ΓκαράΗ βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ για την 8η Μαρτίου
Η ιστορική επέτειος της 8ης Μαρτίου, Παγκόσμιας ημέρας των Γυναικών, είναι άλλη μια αφορμή για να διαπιστώσουμε ότι παρά τις σημαντικές κατακτήσεις των γυναικών, οι βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις και οι διακρίσεις σε βάρος τους, εξακολουθούν να διέπουν την συλλογική συνείδηση και να μαρτυρούν το δημοκρατικό έλλειμμα που υπάρχει.
Στην χώρα μας, έξι χρόνια κρίσης και πολιτικών σκληρής λιτότητας είχαν δραματικές επιπτώσεις στις ζωές των πολιτών και ιδιαίτερα των γυναικών. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές ανέκοψαν και αντέστρεψαν τη μακροχρόνια τάση για βελτίωση της θέσης τους στην εργασία και την κοινωνία.
Η θυσία των εργατριών στα υφαντουργεία και τα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης το 1857 για «δεκάωρη δουλειά, φωτεινές και υγιεινές αίθουσες εργασίας, μεροκάματα ίσα με των κλωστοϋφαντουργών και των ραφτών», αποτελεί φάρο για να τιμούμε τους αγώνες των γυναικών, να μαθαίνουμε από αυτούς και να σχεδιάζουμε τους αγώνες του σήμερα.
Η ελπίδα και η αισιοδοξία για τις γυναίκες, μπορούν να ξανα-γεννηθούν στο δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης και του αγώνα με βάση τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, για τη γυναικεία ισοτιμία και χειραφέτηση.
Η κυβέρνηση μας, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, δεσμεύτηκε με τις προγραμματικές της δηλώσεις να αντιμετωπίσει τα ζητήματα των έμφυλων διακρίσεων στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων και της ανεργίας, του κοινωνικού αποκλεισμού (με έμφαση στις μονογονεϊκές οικογένειες), της έμφυλης βίας, της εκπαίδευσης, της οικογένειας. Παράλληλα, δεσμεύτηκε να εκσυγχρονίσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης της Ισότητας των Φύλων και να προωθήσει προς κύρωση στη Βουλή τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης), η υλοποίηση της οποίας θα ξεκινήσει με την ψήφιση ενιαίου νόμου για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Τέλος, δεσμεύτηκε ότι θα εξασφαλίσει τη συνέχιση και στήριξη των δομών αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών.