ομοσπονδία συνοριοφυλάκωνΤα προβλήματα που αντιμετοπίζουν καθημερινά, μετέφεραν στον αναπληρωτή υπουργό δημόσιας τάξης Γιάννη Πανούση, οι εκπρόσωποι της πανελλήνιας ομοσπονδίας συνοριακών φυλάκων. Τα μέλη της ΠΟΣΥΦΥ συναντήθηκαν με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Δημήτρη Τσακνάκη και με τον επιθεωρητή βορείου Ελλάδας και υπεύθυνο για ζητήματα μετανάστευσης στο Α.Ε.Α. Εμμανουήλ Κατριαδάκη από τον όποιο είχε ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις για την επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΑ».
Κατά την συνάντηση με τον κ. Πανούση, η ΠΟΣΥΦΥ ζήτησε διευκρινήσεις σχετικά με ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα και αφορούν μέρος της εργασίας των συνοριοφυλάκων. Συγκεκριμένα ζητήθηκαν διευκρινήσεις για τη λειτουργία των κέντρων κράτησης, τις υπηρεσίες ασύλου και με τους χώρους πρώτης υποδοχής, όπως και σχετικά με τις προθέσεις για την φύλαξη των συνόρων και το φράχτη στον Έβρο. Παράλληλα αναφέρθηκαν στις κακές συνθήκες υγιεινής και στα ασφυκτικά γεμάτα κρατητήρια στα οποία υπάρχουν κρατούμενοι οι οποίοι παραμένουν για μήνες.
Η πανελλήνια ομοσπονδία συνοριακών φυλάκων, υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να καταργηθούν τα κέντρα κράτησης και σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Κληθήκαμε πολλές φορές να διαχειριστούμε ιδιαίτερες καταστάσεις φύλαξης, που ήταν απόρροια πολιτικών αποφάσεων, χωρίς καμία υποστήριξη για τον εργαζόμενο που ήταν το εξιλαστήριο θύμα. Για το λόγο αυτό καταθέσαμε στον κ. Υπουργό τις θέσεις μας για βελτίωση των συνθηκών κράτησης στα κέντρα, έτσι ώστε η κατάσταση να βελτιωθεί, επισημαίνοντας όμως ότι με την κατάργησή τους θα
επανέλθουμε με μαθηματική ακρίβεια στην προ κέντρων κράτησης εποχή. Για την ΠΟΣΥΦΥ η ανάγκη για βελτίωση στις συνθήκες κράτησης είναι υπαρκτή και οποιαδήποτε αλλαγή προς αυτή την κατεύθυνση θα μας βρεί πρωτεργάτες και συμμάχους, αλλά εκ της φύσεως και εκ των θεσμικών υποχρεώσεων της, η Ομοσπονδία μας θα τοποθετείται πρωτίστως στην διαφύλαξη της α ξ ι ο π ρ έ π ε ι α ς της εργασίας του συναδέλφου. Οφείλουμε να υπενθυμίζουμε πως ο
εργαζόμενος αστυνομικός εκτελεί διαταγές και αποφάσεις της Φυσικής ηγεσίας, που είναι απόρροια θεσμικών κατοχυρωμένων διατάξεων από την πολιτική εξουσία».