εκβάθυνσηΤης Κικής Ηπειρώτου από την εφημερίδα «Η Γνώμη»
Με το περιεχόμενο του βυθού του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης θα … στρωθεί μέρος του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού, στο πολύπαθο τμήμα Αρδάνιο-Μάνδρα. Μετά από αίτημα της αναδόχου εταιρείας, έκκληση της Εγνατίας Οδού, σειρά εγκρίσεων από αρμόδιες υπηρεσίες και σύμφωνη γνώμη της εταιρείας που έχει αναλάβει την εκβάθυνση, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, με απόφασή της, δίνει το «πράσινο φως» για τη διάθεση προϊόντων εκσκαφής ποσότητας 50.000 κυβικών μέτρων από το έργο της εκβάθυνσης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, έναντι του ποσού των 50.000 ευρώ.

Το θέμα της αξιοποίησης των βυθοκορημάτων από το μεγάλο έργο της εκβάθυνσης της λιμενολεκάνης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης είχε τεθεί επιτακτικά από τον πρώην δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Λασκαράκη για την κατασκευή ενός προσήνεμου μόλου, αλλά και για άλλες χρήσεις ωφέλιμης γης. Σε αυτή την κατεύθυνση είχαν συνταχθεί κι άλλοι φορείς, όπως ο πρώην κεντρικός λιμενάρχης Αλεξανδρούπολης Ν. Παπανικολόπουλος, δίχως ωστόσο να υπάρξει κάποια εξέλιξη από το δήμο.
Πέρα από τα 50.000 κυβικά μέτρα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τους σκοπούς της κατασκευής τμήματος του κάθετου άξονα, υπάρχουν ακόμη 2.544.000 μ3, από τα οποία τα 300.000 θα χρησιμοποιηθούν για την επίχωση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, ενώ τα υπόλοιπα 2.244.000 μ3 θα απορριφθούν σε συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. Από αυτή την τεράστια ποσότητα θα πρέπει να εξεταστεί, πρωτίστως από το δήμο, αν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μέρος της, προς όφελός του. Ιδιαίτερα μάλιστα από την στιγμή που το αντίτιμο που ορίζει η Αποκεντρωμένη (1 ευρώ / κυβικό μέτρο) είναι πολύ χαμηλό, ο δήμος θα μπορούσε να διεκδικήσει τη δωρεάν ή σε συμβολική τιμή διάθεση των προϊόντων εκσκαφής. Σημειώνεται ότι τα έσοδα από τη διάθεση των βυθοκορημάτων πηγαίνει υπέρ του δημοσίου.
Σε ό,τι αφορά την τιμή του 1 ευρώ, η οποία προέκυψε βάσει παρόμοιων αποφάσεων σε άλλες υποθέσεις σε Θεσσαλονίκη και Γρεβενά, προκαλεί εντύπωση, αφού θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλή, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι σε ανάλογη περίπτωση στο λιμάνι των Θερμών της Σαμοθράκης, ο Οργανισμός Λιμένα είχε καθορίσει την τιμή διάθεσης των βυθοκορημάτων στα 3 ευρώ το κυβικό μέτρο. Πάντως, η δαπάνη μεταφοράς για την εταιρεία υπολογίζεται στα 6 ευρώ ανά μ3.
Μία ακόμη σοβαρή παράμετρος αφορά στη μέθοδο απόληψης των υλικών, η οποία, σύμφωνα με την απόφαση της Αποκεντρωμένης, προβλέπεται να γίνει από συγκεκριμένες περιοχές, ενώ τονίζεται ότι κρίνεται απαραίτητη, πριν και μετά, η τοπογραφική αποτύπωση των θέσεων αυτών, παρουσία μηχανικού της κοινοπραξίας του έργου της εκβάθυνσης και των τυχόν δημόσιων φορέων. Θεωρείται μείζονος σημασίας ο έλεγχος της διαδικασίας, σε όλα τα στάδιά της, όσο διαρκέσει η απόληψη και φόρτωση των υλικών.