εργατικό κέντρο ΈβρουΙκανοποίηση επικρατεί στο εργατικό κίνημα, ύστερα από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Τόσο η ΓΣΕΕ όσο και το εργατικό κέντρο Έβρου σε πρώτη φάση αποτιμούν θετικά τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός, αν και η ΓΣΕΕ τονίζει ότι η αποσαφήνιση και ο χρόνος υλοποίησης θα κρίνουν την αποτελεσματικότητα.
Το εργατικό κέντρο αναφέρει:
Το Εργατ/κο Κέντρο Ν. Έβρου , κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ εκτιμάει τα εξής :
1. Το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015 αποτελεί ιστορική τομή για τη χώρα μας και την Αριστερά και η ανατροπή της κυβέρνησης των μνημονίων ήταν το επιστέγασμα της αντίστασης και των αγώνων των εργαζομένων και του λαού μας τα τέσσερα τελευταία χρόνια.
2. Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, όπως η άρση της επιστράτευσης απεργών, το σταμάτημα και η ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης του δημοσίου πλούτου, καθώς και οι πρώτες εξαγγελίες για την επαναπρόσληψη των απολυμένων και όσων έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας στο δημόσιο, για την επαναφορά των ΣΣΕ και του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτερου μισθού στα 751€, την αντιμετώπιση της ανεργίας και της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς και το σταμάτημα των μειώσεων, που είχε δρομολογηθεί στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και των νέων αυξήσεων των ορίων συνταξιοδότησης, ήταν μέρος των αγώνων και των διεκδικήσεων των εργαζομένων της προηγούμενης περιόδου και τροφοδοτούν τις ελπίδες και την αυτοπεποίθηση των εργαζομένων να συνεχίσουν να παλεύουν για πλήρη ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας, των απολύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.
3. Το Εργατ/κο Κέντρο Ν. Έβρου , μέσα από τις γραμμές του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος, θα στηρίξει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που είναι σε όφελος των εργαζομένων, του λαού και της χώρας και θα αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια υπαναχώρησης ή σε ενέργειες και μέτρα που θα έρχονται σε αντίθεση με τα δικαιώματα, τις διεκδικήσεις και τις θέσεις του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος.
4. Στην υπόθεση της ανατροπής των αντεργατικών πολιτικών και στο άνοιγμα του δρόμου για ριζικές αλλαγές και ανατροπές σε βάρος των δυνάμεων του κεφαλαίου και σε όφελος των εργαζομένων, απαιτείται η σταθερή πολιτική βούληση, η ενεργητική συμμετοχή των εργαζομένων από ένα συνδικαλιστικό κίνημα, που πρώτο μέλημά του θα είναι η υπεράσπιση των πραγματικών συμφερόντων των εργαζομένων και της κοινωνίας.
5. Το Εργατ/κο Κέντρο Ν. Έβρου θα συνεχίσει να παλεύει στην πρώτη γραμμή των αγώνων, για την υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας, όχι μόνο για να πάρει πίσω ό,τι έχασε στα χρόνια της μονομερούς πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου, αλλά και για τη διεύρυνση των εργατικών-συνδικαλιστικών και δημοκρατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων, καθώς και για την πλήρη ιστορική δικαίωση των αγώνων της εργατικής τάξης για την κοινωνική απελευθέρωση.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Του Εργατ/κου Κέντρου Ν. Έβρου
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Φουτζιτζής Βασίλειος Γιαρίμης Ζήσης

Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ τονίζει:
Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης σχετικά με ζητήματα που αφορούν τις δυνάμεις της εργασίας κινούνται σε θετική κατεύθυνση.
Σε επίπεδο προθέσεων οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης ικανοποιούν ζητήματα τα οποία κατ’ επανάληψη έχει θέσει η Συνομοσπονδία και έχει διεκδικήσει με κάθε μέσο και τρόπο.
Η αποσαφήνιση όμως των ειδικών διατάξεων και του χρόνου υλοποίησής τους θα κρίνουν το εύρος και την αποτελεσματικότητά τους.
Για τη ΓΣΕΕ παραμένει αδιαπραγμάτευτο το αίτημα για κατάργηση της 6ης ΠΥΣ, άμεση επαναφορά του θεσμού των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
Η ΓΣΕΕ θα συνεχίσει να διεκδικεί μέχρι την υλοποίησή της, μια πολιτική η οποία θα προτάσσει απέναντι στην ύφεση και την ανεργία, την ανάπτυξη και την απασχόληση.