειρώτου από την εφημερίδα «Η Γνώμη»
Αισθητή επιδείνωση παρουσιάζει η στοματική υγεία των Ελλήνων, καθώς ο συνδυασμός οικονομικής δυσπραγίας και έλλειψης πρωτοβάθμιας οδοντιατρικής περίθαλψης, έχει ως αποτέλεσμα πολλά σοβαρά προβλήματα να μην αντιμετωπίζονται. Ειδικότερα στην Αλεξανδρούπολη, η κρατική οδοντιατρική περίθαλψη είναι άγνωστη έννοια, αφού στο νοσοκομείο, εδώ κι ένα χρόνο, δεν υπάρχει οδοντίατρος, ενώ ίδια είναι η κατάσταση και στο πρώην ΙΚΑ.
Κι όλα αυτά, παρά το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η στοματική υγεία αποτελεί «καθρέφτη» για την συνολική κατάσταση του οργανισμού, κάτι που άλλωστε προκύπτει και από πρόσφατες μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες, 1400 συστημικά νοσήματα «δίνουν» πρόωρες εκδηλώσεις από το στόμα, γεγονός που αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο του οδοντίατρου.
Η παροχή οδοντιατρικής περίθαλψης μέσω των δομών ΠΕΔΥ-ΕΣΥ, είναι τραγική, δεδομένου ότι επιχειρείται με το δυναμικό των 700 περίπου οδοντιάτρων να δοθεί περίθαλψη σε 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Επιπλέον, το κονδύλι των 60 εκατομμυρίων ευρώ που είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2014 του ΕΟΠΥΥ για να καλυφτούν μέσω συλλογικών συμβάσεων με τους ελεύθερους επαγγελματίες οδοντιάτρους μέρος των προληπτικών εξετάσεων, έγινε μόλις 2 εκατομμύρια ευρώ για το 2015 και στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν εξωτερικοί συμβεβλημένοι οδοντίατροι με τον ΕΟΠΥΥ.
Τσιρτσίδης: «Ανύπαρκτη η οδοντιατρική περίθαλψη από το κράτος»
Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Έβρου Σαράντης Αθ. Τσιρτσίδης, σημειώνει: «Είναι γνωστή η άρρηκτη σύνδεση στοματικής και γενικής υγείας και στοιχεία από έρευνες έρχονται να αποδείξουν το αυτονόητο, δηλαδή πως το στόμα αποτελεί τον καθρέφτη μιας σειράς από γενικότερες παθήσεις του ανθρώπινου οργανισμού, που μπορούν και να διαγνωστούν αλλά και να θεραπευτούν έγκαιρα μετά από εξέταση από τον κατάλληλο ειδικό, τον οδοντίατρο.
Η (εδώ και δεκαετίες ήδη υποβαθμισμένη) οδοντιατρική περίθαλψη που παρέχει το Ελληνικό Κράτος στους πολίτες του, τα τελευταία πέντε χρόνια, είναι εντελώς ανύπαρκτη! Δεν υπάρχει πλέον καμία ασφαλιστική παροχή από τα ασφαλιστικά ταμεία και οι λίγες υποδομές παροχής πρωτοβάθμιας οδοντιατρικής περίθαλψης που υπήρχαν έχουν καταρρεύσει. Σε συνδυασμό με την οικονομική ανέχεια και την οικονομική αδυναμία των πολιτών να λάβουν αξιοπρεπή οδοντιατρική περίθαλψη, η κατάσταση γίνεται τραγική και επικίνδυνη για την στοματική υγεία των Ελλήνων».
Εστιάζοντας στα προβλήματα στην περιοχή δικαιοδοσίας του Οδοντιατρικού Συλλόγου Έβρου, ο κ. Τσιρτσίδης επισημαίνει πως στην πόλη της Αλεξανδρούπολης δεν υπάρχει κανείς οδοντίατρος στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, εδώ και πάνω από ένα χρόνο, ενώ η ίδια εικόνα επικρατεί και στο ΠΕΔΥ.
«Φυσικά σε ένα νοσοκομείο τα Οδοντιατρικά Τμήματα είναι απαραίτητα, όχι μόνον για την εξυπηρέτηση των εξωτερικών ασθενών, αλλά κυρίως για την εξυπηρέτηση των αναγκών των ενδονοσοκομειακών ασθενών, των ογκολογικών ασθενών και διάφορων άλλων κατηγοριών που η απουσία των υπηρεσιών του οδοντιάτρου μπορεί να έχει μοιραία έκβαση. Επίσης στο πρώην Ι.Κ.Α. και νυν ΠΕΔΥ Αλεξανδρούπολης, μετά την απόλυση των περισσότερων οδοντιάτρων που υπηρετούσαν εκεί, πριν από ένα χρόνο περίπου, απουσιάζει εντελώς η παροχή οδοντιατρικής περίθαλψης! Το αποτέλεσμα της απαράδεκτης αυτής κατάστασης θα είναι όχι μόνο να υποβαθμισθεί η ήδη επιβαρυμένη στοματική υγεία των πολιτών και ειδικά των οικονομικά ασθενέστερων, αλλά και να λάβουν οι στοματικές παθήσεις επιδημικές διαστάσεις με γενικότερες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία αλλά και στην οικονομία».
Ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Έβρου σημειώνει ακόμη πως η μόνη ανακούφιση προς τους ασθενείς προέρχονται από εθελοντικές πρωτοβουλίες, τόσο των ίδιων των οδοντιάτρων, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όσο και από άλλους κοινωνικούς φορείς.
«Το μόνο που έρχεται να συμβάλλει στη βελτίωση αυτής της ανυπαρξίας του κράτους πρόνοιας είναι οι υπηρεσίες που προσφέρουν εθελοντικά στα ιδιωτικά τους ιατρεία (παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν), τα μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Έβρου, προς ανακούφιση του πόνου των άπορων συμπολιτών μας, με την μεσολάβηση του Κοινωνικού Ιατρείου του Δήμου Αλεξανδρούπολης, της Κίνησης Αλληλεγγύης Αλεξανδρούπολης και πρωτοβουλιών άλλων πολιτών.
Είναι απαραίτητο εδώ και τώρα να στηθούν και να ενισχυθούν οι παροχές πρωτοβάθμιας οδοντιατρικής περίθαλψης από το Ελληνικό Κράτος μέσω της διάθεσης των απαραίτητων κονδυλίων. Δεν είναι πολυτέλεια η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο, είναι ανάγκη, είναι πρόληψη, είναι επένδυση στην υγεία του πληθυσμού, είναι εξοικονόμηση πόρων και των πολιτών και του κράτους».
Κακή στοματική υγεία και για τα παιδιά
Ουλίτιδα και τερηδόνα τα συχνότερα οδοντιατρικά προβλήματων των παιδιών
Από τερηδόνα και αρχόμενη περιοδοντική νόσο ταλαιπωρείται η πλειοψηφία των μαθητών, ενώ η ελλιπής οδοντιατρική παρακολούθηση, η ανθυγιεινή διατροφή, αλλά και οι κακές συνήθειες ως προς τη στοματική υγιεινή επιδεινώνουν το πρόβλημα, σύμφωνα με τρεις ελληνικές μελέτες που παρουσιάστηκαν στο 53ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για τρεις έρευνες που έγιναν από το Οδοντιατρικό και το Παιδιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα» και από το Παιδιατρικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων» σε μαθητές δημοτικού και λυκείου.
Η μία μελέτη έγινε με σκοπό να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα προληπτικού οδοντιατρικού ελέγχου σε ετερογενή μαθητικό πληθυσμό της ΣΤ’ Δημοτικού.
Σε συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία του δήμου της Αγίας Βαρβάρας και με αφορμή την συμπλήρωση του ατομικού δελτίου υγείας μαθητή, προτάθηκε στους γονείς 274 μαθητών της ΣΤ’ Δημοτικού ο προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος των παιδιών τους στο νοσοκομείο.
Εξετάσθηκαν 145 μαθητές (Έλληνες 74,5%, αλλοδαποί 6,2%, Ρομά 19,3%) και διαπιστώθηκε ότι το 35,4% των μαθητών είχαν τερηδόνα με μέσο όρο τερηδονισμένων δοντιών ανά άτομο 1,8. Στους Ρομά μαθητές το ποσοστό ήταν 42,8%. Σφραγίσματα είχε το 31,7% των παιδιών εκ των οποίων περίπου τα μισά είχαν δύο ή περισσότερα. Ουλίτιδα παρατηρήθηκε σε ποσοστό 6,3% (αγόρια/κορίτσια: 6/1), ενώ οδοντική μικροβιακή πλάκα είχαν 9 στα 10 παιδιά. Στο 74% των μαθητών διαπιστώθηκαν ορθοδοντικά προβλήματα, σε δύο εκ των οποίων πολύ σοβαρά. Σε ποσοστό 7% οι μαθητές ανέφεραν ότι ήταν η πρώτη τους οδοντιατρική επίσκεψη.
Η δεύτερη μελέτη έγινε με σκοπό να αποτυπωθούν οι συνήθειες στοματικής υγιεινής μαθητών της ΣΤ’ Δημοτικού σχολείων της ίδιας περιοχής και οι μαθητές απάντησαν σε ερωτηματολόγια από τα οποία προέκυψε ότι 53,8% βουρτσίζουν καθημερινά τα δόντια τους (οι μισοί από τους οποίους δύο φορές την ημέρα) ενώ 35,8% όποτε το θυμούνται ή μετά από παρότρυνση των γονιών τους.
Όλοι χρησιμοποιούσαν φθοριούχο οδοντόκρεμα, ενώ χρήση φθοριούχων διαλυμάτων ανέφερε το 23,4% των παιδιών και οδοντικού νήματος το 2,7%. Σε ποσοστό 55% δήλωσαν ότι επισκέπτονται τον οδοντίατρο μόνον όταν υπάρχει πρόβλημα, 13,1% προληπτικά τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, ενώ για το 7% ήταν η πρώτη τους επίσκεψη.
Όλα σχεδόν τα παιδιά γνώριζαν ότι η ζάχαρη προκαλεί τερηδόνα. Συχνή κατανάλωση γλυκών και σακχαρούχων τροφών (τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα) ανέφεραν 72,4% των μαθητών, ενώ καθημερινή κατανάλωση ανέφεραν 22%. Περισσότερα από τα μισά παιδιά (53,7%) δήλωσαν ότι καταναλώνουν αναψυκτικά και συσκευασμένους χυμούς τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα ενώ 15% καταναλώνουν καθημερινά.
Η τρίτη μελέτη έγινε σε δείγμα 200 μαθητών της Α’ Λυκείου σχολείων της Δυτικής Αττικής οι οποίοι προσήλθαν στο Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» για οδοντιατρικό έλεγχο το 2012 και επανελέχθηκαν το 2014.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι υψηλό ποσοστό των μαθητών έπασχαν από ουλίτιδα, είτε γενικευμένη, είτε εντοπισμένη. Η παρουσία μικροβιακής πλάκας ανέρχονταν σε ποσοστό 86%, ενώ η εμφάνιση αιμορραγίας κατά την εξέταση σε ποσοστό 72%. Κατά την επανεξέταση των μαθητών έναν μήνα αργότερα τα ποσοστά ήταν 30% στα αγόρια και 25% στα κορίτσια, ενώ κατά τον επανέλεγχο ύστερα από δύο χρόνια τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 40% και 38%. Τα αγόρια εμφάνιζαν ουλίτιδα συχνότερα από τα κορίτσια (1,8/1), ενώ διαπιστώθηκε ότι το χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο σχετίζεται με αυξημένη συχνότητα της νόσου.