OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤης Κικής Ηπειρώτου, από την εφημερίδα «Η Γνώμη»

«Φουρτούνες» και εντάσεις προκάλεσε η απόφαση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την εκπόνηση ακτομηχανικής μελέτης, απαραίτητο βήμα για την ανάπλαση της δυτικής χερσαίας ζώνης του λιμανιού Αλεξανδρούπολης, δηλαδή για τη δεύτερη φάση της ανάπλασης της παραλιακής.

Το κόστος που θα κληθεί να καταβάλλει ο δήμος για αυτή τη μελέτη ανέρχεται σε 50.000 ευρώ, με την αντιπολίτευση, σχεδόν σύσσωμη, να εκφράζει επιφυλάξεις και ενστάσεις .
Όπως σημείωσε ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης, η σύναψη αυτής της συμφωνίας με το ΕΜΠ ήταν μονόδρομος για το δήμο, αφού το Εργαστήρι Λιμενικών Έργων του πολυτεχνείου είναι το μοναδικό που διαθέτει προσομοιωτή κυμάτων, κάτι που θα συμβάλλει στην αποτύπωση των πραγματικών συνθηκών και των ιδανικών λύσεων-προτάσεων για την όσο το δυνατόν καλύτερη προστασία της παραλίας.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο της προγραμματικής σύμβασης, ο δήμος Αλεξανδρούπολης αναθέτει στο ΕΜΠ την εκπόνηση του ερευνητικού προγράμματος «Ακτομηχανική για την ανάπλαση της δυτικής χερσαίας ζώνης του λιμένα Αλεξανδρούπολης». Φορέας υλοποίησης ορίζεται το Εργαστήρι Λιμενικών Έργων του ΕΜΠ και επιστημονικός υπεύθυνος ο διευθυντής του Εργαστηρίου καθηγητής Κων/νος Μουτζούρης. Από την εκπόνηση του προγράμματος θα απορρεύσει ο σχεδιασμός των αναγκαίων εσωτερικών και εξωτερικών λιμενικών έργων που απαιτούνται για τη βελτίωση και ανάδειξη της δυτικής χερσαίας ζώνης του λιμανιού Αλεξανδρούπολης.
Ειδικότερα, το αντικείμενο του προγράμματος περιλαμβάνει δύο φάσεις υλοποίησης στις οποίες θα εκτελεστούν οι εργασίες που αφορούν στην μεν πρώτη η κυματική ανάλυση της υπό έρευνας περιοχής, ενώ στη δεύτερη φάση ο γενικός σχεδιασμός έργων βελτιώσεως και προστασίας της δυτικής χερσαίας ζώνης από την κυματική δράση. Ως χρόνος υλοποίησης, από την υπογραφή της σύμβασης και την παράδοση από το δήμο προς το ΕΜΠ όλων των απαραίτητων στοιχείων, ορίζονται οι δύο μήνες.

Αντιδράσεις
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «ΑΝΑΣΑ» Παύλος Μιχαηλίδης σημείωσε πως ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, ο καθηγητής Μουτζούρης, είναι πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής λιμένων, η οποία αρχή, όπως είπε, «έχει αναλάβει να ξεπουλήσει τα λιμάνια όλης της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης». Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ύψος του μισθού του κ. Μουτζούρη, στο γεγονός ότι ήταν υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ σημείωσε πως η προγραμματική αυτή σύμβαση είναι στην ουσία μία απευθείας ανάθεση, τακτική με την οποία ο ίδιος ο δήμαρχος παλαιότερα διαφωνούσε.
Στο θέμα της ελλιπούς χρηματοδότησης των πανεπιστημίων αναφέρθηκε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σάββας Δευτεραίος, ο οποίος σημείωσε πως η τακτική αυτή του κράτους οδηγεί τελικώς στο να χρηματοδοτούν εμμέσως τα πανεπιστήμια οι ίδιοι οι πολίτες.
Απαντώντας ο κ. Λαμπάκης, σε έντονο ύφος και απευθυνόμενος στον κ. Μιχαηλίδη, επανέλαβε ότι το ΕΜΠ είναι το μοναδικό που διαθέτει προσομοιωτή κυμάτων και μπορεί να εκπονήσει άριστα το έργο που του ανατέθηκε.
Σημείωσε ότι δεν πρόκειται για απευθείας ανάθεση, αλλά για χρήση του δικαιώματος που δίνει η νομοθεσία, όταν υπάρχει ειδικός λόγος.
Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Μιχαηλίδη ότι δρα με βάση την κομματική του ταυτότητα και υπονομεύει το έργο του δημοτικού συμβουλίου, κάνοντας αντιπολίτευση χωρίς ουσία και επιχειρήματα.