Η υποκρισία της Τουρκίας όσον αφορά στη Λήμνο και τη Σαμοθράκη
Του Νίκου Λυγερού*
Το 1936, αμέσως μετά την υπογραφή της Σύμβασης του Montreux, η τουρκική κυβέρνηση αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελλάδας να εξοπλίσει την Λήμνο και την Σαμοθράκη, όταν ο τότε υπουργός εξωτερικών Rüştü Aras, απευθυνόμενος προς την Τουρκική Εθνοσυνέλευση δήλωσε: «Οι διατάξεις που αφορούν τις νήσους Λήμνο και Σαμοθράκη, οι οποίες ανήκουν στη γειτονική μας και φιλική χώρα Ελλάδα και είχαν αποκρατικοποιηθεί κατ’ εφαρμογή της Σύμβασης της Λωζάνης του 1923, επίσης καταργήθηκαν με τη νέα Σύμβαση του Montreux και αυτό μας ευχαριστεί ιδιαίτερα» (Εφημερίδα των πρακτικών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, τεύχος 12, Ιούλιος 31/1936, σελίδα 309). Ενώ υπάρχει αυτή η δήλωση και άλλες ανάλογες, όπως η επιστολή του Τούρκου Πρέσβη στην Αθήνα Roussen Esret, η Τουρκία επιμένει να θεωρεί ότι τα νησιά αυτά πρέπει να παραμείνουν αποστρατικοποιημένα. Σε διπλωματικό επίπεδο αυτή η υποκρισία δεν είναι πρωτοφανής και δεν μας ξαφνιάζει, αλλά δεν σημαίνει ότι έχει βάση. Κάνοντας συστηματικά χρήση της αρχής της ουδετερότητας του ΝΑΤΟ, η Τουρκία προβάλει απαιτήσεις που δεν βασίζονται πάνω σε ορθολογικά επιχειρήματα μόνο και μόνο για να ακυρώσει στρατιωτικές ασκήσεις σε αυτή την περιοχή. Με την παθητική μας στάση όμως δεν αντικρούουμε συστηματικά τις δηλώσεις της και δημιουργούμε την εντύπωση ότι υπάρχει ένα πρόβλημα εκεί που δεν υφίσταται. Επιπλέον η Τουρκία, χρησιμοποιεί αυτό το θέμα για να ενισχύσει τις θέσεις όσον αφορά στο Αιγαίο και παρεμπιπτόντως τη θεωρία της για τις γκρίζες ζώνες. Είναι λοιπόν απαραίτητο να προβάλουμε τις τουρκικές δηλώσεις της εποχής δίχως να κάνουμε καμία άλλη ορθολογική αναφορά. Δεν υπάρχει περιθώριο συζήτησης, διότι τα δεδομένα είναι απλά και ξεκάθαρα. Όχι μόνο η Σύμβαση Montreux του 1936 επιτρέπει τον πλήρη εξοπλισμό των νησιών Λήμνου και Σαμοθράκης αλλά αυτό το γεγονός έχει γίνει αποδεκτό από την ίδια την Τουρκία. Είναι λοιπόν απαραίτητο στα πλαίσια της νατοϊκής μας αλληλογραφίας να υπενθυμίζουμε συστηματικά τη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών έτσι ώστε να αναδειχτεί η υποκρισία τους ή να αναγκαστεί να προβάλει άλλη απαίτηση όχι όμως εναντίον μας αλλά εναντίον της ιστορίας μέσω των πρακτικών της σε επίσημο επίπεδο.
*Γεννήθηκε το 1968 στον Βόλο, αλλά σε μικρή ηλικία μετακόμισε με την οικογένειά του στη Γαλλία. Είναι ένας από τους 50 εξυπνότερους ανθρώπους στον κόσμο και μολονότι διαθέτει ένα ‘βαρύ’ βιογραφικό, παλεύει καθημερινά με σεμνότητα και αλτρουισμό για το μοναδικό του ενδιαφέρον, όπως ο ίδιος ομολογεί, τον άνθρωπο..
Ως ερευνητής κατέχει διάφορα παγκόσμια ρεκόρ στους τομείς της άλγεβρας, της θεωρίας αριθμών και της συνδυαστικής. Είναι στρατηγικός σύμβουλος και καθηγητής γεωστρατηγικής στην Αστυνομική Ακαδημία, στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, στη Σχολή Στρατολογικού, στη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας στην Ελλάδα.
Ως καθηγητής μαθηματικών, πληροφορικής, κυβερνητικής, επιστημολογίας, γλωσσολογίας, βιοηθικής διδάσκει στα Πανεπιστήμια της Λυών, της Αθήνας, της Θράκης και στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης. Έχει διατελέσει Πρόεδρος Επιτροπής Καλλιτεχνικών Σχολείων (Υπουργείο Παιδείας), καθηγητής προικισμένων παιδιών, expert διερμηνέας και μεταφραστής στα γαλλικά δικαστήρια, επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου φίλων Καραθεοδωρή, που έχει στόχο την ανάδειξη της επιστημονικής μορφής του μεγαλύτερου μαθηματικού της σύγχρονης Ελλάδας Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, και του Υπουργείου Παιδείας.
Υπήρξε Διεθνής παρατηρητής στις προεδρικές του Nagorno Karabakh.
Έχει ιδρύσει την οργάνωση «The Pi Society», τα μέλη της οποίας έχουν δείκτη IQ από 176 βαθμούς και πάνω, που σύμφωνα με στατιστικές αντιστοιχεί σ’ έναν άνθρωπο στο εκατομμύριο.
Διακεκριμένος για την επικοινωνία του με τα παιδιά, ειδικευμένος στην καθοδήγηση, στη συμβουλευτική αγωγή και στον επαγγελματικό προσανατολισμό μαθητών και γονιών, έχει συνεργαστεί με πολλά σχολεία στη Γαλλία, στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης, ποιητής, ζωγράφος.
Δημοσίευσε περισσότερα από 7.200 άρθρα, ποιήματα, λογοτεχνικά κείμενα, πάνω σε θέματα μαθηματικών, νοημοσύνης, φυσικής, φιλοσοφίας, εκπαίδευσης, μυθολογίας, θρησκείας, ιστορίας, αρχαιολογίας, κινηματογράφου, ζωγραφικής, μουσικής, πολιτικής, κοινωνιολογίας, στρατηγικής, management, οικονομίας. Ενδεικτικά αναφέρονται:
Α. Μαθηματικά:
1. Μαθηματικές Προκλήσεις,
2. Défis Mathématiques,
3. Structure elements of hyper – structures
Β. Δοκίμια
1. Leonardo da Vinci: Le génie universel,
2. Νοητική Στρατηγική,
3. Pensée stratégique européenne,
4. Eléments de stratégie contemporaine,
5. Humanitas et Tempus,
6. Codex,
7. Νοητική Γεωστρατηγική,
8. Dignité humaine,
Γ. Ποιητικές συλλογές:
1. Πηγή ρωμιοσύνης,
2. Φωτεινή νοσταλγία,
3. Το χρώμα του αοράτου,
4. Le souvenir du dragon,
5. La croix du dragon.
Δ. Σενάρια:
1. Οι σκιές του Πύργου,
2. Στο σταυροδρόμι του γαλάζιου.
Ε. Κωμωδίες:
1. Autoréférence,
2. Alter Ego,
3. Un Deux-pièces.
ΣΤ. Δράματα:
1. Les démiurges,
2. Les chacals,
3. Les toques noires,
4. Les lumières noires,
5. Dialogues oubliés,
6. Ludwig,
7. Οι χορδές του χρόνου,
8. Cinq mouvements pour un silence,
9. L’ homme qui n’existait pas,
10. Formidabiles Homines,
11. O άνθρωπος χωρίς όνειρα,
Ζ. Τραγωδίες
1. Ορέστης και Ηλέκτρα,
2. Αχιλλέας και Πενθεσύλια,
3. Οδυσσέας και Καλυψώ,
Η. Ορατόριο
Προμηθέας και Αθηνά,
Θ. Όπερα
Ο Κένταυρος και ο Τιτάνας,
Ι. Μυθιστορήματα
1. Le chevalier sans armure,
2. Τα τριάντα φιλιά του ήλιου,
Ια. Διηγήματα:
1. Les Caméléons,
2. Les condamnés à vivre,
3. Sous l’olivier le soleil,
4. Révolutions Humaines.
Ιβ. Ποιητικές συλλογές με εικαστικά:
1. Le monde de Vincent, κατάλογος έκθεσης ζωγραφικής
2. Ο κόσμος του Vincent, δίγλωσση έκδοση
3. Κάτω από το βάρος ενός σταχυού,
4. Під вагою колосся
Ιγ. Μεταφράσεις:
1. La mythologie des fleurs de Vrettakos,
2. Le Miracle de Koumakis,
3. Erotokritos – Traduction versifiée.
Iδ. Ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής
1. Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας, Φεβρουάριος 2009
2. Αίθουσα Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης, Μάρτιος 2009
3. Ιστορικό και Παλαιοντολογικό Μουσείο του Δήμου Πτολεμαΐδας, Ιούνιος 2009
4. Palais des Congrès de Perpignan, Ιούνιος 2009
5. Αίθουσα Ντε Κίρικο του Δήμου Βόλου, Σεπτέμβριος 2009
6. Ιστορικό Μουσείο Δήμου Κοζάνης, Οκτώβριος 2009
7. Πινακοθήκη του Δήμου Λάρισας, Οκτώβριος 2009
8. Mairie du 6eme arrondissement de Lyon, Οκτώβριος 2009
9. Φλέμινκ Art Gallery, Θεσσαλονίκη, Νοέμβριος 2009
10. Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης, Φεβρουάριος 2010
11. Κτίριο Μηχανικής, Κομοτηνή, Απρίλιος 2010.
12. Γαλλικό κατάλυμα, Ρόδος, Ιούνιος 2010
13. Αίθουσα Τέχνης Σύρου, Ερμούπολη, Σύρος, Οκτώβριος 2010.
14. Maison de la Catalanité, de la Culture et du Patrimoine, Perpignan, Νοέμβριος 2010
15. Galerie «Kιβωτός – Nατάσα Λάβδα», Αθήνα, Νοέμβριος 2010
Iε. Ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής
1. Musée de la Résistance de Lyon. Μάιος 2009
(βλέπε www.lygeros.org).
Ο Νίκος Λυγερός είναι ο Έλληνας που κατέχει τον υψηλότερο δείκτη ευφυΐας (IQ) στην κλίμακα Stanford-Binet, με 189 βαθμούς.