OLYMPUS DIGITAL CAMERAΑπό την εφημερίδα «Η Γνώμη»
Στη δεδομένη περίοδο λιτότητας που διανύουμε, οι επικείμενες κρίσιμες για τον τόπο βουλευτικές εκλογές, οι οποίες προετοιμάζονται με εντατικούς ρυθμούς, επιχειρούνται να ολοκληρωθούν με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Η τάση αυτή δεν αφορά μόνο στην προετοιμασία από το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και τους υποψήφιους και τα επιτελεία των κομμάτων σε όλη τη χώρα.
Οι εποχές της ενοικίασης κεντρικών καταστημάτων, τα οποία λειτουργούσαν για λίγες μέρες ως εκλογικά κέντρα έναντι υψηλού αντιτίμου, φαίνεται πως έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Ομοίως και οι μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις υποψηφίων, σε ξενοδοχεία και μεγάλες αίθουσες, κάποιες φορές μάλιστα συνοδεία γεύματος. Πλέον, και στην Αλεξανδρούπολη, μικρά και μεγάλα κόμματα προτιμούν πιο ανέξοδες και διακριτικές καταστάσεις: υπαίθρια κιόσκια και τραπεζάκια, λίγες αφίσες και φυλλάδια, μικρές συγκεντρώσεις υποψηφίων σε καφέ και άλλους μικρούς χώρους. Οι περισσότεροι υποψήφιοι, όπως φαίνεται, έχουν ως βασικό έξοδο τη… βενζίνη, αφού προτιμούν να επενδύσουν στις περιοδείες και την προσωπική επαφή με τους ψηφοφόρους.
Flash back
Σκαλίζοντας το φωτογραφικό αρχείο της ΓΝΩΜΗΣ, διαπιστώνει κανείς εύκολα τα… περασμένα μεγαλεία. Στις εκλογές του 2004, τα περισσότερα κόμματα διέθεταν το εκλογικό τους κέντρο. Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ακόμη και ΚΚΕ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν … πιστός στα κιόσκια. Ίδια εικόνα και στις εκλογές του 2007, όταν ακόμη η κρίση ήταν άγνωστη έννοια. Σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει, τόσο σε επίπεδο οικονομικών δυνατοτήτων, όσο και πολιτικών συσχετισμών. Τα τοπικά στελέχη των κομμάτων και οι υποψήφιοι κινούνται σε πιο χαμηλούς τόνους, τα εκλογικά κέντρα έχουν εκλείψει, ενώ και η Νέα Δημοκρατία ακόμη, στην Αλεξανδρούπολη, θα έχει ως ορμητήριο τα γραφεία της ΝΟΔΕ. Εξαίρεση αποτελεί ο ΣΥΡΙΖΑ που σε αυτές τις εκλογές έχει προεκλογικό κέντρο, που είναι ανοικτό από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, στον πεζόδρομο Μιαούλη (έναντι Δημαρχείου).

Εκλογές με οικονομία
Αν και το κονδύλι που έχει εγκριθεί από το υπουργείο Οικονομικών αγγίζει τα 45 εκατ. ευρώ, στελέχη του ΥΠΕΣ υπολογίζουν ότι το κόστος των προσεχών βουλευτικών εκλογών θα είναι χαμηλότερο συγκριτικά με το αντίστοιχο των αυτοδιοικητικών του Μαΐου, οπότε δαπανήθηκαν 42,7 εκατ. ευρώ. Μέχρι στιγμής, ακριβής προϋπολογισμός δεν έχει καταρτιστεί, ωστόσο λαμβάνεται υπόψη ότι θα είναι λιγότεροι οι εκλογικοί αντιπρόσωποι καθώς ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων θα είναι μικρότερος κατά 19.400 και, ακόμη, θα χρειαστεί προμήθεια καλπών οι οποίες στην προηγούμενη τριπλή εκλογική αναμέτρηση είχαν κοστίσει 3,2 εκατ. ευρώ και παραβάν που επίσης κόστισαν 1,5 εκατ. ευρώ.

Οι μέχρι στιγμής δαπάνες
Οι δύο πρώτες αποφάσεις του ΥΠΕΣ για τις εκλογικές δαπάνες, αφορούσαν 5,5 εκατ. ευρώ. Με την πρώτη απόφαση εγκρίθηκε ποσό ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για τη δέσμευση πίστωσης ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για «χορήγηση ειδικής εκλογικής αποζημίωσης στους λειτουργούς και υπαλλήλους που αποδεδειγμένα απασχολούνται με την προπαρασκευή και τη διεξαγωγή των επερχόμενων Βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015, ενώ με τη δεύτερη απόφαση εγκρίθηκε ποσό 4 εκατ. ευρώ για «προμήθεια υλικών και υπηρεσιών για τη διενέργεια των επικείμενων Βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015».
Στη συνέχεια εγκρίθηκε το ποσό των 180.000 ευρώ για «την πρόσληψη πενήντα (50) ατόμων (ΥΕ εργατών) με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για τις ανάγκες διενέργειας των επικείμενων Βουλευτικων εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015».
Ακολούθως, το ποσό 254.118 ευρώ δεσμεύθηκε για την προμήθεια 13 εκατ. εκλογικών φακέλων, 1.452.356,33 ευρώ δεσμεύθηκαν για την προμήθεια 45.000 δεσμίδων χαρτιού ψηφοδελτίων και 16.254,45 ευρώ την προμήθεια 35.000 εκλογικών σάκων. Ακόμη, η μίσθωση ιδιωτικών φορτηγών για τη μεταφορά υλικού, κόστισε 54.120 ευρώ. Τα παραπάνω μέχρι στιγμής δεν ξεπερνούν τα 7,5 εκατ. ευρώ.

Οι μελλοντικές δαπάνες
Το μεγαλύτερο τμήμα των δαπανών των εκλογών αναμένεται να καταβληθεί για τις εκλογικές αποζημιώσεις των υπαλλήλων που θα εργαστούν για την προετοιμασία και τη διενέργεια των εκλογών (το σύνολο για υπαλλήλους υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, περιφερειών και δήμων έφτασε στις εκλογές του 2012 τα 24 εκατ. ευρώ) και κυρίως των δικαστικών αντιπροσώπων, που στις βουλευτικές εκλογές του 2012 (Μαΐου και Ιουνίου) έφτασαν τα 38 εκατ. ευρώ.
Αδιευκρίνιστο, όμως, παραμένει το τι θα γίνει με τους υπαλλήλους των δήμων (περίπου 30.000 άτομα), με την ΠΟΕ-ΟΤΑ να έχει προκηρύξει απεργία-αποχή για τις ημέρες των εκλογών. Οι περισσότεροι δεν έχουν λάβει ακόμη την εκλογική αποζημίωση των προηγούμενων εκλογών του 2014, και ανά περιπτώσεις τις αποζημιώσεις των εκλογών του Μαΐου του 2012, καθώς η εφορία έχει δεσμεύσει για οφειλές τα χρήματα των δήμων.