ΤσολακίδηςΣτις ερωτήσεις του thraki Νεα, απάντησε ο υποψήφιος βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Τσολακίδης. Ο κ. Τσολακίδης, είναι υποψήφιος βουλευτής για πρώτη φορά, ενώ συμμετείχε στις ευρωεκλογές με το ψηφοδέλτιο της ΕΛΙΑΣ.  Όπως τονίζει, δεν ήθελε να μείνει έξω από οποιαδήποτε διαδικασία, σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας.

 

Μετά το «ταξίδι» των ευρωεκλογών και το λέμε αυτό, γιατί πραγματικά γυρίσατε όλη την Ελλάδα, είστε υποψήφιος στις Εθνικές εκλογές.  Γιατί είστε υποψήφιος;

Για μένα, οι ευρωεκλογές  ήταν ένα όμορφο ταξίδι που έδωσα μαζί με άλλους 41 αξιόλογους υποψήφιους της ΕΛΙΑΣ, που εκπροσωπούν το νέο ήθος στην πολιτική γυρνώντας όλη την Ελλάδα σε σύντομο χρονικό διάστημα, με στόχο να ενισχύσουμε τις σοσιαλιστικές δυνάμεις στο Ευρωκοινοβούλιο και να αντιπαλέψουμε τον  αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό.

΄Ηταν λοιπόν φυσικό επακόλουθο σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα όσο και για την Δημοκρατική Παράταξη να ανταποκριθώ θετικά στην πρόσκληση να συμμετέχω κι εγώ με τις όποιες δυνάμεις μου, στηρίζοντας την πολιτική που προτάσσει το εθνικό συμφέρον από το κομματικό, γιατί είναι αλήθεια και νομίζω ότι όλοι το αντιλαμβάνονται ακόμη και αυτοί που δεν θέλουν να το παραδεχτούν, ότι το ΠΑΣΟΚ σήκωσε δυσανάλογο βάρος των δύσκολων αποφάσεων που έλαβε, που σε πολλές περιπτώσεις ήταν έξω από τις ιδεολογικές του  αρχές, οι οποίες όμως  μπροστά στην κατάρρευση της χώρας έπρεπε  να ληφθούν.

Δεν σας κρύβω ότι πολλοί μου είπαν «μείνε απ’ έξω τώρα, η συγκυρία είναι δύσκολη» όμως όπως έλεγε και ο μεγάλος μας συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης, ‘’ο σωστός δρόμος είναι ο ανήφορος’’, γι’ αυτό αποφάσισα να συμμετέχω  τώρα, γιατί σήμερα έχουμε χρέος να πούμε την αλήθεια στους συμπολίτες μας για να κρατήσουμε ψηλά την εθνική προσπάθεια.

Στον τόπο καταγωγής σας, στην Αγριάνη, στις ευρωεκλογές πετύχατε το απόλυτο. Πήρατε όλους τους σταυρούς των ψηφοδελτίων της Ελιάς που βρέθηκαν στην κάλπη. Προφανώς είναι δείγμα σεβασμού και αγάπης των συγχωριανών σας προς το πρόσωπό σας. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

Με συγκινεί πολύ η αγάπη των συγχωριανών μου και νομίζω ότι αντιλαμβάνονται καλύτερα από τον καθένα τους λόγους συμμετοχής μου, γιατί κακά τα ψέματα εμείς που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε σ’ αυτό το ακριτικό μέρος της ‘Ελλάδας γνωρίζουμε ότι οι επιλογές του ΠΑΣΟΚ μετά το ’81 αλλάξαν το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον της περιοχής μας, δόθηκαν κίνητρα για  τη δημιουργία επιχειρήσεων, ενισχύθηκε το  Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο με  τη δημιουργία άλλων δύο τμημάτων στην Ορεστιάδα, έγιναν υποδομές και κυρίως  δημιουργήθηκαν εκείνες οι συνθήκες για την εξωστρέφεια  του  Νομού Έβρου. Αυτή την παρακαταθήκη έχουμε χρέος να την υπερασπιστούμε και με τις γνώσεις και της εμπειρίες μας ο καθένας  από μας  τους νεότερους να συμβάλλουμε με ένα ρεαλιστικό σχέδιο στην ανάπτυξη του τόπους μας και να διεκδικήσουμε το ρόλο που αξίζει να έχει ο ‘Εβρος λόγω της γεωστρατηγικής του θέσης, να ενισχύσουμε  τους καινοτόμους επιχειρηματίες της περιοχής και κυρίως να συνεχίσουμε τις δράσεις εξωστρέφειας. Είναι λυπηρό να ακούγεται ο Έβρος μόνο για το φράχτη στα σύνολα ή για το ποτάμι που αποτελεί διάβαση προσφύγων και μεταναστών, οι Έβριτες διαχρονικά υπήρξαν άνθρωποι καινοτόμοι , ανοιχτοί στις προκλήσεις και οφείλουμε αυτό το πρόσωπο του ΄Εβρου να ενισχύσουμε και να προβάλλουμε.

Ο Έβρος έχει μαραζώσει. Κακά τα ψέματα, οι νέοι φεύγουν, οι επαγγελματίες παλεύουν με νύχια και με δόντια, όχι για να ζήσουν, αλλά για να επιβιώσουν. Ως πότε θα αντέξουν;

Πράγματι, παρ΄όλο που   τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ορισμένες  επενδύσεις στον τουρισμό και στην μεταποίηση με επιχειρήσεις που είναι ιδιαίτερα καινοτόμες υπάρχουν έντονες ενδοπεριφερειακές ανισότητες και βέβαια υψηλά ποσοστά ανεργίας, σε σχέση με το μέσο όρο σε επίπεδο χώρας και ειδικότερα στις παραγωγικές ηλικίες,  τα οποία τα τελευταία πέντε χρόνια λόγω της  οικονομικής κρίσης στη χώρα μας έχουν αυξηθεί. Επίσης παρουσιάζεται  μείωση του ανθρώπινου δυναμικού στις παραγωγικές ηλικίες καθώς συνεχίζουμε να αιμορραγούμε με εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση. Κατά συνέπεια είναι απαραίτητο μέσω του νέου ΕΣΠΑ και των δράσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, να δοθεί βαρύτητα σε στεοχευμένες πιλοτικές παρεμβάσεις τοπικά για την τόνωση της απασχόλησης και της εργασίας, την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών στις επιχειρήσεις για κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.  Ένα άλλο ιδιαίτερο πρόβλημα που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων του ‘Εβρου είναι η μειωμένη ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον Έβρο συγκριτικά με τις επιχειρήσεις των γειτονικών χωρών όπως η Τουρκία και η Βουλγαρία οι οποίες έχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής και μικρότερα ποσοστά φορολόγησης γεγονός που έδειξε την έξοδο από την Ελληνική επικράτεια σε πολλές επιχειρήσεις .  Επιβάλεται συνεπώς η λήψη πρόσθετων μέτρων  για τις διασυνοριακές ζώνες όπως η δική μας, ώστε να διασφαλίζεται ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και παράλληλα όπως και σε όλη την Ελλάδα έτσι και στην περιοχή μας πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εφαρμογή ενός  μετρήσιμου σχεδίου που θα προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις, θα ενισχύσει την εξωστρέφεια του πρωτογενή τομέα με στόχο να  ενισχυθεί η απασχόληση και  το ΑΕΠ. Οφείλουμε να τρέξουμε σε στέρεες βάσεις διότι οι θυσίες που έχουν υποστεί οι πολίτες για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας είναι πολλές και δεν αντέχουν άλλες.

Η πραγματικότητα μας δείχνει το δρόμο  των μεταρρυθμίσεων που πρέπει άμεσα να ακολουθήσουμε σε επίπεδο χώρας, με τη δημιουργία ενός  σταθερού και δίκαιου φορολογικού συστήματος και με τη λήψη μέτρων  αύξησης της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω  των χρηματοδοτικών εργαλείων  του «Ταμείου Εθνικής Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης» που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τους πόρους της 5ης προγραμματικής περιόδου 2014-2020 που πρέπει επιτέλους να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό που σχεδιάστηκαν, με την μείωση της γραφειοκρατίας, με την ενίσχυση της καινοτομίας. Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια, ούτε μαγικές λύσεις, απαιτείται η εφαρμογή ενός μετρήσιμου σχεδίου για να πετύχουμε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Το ΠΑΣΟΚ λέει «κρατάμε ψηλά της ευθύνη».  Θα συνεργαστεί με οποιοδήποτε κόμμα έχει τις προϋποθέσεις να κάνει κυβέρνηση; Πώς θα συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει τελείως διαφορετικές απόψεις;

Το ΠΑΣΟΚ μπροστά στην ανάγκη εθνικής ενότητας συνεργάστηκε και με τη ΝΔ με την οποία επίσης έχει πολλές ιδεολογικές διαφορές.  Την τελευταία διετία  δώσαμε μάχες ως κυβερνητικός εταίρος για τη λήψη μέτρων  για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες,  όπως η προστασία  της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων που έδωσε ανάσα στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, οι 100 δόσεις για τις οφειλές στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα, που εφαρμόζεται πιλοτικά σε ορισμένες περιφέρειες και σε λίγο θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα ,  τα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας, η κοινωφελής εργασία στους δήμους, τα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων για να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας, τα μέτρα για τους αναπήρους.

Αυτό που λέμε σήμερα είναι το ίδιο που είπαμε και το 2011 και τότε η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ υπό το φόβο του πολιτικού κόστους δεν δέχθηκαν , είναι το ίδιο που είπαμε και το Μαϊο 2012 ,  διότι θεωρούσαμε ότι η προσφυγή εκ νέου στις κάλπες είναι σπατάλη χρόνου  μπροστά στην εθνική ανάγκη να συνεννοηθούμε για να αποφύγει η χώρα επικίνδυνα μονοπάτια, ούτε τότε ακουστήκαμε. Τον Ιούνιο του 2012 αν δεν στηρίζαμε τη τριμερή κυβέρνηση η Ελλάδα  θα  χρεοκοπούσε. Επιλέξαμε λοιπόν την ευθύνη  με όποιο πολιτικό κόστος κι αν είχε, κάποιοι δεν άντεξαν όπως η ΔΗΜΑΡ κι άλλοι όπως ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν τη τακτική της ανέξοδης ρητορείας χωρίς στην πραγματικότητα να ενδιαφέρονται για την διάσωση της οικονομίας της Ελλάδας .

Το ίδιο λέμε και σήμερα,  το ΠΑΣΟΚ έχει δείξει ότι μπορεί να είναι ο εγγυητής μιας εθνικής προσπάθειας στην οποία πρέπει να συμμετέχουν όλοι επιδεικνύοντας  σοφρωσύνη. Στην πραγματικότητα μια τέτοια πράξη σαν αυτή που ακολούθησε μέχρι σήμερα το ΠΑΣΟΚ θέλει γεναιότητα και αυτή η γεναιότητα θα επιβραβευτει από τους πολίτες, διότι οι πολίτες γνωρίζουν ποιά είναι η  αλήθεια και βαθυά μέσα τους ξέρουν ότι δεν πρέπει να ακολουθήσουν τις σειρήνες που υπόσχονται  έναν ψεύτικο παράδεισο.

Επειδή έχετε κάνει πολλά χιλιόμετρα στον Έβρο το τελευταίο διάστημα, πώς αισθάνεστε για την κατάσταση ντροπής του κάθετου άξονα;

Η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν καθυστερήσεις και προβλήματα στα δημόσια έργα που χρηματοδοτούνται από το Π.Δ.Ε., θυμόμαστε όλοι από το 2009  εγκαταλελειμμένα εργοτάξια  λόγω της υποχρηματοδότησης των έργων η οποία εντάθηκε λόγω της οικονομικής κρίσης και του περιορισμού της εθνικής χρηματοδότησης στο Π.Δ.Ε.  Παρ΄όλα αυτά υπήρξε μια σκληρή διαπραγμάτευση και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πέτυχε από τον Ιούλιο του 2011 την μείωση σε ποσοστό 15%  της  εθνικής συμμετοχής στα συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. έργα , όπως είναι τα έργα οδοποιίας επιτρέποντας μ’ αυτό τον τρόπο την επανεκίνηση των έργων.  Σήμερα έχουν ξεκινήσει και χρηματοδοτούνται κανονικά οι εργολαβίες στον κάθετο άξονα Αρδάνιο-Ορμένιο στον Έβρο και αφορούν στα έργα Αρδάνιο-Μάνδρα και Μάνδρα-Ψαθάδες και πιστεύω ότι ως τα τέλη του 2015 θα ολοκληρωθούν.