Η θέση – πρόταση της ΑΝΑΣΑ για τα αδέσποτα
ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ «ΑΝΑ.Σ.Α.» ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων κυρίως στην πόλη της Αλεξανδρούπολης είναι πλέον τεράστιο, οφθαλμοφανές και απαιτείται μεγάλη ταχύτητα στην επίλυσή του.
Το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα τόσο τους δημότες όσο και τα τοπικά και όχι μόνο ΜΜΕ.
Η αδιαφορία αλλά και ο λανθασμένος χειρισμός από πλευράς της Δημοτικής αρχής είναι εμφανής σε σημείο που πρόσφατα με έγγραφο της η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) ζήτησε να εφαρμοστεί ο νόμος 4039 και προειδοποίησε πως σε περιπτώση που «εξαφανιστούν» ζώα, υπεύθυνος θα είναι ο Δήμος. Είχε προηγηθεί καταγγελία φιλοζωικών οργανώσεων σχετικά με την πρόθεση του υπευθύνου αντιδημάρχου, να θανατωθούν τρία αδέσποτα σκυλιά και παρά την διαφωνία και τις αντιδράσεις του Φιλοζωικού Συλλόγου ζητώντας να εφαρμοσθούν τα αναφερόμενα στο Άρθρο 9 του ν .4039.
Την ίδια στιγμή ενημερωτικές εκδηλώσεις διοργανώνονται σε όλους τους Δήμους της χώρας όπως προσφάτως έγινε στην Ξάνθη σε συνεργασία με τον εκεί Φιλοζωικό Όμιλο. Αντιθέτως 100 υπογραφές έχει συγκεντρώσει το Φιλοζωικό Σωματείο Κιβωτός της Αλεξανδρούπολης, μια και ζητούν επίμονα να ενημερωθούν για το καταφύγιο σε κάποια συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου, ενώ έχουν ήδη εισπράξει δύο αρνήσεις, αφού, όπως λένε, «η Δημοτική αρχή υποστηρίζει πως ακόμη είναι νωρίς»!!!
Το ίδιο συνέβη και προ ημερών στα Γιάννενα, όπου δεκάδες πολίτες και κυρίως μικρά παιδιά, συμμετείχαν στη γιορτή που οργάνωσε ο Δήμος Ιωαννιτών εγκαινιάζοντας επισήμως το Γραφείο Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων. «Με τη λειτουργία του Γραφείου, του Καταφυγίου και με όλες τις δράσεις που γίνονται, προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε την αντίληψη πως η καλύτερη «υπηρεσία» στο Δήμο, είναι η παιδεία και η κουλτούρα του πολίτη», δήλωσε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, ευχαριστώντας για τη συνεργασία που υπάρχει με φιλοζωικές οργανώσεις και συμπολίτες που προσφέρουν εθελοντικά.
Στο Ηράκλειο είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια από πλευράς του Δήμου για την εύρεση χώρου, ώστε να δημιουργηθεί πάρκο ζώων, στο οποίο θα μπορούν οι ιδιοκτήτες να αφήνουν ελεύθερα τα σκυλιά τους.
Στην Κομοτηνή και συγκεκριμένα στην υιοθεσία ενός αδέσποτου σκύλου, προχώρησε το 3ο Γενικό Λύκειο, εγκαινιάζοντας τη δράση «Φιλοζωία», στην οποία συμπράττουν η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Κομοτηνής, η τοπική Φιλοζωική οργάνωση και οι Δ/νσεις Εκπαίδευσης Ροδόπης.
Εμείς ως Δημοτική παράταξη συζητώντας με αρκετό κόσμο και εκτός των ορίων του Δήμου μας, αντιληφθήκαμε ότι με ημίμετρα το πρόβλημα δε λύνεται άμεσα και αναζητήσαμε τη μοναδική ίσως λύση που μπορεί να βάλει οριστικό τέλος στο πρόβλημα.
Έτσι αποφασίσαμε να καταθέσουμε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο μια ολοκληρωμένη πρόταση-λύση που στο εξωτερικό έχει υιοθετηθεί από πολλές –κυρίως ανεπτυγμένες και προηγμένες χώρες- οι οποίες κατάφεραν να λύσουν οριστικά το πρόβλημά τους. Τελευταία μάλιστα, οι λύσεις αυτές άρχισαν να συζητούνται και στην ΚΕΔΕ, μιας που ό,τι έχει δοκιμαστεί έως τώρα έχει αποτύχει.
Η πρόταση αφορά τη μείωση κατά 50% στους λογαριασμούς του νερού για όσους υιοθετήσουν αδέσποτα ζώα, η οποία μείωση θα ισχύει για όλη τη διάρκεια ζωής του ζώου. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις, με εξαίρεση των ΑΕ, που θα θελήσουν να υιοθετήσουν ένα σκύλο για φύλαξη θα έχουν επίσης μείωση 40% στους λογαριασμούς του νερού.
Να επισημάνουμε επίσης, ότι δεν προκύπτει καμιά οικονομική επιβάρυνση για το δήμο, αφού όπως είναι σήμερα η κατάσταση δαπανά μεγάλα ποσά ετησίως για την τροφή, τον εμβολιασμό και την περίθαλψη των αδέσποτων.
Συγκεκριμένα προτείνεται:
1)Η υιοθεσία (πιστοποιημένων από κτηνίατρους βάση του άρθρου 46 παραγράφου ιε του Νόμου 4039/2012 ) αδέσποτων σκύλων από δημότες του Δήμου Αλεξανδρούπολης εξασφαλίζει την απαλλαγή της υποχρέωσής τους σε ποσοστό 50% ( πενήντα τοις εκατό ) από τους φόρους –τέλη που προκύπτουν από τη κατανάλωση νερού(ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ). Το χρονικό διάστημα απαλλαγής τους, προσδιορίζεται από τη μέρα υιοθεσίας ως και τη μέρα του θανάτου του συγκεκριμένου σκύλου.
2) Η υιοθεσία (πιστοποιημένων από κτηνίατρους βάση του άρθρου 46 παραγράφου ιε του Νόμου 4039/2012 ) αδέσποτων σκύλων (που ανήκουν σε ράτσες επιθετικών σκύλων ή σκύλων που μπορούν να εκπαιδευτούν ως φύλακες γεγονός το οποίο θα πιστοποιεί η επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς ), (παρ. στ΄ του άρθρου 1 του Ν. 4039/2012 ) από επιχειρήσεις του Δήμου Αλεξανδρούπολης (Ε.Π.Ε, Ο.Ε, Ε.Π.Ε και ιδιωτικών επιχειρήσεων με μέγιστο αριθμό εργαζομένων τα πέντε άτομα. Εξαιρούνται οι Α.Ε.) εξασφαλίζει την απαλλαγή της υποχρέωσής τους σε ποσοστό 40% ( σαράντα τοις εκατό ) από τους φόρους –τέλη που προκύπτουν από τη κατανάλωση νερού(ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ). Το χρονικό διάστημα απαλλαγής τους, προσδιορίζεται από τη μέρα υιοθεσίας ως και τη μέρα του θανάτου του συγκεκριμένου σκύλου.
3)Η υιοθεσία περισσοτέρων του ενός αδέσποτου σκύλου δεν επηρεάζει το ποσοστό απαλλαγής των παραπάνω ιδιωτών ή των παραπάνω επιχειρήσεων από τις συγκεκριμένες προαναφερθείσες οικονομικές υποχρεώσεις τους.
Υποχρεώσεις όσων προβούν στην απόκτηση αδέσποτου σκύλου.
1)Πλήρη συμμόρφωση των ιδιοκτητών στο νόμο 4235/2014
ΦΕΚ Α 32.
2)Μία φορά τουλάχιστον το μήνα έπειτα ή όχι από προειδοποίηση η επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς ( βάση του άρθρου 9 παράγραφος 12 .α του νόμου4235/2014) με την συνδρομή πλέον και της Αστυνομίας, θα πραγματοποιεί επίσκεψη στο χώρο φιλοξενίας του σκύλου για έλεγχο του τρόπου διαβίωσης αυτού και εξακρίβωσης της συμμόρφωσης του ιδιοκτήτη στο νόμο. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης βάση του Νόμου 4235/2014- ΦΕΚ Α 32 – 11.02.2014 που τροποποιεί το άρθρο 46 ν.4039/2012 ( Α 15) θα επιβάλλονται οι ανάλογες κυρώσεις στους ιδιοκτήτες αυτών.
Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
«ΑΝΑ.Σ.Α.»