ΦέρεςΦόβους για παρεκτροπή από το ωραίο του εθίμου, που αναβιώνει κάθε χρόνο παραμονή Αγίων Θεοδώρων, εκφράζει ο αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης Νίκος Γκότσης. Ο κ. Γκότσης, με ανάρτησή του στο facebook καλεί τους νέους, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στη μετακίνηση αντικειμένων από αυλές σπιτιών και τη μετακίνησή τους σε κοντινές αποστάσεις να τηρήσουν το έθιμο και να μην προκαλέσουν καταστροφές.

Η ανάρτηση Γκότση.

Στην πόλη μας έχει καθιερωθεί εδώ και δεκαετίες (δεν γνωρίζουμε την προέλευση) την παραμονή των Αγίων Θεοδώρων, οι νέοι αργά την νύχτα να μαζεύονται σε παρέες, να περιφέρονται στους δρόμους και να προβαίνουν σε αφαίρεση αντικειμένων από τις κατοικίες και τοποθέτηση τους σε διάφορα σημεία.
Το εθίμο αποτελούσε παλαιότερα την αφορμή για τους νέους των Φερών να επισκέπτονται τα σπίτια των ελεύθερων κοριτσιών το βράδυ , να αφαιρούν κάτι από το σπίτι (αυλόπορτα, γλάστρα, παλαιότερα τα κάρα ) και να τα μεταφέρουν λίγο ποιο μακριά, ώστε το πρωί ο νοικοκύρης να τα βρει. Αυτό όμως έδινε το μήνυμα στο κορίτσι του σπιτιού να καταλάβει ότι ο αγαπητικός της, η κάποιος που την ενδιαφέρει το έκανε για αυτήν.
Τα τελευταία όμως χρόνια η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Το έθιμο έχει παραποιηθεί και δεν αναβιώνει όπως παλαιότερα.
Η μετακινήση κάδων, το κλείσιμο των δρόμων και οι φθορές σε περιουσίες πολιτών δεν αποτελούν έθιμο.
Είμαι υπέρ της αναβίωσης του εθίμου, όπως όμως το αναβίωναν οι παππούδες μας , οι πατεράδες μας αλλά και εμείς στα νεανικά μας χρόνια, που περιμέναμε αυτή την μέρα με ιδιαίτερη χαρά.
Αναβιώστε το έθιμο στην πραγματική του διάσταση χωρίς υπερβολές και προπάντων προστατεύστε τον εαυτός σας.