μαγειρούδηςΑποκλείεται…. ή μήπως όχι!

Του ψυχολόγου Χρήστου Μαγειρούδη
Φιλία είναι η σχέση μεταξύ δύο ή περισσότερων ανθρώπων, με κύριο χαρακτηριστικό την αμοιβαία πλατωνική αγάπη, αφοσίωση και κατανόηση. Ερωτική σχέση είναι η σχέση μεταξύ δυο ανθρώπων που έχουν σεξουαλική επαφή. Οπότε όπως είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος, φιλία και σεξ δεν πάνε μαζί.
Εδώ και αιώνες αυτό το θέμα προκαλεί συγκρούσεις στους ανθρώπους. Μερικοί θεωρούν πώς φυσικά υπάρχει φιλία ανάμεσα στα δύο φύλα και μερικοί πώς αποκλείεται να υπάρξει φιλία.Είναι ευρέως γνωστό πώς άντρες και γυναίκες κατάγονται από διαφορετικούς κόσμους και για αυτό δεν θα μπορούσαν ποτέ να είναι 100% φίλοι. Αλλά αυτό είναι μια άποψη που έρχεται από μία πολύ μακρινή εποχή όπου το μόνο κοινό που είχαν τα δύο φύλα ήταν το σεξ. Εδώ και αρκετά χρόνια, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να υπάρξει φιλία ανάμεσα στα δύο φύλα, γιατί άνδρες και γυναίκες συνυπάρχουν άψογα στην καθημερινότητά τους με πολλά κοινά ενδιαφέροντα και ίσους ρόλους στο σχολείο, στη δουλειά, στη διασκέδαση.
Ας δούμε τώρα τι προσφέρει μια τέτοια φιλία σε άνδρες και γυναίκες.
Οι άνδρες σπάνια θα μιλήσουν με φίλους τους για τα προσωπικά, τις σκέψεις, τα αισθήματά τους. Άρα όπως είναι κατανοητό όταν ένας άνδρας έχει φίλη μια γυναίκα μπορεί να μιλήσει για όλα αυτά μαζί της. Οι γυναίκες συνεχώς κάνουν ατελείωτες συζητήσεις αλλά και σενάρια επιστημονικής φαντασίας που προκαλούν ένα φοβερό πονοκέφαλο. Άρα όταν μια γυναίκα έχει έναν άνδρα φίλο αυτή η όλη συζήτηση θα αλλάξει γιατί ο άνδρας θα χρησιμοποιήσει χιούμορ θα είναι ψύχραιμος και θα της δώσει τις κατάλληλες συμβουλές.
Οπότε και ο Άνδρας και η γυναίκα επωφελούνται από μια φιλία με το αντίθετο φύλο.
Βέβαια μια τέτοια φιλία έχει και τις δυσκολίες της, όπως η ζήλια των συντρόφων και οι αντιλήψεις του κοινωνικού περιβάλλοντος. Όλοι έχουμε ακούσει πάλι με τον/την κολλητό/τή σου θα βγεις?? Πώς γίνεται αγόρι και κορίτσι να κάνουν παρέα? Άντε μωρέ τα έχουν !
Σίγουρα όλα δεν έχουν να κάνουν με το σεξ και δεν είναι η μόνη σκέψη. Όμως ακόμα και όταν ένας άντρας και μια γυναίκα φίλοι νιώθουν μία φυσική έλξη βάζουν σε μεγαλύτερη προτεραιότητα τα οφέλη που τους προσφέρει η φιλία τους. Άλλωστε, μετά από μία μακροχρόνια φιλία, είναι δύσκολο να βλέπεις το ενδεχόμενο μίας σχέσης και η ιδέα του σεξ δεν υπάρχει καν.
Η αληθινή φιλία ανάμεσα στα δύο φύλα είναι σπάνια και αυτό την κάνει σπουδαία και μοναδική.