χαμόγελοΤης Φανής Σοβιτσλή από την εφημερίδα Μακεδονία
Τις καρδιές όλων συνεχίζει να ραγίζει η συγκινητική ιστορία της τετράχρονης Τάλα από τη Συρία που τον περασμένο μήνα διέσχισε τον Έβρο κολυμπώντας με τον πατέρα της, ο οποίος στη συνέχεια απεβίωσε.

Οι τίτλοι τέλους στο δράμα της μικρής, που σήμερα φιλοξενείται στο σπίτι του «Χαμόγελου του Παιδιού» στη Θεσσαλονίκη, θα πέσουν σύντομα, καθώς είναι θέμα χρόνου να βρεθεί στην αγκαλιά της μητέρας και του αδελφού της.
Η Τάλα θα ξανασμίξει με την οικογένειά της χάρη στις προσπάθειες που καταβάλλει καθημερινά το «Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και διεθνείς οργανισμούς. Ήδη εντοπίστηκαν συγγενείς της στην Αθήνα, ενώ με τη βοήθειά τους βρέθηκε και η μητέρα της, η οποία αγνοούσε ότι το μονάκριβο κοριτσάκι της ζει και είναι σε καλά χέρια.
Παρά τα ψυχικά τραύματα που κουβαλά, η τετράχρονη είναι καλά στην υγεία της, χαρούμενη και προστατευμένη στην παρέα του «Χαμόγελου», ενώ μια φορά την εβδομάδα μπορεί και μιλά με τη μητέρα της στο τηλέφωνο.
Πλέον για την Τάλα αυτό που έχει σημασία είναι να έρθει εκείνη η μέρα που θα αγκαλιάσει τους δικούς της, τα δύο πιο σημαντικά πρόσωπα στη ζωή της, που θα τη βοηθήσουν να ξεχάσει όχι τον πατέρα της, αλλά τις τραγικές στιγμές που έζησε όταν τον είδε να πεθαίνει στην αγκαλιά της.
Η μητέρα της, που ζει στη Δαμασκό, δεν πίστευε στα αυτιά της όταν λίγες μέρες μετά τον τραγικό θάνατο του συζύγου της στα νερά του ποταμού Έβρου οι άνθρωποι του «Χαμόγελου του Παιδιού» επικοινώνησαν μαζί της για την ενημερώσουν ότι η μοίρα της επιφύλαξε τελικά και κάτι καλό. «Επικοινωνήσαμε με τη μητέρα και είναι αλήθεια ότι στην αρχή δεν πίστευε αυτό που της λέγαμε. Ότι το παιδί της είναι καλά και βρίσκεται σε ένα προστατευμένο περιβάλλον» τόνισε μιλώντας στη «Μ» ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος.

ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΛΑ
Οι προσπάθειες επανένωσης με την οικογένεια του παιδιού δεν είναι εύκολες, όπως αναφέρει ο κ. Γιαννόπουλος, αλλά δεν είναι και ακατόρθωτες. Αυτήν τη στιγμή, όπως είπε ο πρόεδρος του «Χαμόγελου», το θέμα της μετάβασης της οικογένειας της μικρής από τη Δαμασκό στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη έχει αναλάβει η παλαιστινιακή πρεσβεία, καθώς η καταγωγή τους είναι από την Παλαιστίνη. «Εκτιμώ ότι η επανένωση της οικογένειας θα γίνει άμεσα, παρά τα γραφειοκρατικά προβλήματα. Για το ‘Χαμόγελο’ τίποτα δεν είναι αδύνατο, γιατί η χαρά που θα νιώσει αυτό το παιδί όταν βρεθεί στην αγκαλιά της μητέρας του είναι μεγαλειώδης» υπογράμμισε ο κ. Γιαννόπουλος.
Ανέφερε μάλιστα ότι η ιστορία της μικρής συγκλόνισε το πανελλήνιο σε τέτοιο βαθμό, όπως είπε, που εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από πολίτες να στηρίξουν την οικογένεια της Τάλα να σταθεί στα πόδια της όταν έρθει να ζήσει στην Ελλάδα ή σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι πριν ακόμα εντοπιστεί η μητέρα της, ήταν συγκινητικό το ενδιαφέρον ανθρώπων απ’ όλη την Ελλάδα που θέλησαν να πάρουν στο σπίτι τους και να μεγαλώσουν τη μικρή Τάλα.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΘΟΥΡΙΟΥ Πρόσφυγες έψαχναν να βρουν γη και ελπίδα
Το τετράχρονο κοριτσάκι εντοπίστηκε στην περιοχή του Θουρίου από έναν 50χρονο αγρότη, στις αρχές του περασμένου μήνα, λίγο μετά το πέρασμα από τον Έβρο. Ο πατέρας της μικρής δεν άντεξε τις κακουχίες και πέθανε σχεδόν στην αγκαλιά της. Η Τάλα απέμεινε μόνη να κλαιει πάνω από το πτώμα του, γύρω στις δέκα ώρες, όπως τουλάχιστον είχε αναφέρει η αστυνομία.
Αφού διαπιστώθηκε ότι το κοριτσάκι έχαιρε άκρας υγείας, μεταφέρθηκε σε σπίτι του «Χαμόγελου του Παιδιού» στη Θεσσαλονίκη και έκτοτε άρχισαν, σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, οι προσπάθειες επανένωσης με την οικογένειά του.