λαθρομετανάστεςΜεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία της δημοσιογράφου Νάντιας Αλεξίου, η οποία αποκάλυψε στο προσωπικό της ιστολόγιο ότι υπάρχει εντολή για απελευθέρωση λαθρομεταναστών και μη σύλληψής τους κατά την είσοδο στη χώρα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ δε θα υπάρξει καμιά κράτηση στα κέντρα Κράτησης Λαθρομεταναστών, στα κρατητήρια ή χώρους πρώτης υποδοχής, όλοι οι λαθρομετανάστες αφήνονται ελεύθεροι ενω τους χορηγείται 6μηνη άδεια παραμονής και λαμβάνουν φύλλο πορείας για την Αθήνα.
Στο ίδιο έγγραφο με κοινοποίηση στις συναρμόδιες Υπηρεσίες και Διευθύνσεις της επικράτειας, αναφέρεται οτι σε περίπτωση εντοπισμού λαθρομεταναστών κατά την είσοδό τους στη χώρα, γίνεται καταγραφή και σήμανση, χωρίς να ακολουθείται η διαδικασία της σύλληψης και λαμβάνει φύλλο πορείας και άδεια 6μηνης παραμονής.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου προστασίας του πολίτη αναφέρεται: «Αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας ή κατασκευασμένα σενάρια τρομοκράτησης των πολιτών; Ό,τι και να είναι αυτή η Ανακοίνωση για τα Κέντρα Κράτησης στερείται σοβαρότητας και οποιασδήποτε βάσης αληθείας».
υπουργείο

Η αποκάλυψη όμως του εγγράφου με την εντολή του υποστράτηγου Γεώργιου Νίτσα, δείχνει το τι ακριβώς έχει συμβεί και επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ.
Το έγγραφο.

εντολή για λαθρο

εντολή για λαθρο 1

Μιλώντας, νωρίτερα στο Βήμα ο κ. Πανούσης δήλωσε: «Δεν έχει βγει καμιά τέτοια ανακοίνωση-έγγραφο από κανένα πολιτικό πρόσωπο του υπουργείου. Ούτε εγώ, ούτε ο υπουργός Εσωτερικών, ούτε η αναπληρώτρια υπουργός κυρία Χριστοδουλοπούλου έχουμε βγάλει κάτι τέτοιο. Διερευνά το θέμα ο αρχηγός της Αστυνομίας και το επιτελείο. Πιθανόν κάποιος ταξίαρχος να έχει βγάλει κάποια διαταγή. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι επειδή αργούν οι κρίσεις, κάποιος δημιουργεί τέτοια ζητήματα».

Στην εντολή που αποκαλύπτεται, είναι ξεκάθαρο ότι οι λαθρομετανάστες δε θα συλλαμβάνονται κι ότι απελευθερώνονται από τα κέντρα κράτησης όσοι έχουν καταθέσει αιτήσεις ασύλου, ενώ θα συνεχίσουν να κρατούνται όσοι κατηγορούνται για ποινικά αδικήματα.