λαϊκήΤις Κικής Ηπειρώτου από την εφημερίδα «Η Γνώμη»
Αποφασισμένη να βάλει τάξη στη συγκέντρωση των παραγωγών του Σαββάτου είναι η δημοτική αρχή Αλεξανδρούπολης, αφού, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιώργο Παντελίδη υπάρχουν αρκετά παράπονα για τη λειτουργία της. Μάλιστα, όπως σημείωσε κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμος έχει απευθύνει δις πρόσκληση για συζήτηση προς τους εκπροσώπους των παραγωγών, δίχως ωστόσο να υπάρξει ανταπόκριση.
Όπως είναι γνωστό, η συγκέντρωση των παραγωγών του Σαββάτου, η λειτουργία της οποίας βασίζεται στην κατ’ έθιμο εξαίρεση που παρέχει ο νομοθέτης για τέτοιες περιπτώσεις, πραγματοποιείται στο τμήμα της οδού Εθνικής Αντίστασης, από τη συμβολή της με την οδό 14ης Μαΐου, μέχρι και τη συμβολή της με την Διονυσίου Σολωμού, με ανοιχτές, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της τις κάθετους οδούς Μαζαράκη, Μαυρομιχάλη, Σολωμού. Όπως είναι αναμενόμενο, τα κυκλοφοριακά προβλήματα που προκαλούνται κάθε Σάββατο είναι ουκ ολίγα, ωστόσο η κατάσταση δεν έχει βγει ακόμη εκτός ελέγχου.
Σε αυτή την κατεύθυνση, η δημοτική αρχή θα αναλάβει να επανεξετάσει διάφορες παραμέτρους λειτουργίας της συγκέντρωσης, προκειμένου στο άμεσο μέλλον τα προβλήματα να μειωθούν και οι κάθετοι οδοί να είναι ανοιχτοί για τα οχήματα, ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία των οδηγών. Άλλωστε, όπως ανέφερε ο κ. Παντελίδης, αυτή η έκταση των 152 μέτρων, που διατίθενται για την ανάπτυξη των πάγκων, θα έπρεπε να χωρά 70 παραγωγούς, αλλά χωρά μόλις 50, αφού δεν τηρείται το όριο των 4 μέτρων για κάθε παραγωγό, αλλά ο κάθε πάγκος πιάνει και 7 και 8 μέτρα.
Ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα που προτίθεται να εξετάσει ο δήμος αφορά στα προϊόντα που πωλούνται στη συγκέντρωση των παραγωγών του Σαββάτου. Βασικότατος όρος συμμετοχής, αλλά και φιλοσοφία της όλης διαδικασίας, είναι ότι ο κάθε παραγωγός πουλά προϊόντα που ο ίδιος παράγει, κι όχι προϊόντα που ενδεχομένως προμηθεύεται από άλλους παραγωγούς.
«Έχουμε πολλά παράπονα για διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία της συγκέντρωσης αυτής και θα πρέπει να τα δούμε αναλυτικά», ανέφερε ο κ. Παντελίδης. «Υπάρχουν ζητήματα χωροθέτησης και τήρησης των ορίων που έχουν τεθεί, με παράλληλη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, με τους κάθετους δρόμους ανοιχτούς για τα αυτοκίνητα, αλλά έχουμε και θέματα που αφορούν στα προϊόντα που πωλούν οι παραγωγοί. Όλα αυτά πρέπει να ελεγχθούν».
Παρούσα στη συνεδρίαση εκπρόσωπος των παντοπωλών της Αλεξανδρούπολης, η οποία διαμαρτυρήθηκε για τον τρόπο λειτουργίας της συγκέντρωσης, ζητώντας να συμμετέχουν μόνο οι ντόπιοι εξακριβωμένοι παραγωγοί, οι οποίοι θα πρέπει να ελέγχονται και να μην τους επιτρέπεται τις υπόλοιπες μέρες της βδομάδας να πωλούν τα προϊόντα τους σε διάφορες γωνίες της πόλης. «Δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα για τα καταστήματά μας, ζητούμε χρόνια να υπάρξει έλεγχος και τήρηση του νόμου, αλλά δεν γίνεται τίποτα», σημείωσε η παντοπώλης. Ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης από την πλευρά του, ανέφερε πως προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει πολύ και η δημοτική αστυνομία, εφόσον αυτή επανασυσταθεί.