Με «ψίχουλα» προσπαθούν να επιβιώσουν οι φούρνοι του Έβρου
Της Κικής Ηπειρώτου, από την εφημερίδα «Η Γνώμη»
Σε δυσχερή κατάσταση βρίσκονται οι φούρνοι και τα πρατήρια άρτου του Έβρου, αφού η μείωση στην κατανάλωση ακόμη και του ψωμιού, ενός βασικού είδους διατροφής, είναι αισθητή. Μάλιστα, για το πρώτο δίμηνο του 2015, η αναδουλειά ήταν τόσο μεγάλη που ο πρόεδρος της συντεχνίας αρτοποιών Έβρου και πολλές δεκαετίες σε αυτό το επάγγελμα, Κώστας Κεβρεκίδης, δυσκολεύεται να θυμηθεί χειρότερη περίοδο τα τελευταία χρόνια.
«Επικρατεί παγωμάρα», λέει στη «ΓΝΩΜΗ» ο κ. Κεβρεκίδης, σημειώνοντας πως η μείωση στην κατανάλωση του ψωμιού φτάνει στο 10%, ενώ τραγική είναι η κατάσταση για τα υπόλοιπα είδη, τα λεγόμενα είδη πρωινού, αφού η μείωση αγγίζει το 50%. Οι εκπρόσωποι της πανελλήνιας ομοσπονδίας αρτοποιών έχει ήδη συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργο Ρωμανιά για θέματα του κλάδου, ενώ προγραμματίζονται συναντήσεις και με το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης. Για το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού, η στάση των αρτοποιών του Έβρου είναι θετική, αρκεί, όπως επισημαίνει ο κ. Κεβρεκίδης να υπάρξουν παράλληλα μέτρα, τα οποία θα εξασφαλίσουν την επιτυχία του μέτρου, τόσο για τους επαγγελματίες, όσο και για τους καταναλωτές.
450 πρωινά σε μαθητές του Έβρου
Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, οι αρτοποιοί, αναγνωρίζοντας τις μεγάλες δυσκολίες που περνούν τα νοικοκυριά του νομού μας, προσφέρουν τα προϊόντα τους σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς της περιοχής.
«Σε συνεργασία με την Κίνηση Αλληλεγγύης Αλεξανδρούπολης προσφέρουμε ψωμί σε οικογένειες που έχουν ανάγκη, ενώ σε συνεργασία με το Πολυκοινωνικό του δήμου προσφέρουμε πρωινό σε 300 μαθητές της Αλεξανδρούπολης. Επίσης, σε 150 μαθητές στην Ορεστιάδα. Μιλάμε δηλαδή για 450 οικογένειες, ένας πολύ μεγάλος αριθμός, ενώ σίγουρα οι ανάγκες είναι πολύ περισσότερες», τονίζει ο κ. Κεβρεκίδης.
Πρόστιμα για τις συσκευασίες
Δεν λείπουν τα πρόστιμα που αρκετές φορές περνούν από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, αναφορικά με πρατήρια άρτου που δεν συμμορφώνονται με το θέμα της συσκευασίας του ψωμιού. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος των αρτοποιών Έβρου, το συγκεκριμένο μέτρο είναι απαραίτητο και χρήσιμο για την προστασία και ενημέρωση του καταναλωτή, προκειμένου να γνωρίζει ακριβώς τι αγοράζει, αφού δεν έχουν λείψει κατά το παρελθόν … άγριες ιστορίες για την προέλευση και τα υλικά αρτοποιημάτων που φτάνουν μέχρι τα μέρη μας. Σύμφωνα με τον κ. Κεβρεκίδη, το 90% των πρατηριούχων της περιοχής έχει συμμορφωθεί με το μέτρο της συσκευασίας, αναγνωρίζοντας ότι είναι και προς όφελος των ιδίων.