Την Παρασκευή δημοσιεύεται ο διαγωνισμός για την κατασκευή του φράχτη
Παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο (6/9), από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστο Παπουτσή, του Ολοκληρωμένου Προγράμματος διαχείρισης των συνόρων για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Μετανάστευσης
Η Ελλάδα υποστηρίζει τη διαμόρφωση μιας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ που θα βασίζεται στις εξής αρχές :
1. Προστασία των εξωτερικών συνόρων της E . E με στόχο τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης.
2. Ταχεία και δίκαιη εξέταση των αιτημάτων για χορήγηση πολιτικού ασύλου.
3. Υποστήριξη ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για την ειρήνη, τη δημοκρατία, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις χώρες προέλευσης των μεταναστών, ώστε να μειωθούν οι μεταναστευτικές πιέσεις προς την Ευρώπη και την Ελλάδα.
4. Υποστήριξη των πολιτικών κοινωνικής ένταξης και ενσωμάτωσης των νόμιμων μεταναστών που ζουν εντός της Ε.Ε.
Υποστηρίζουμε την εγκαθίδρυση ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, που θα βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης, της κοινής ευθύνης και της συνεχώς αυξανόμενης συνεργασίας. Στο πλαίσιο διαμόρφωσης της νέας ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, προτείνουμε την αναθεώρηση του κανονισμού « Δουβλίνο ΙΙ» για τη χορήγηση ασύλου, καθώς μεταθέτει το βάρος εξέτασης των σχετικών αιτημάτων αποκλειστικά στις χώρες, οι οποίες βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.
Χάρις στις προσπάθειες μας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο FRONTEX και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου διαδραματίζουν πλέον ένα σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη και υποβοήθηση των εθνικών μας προσπαθειών για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και τη διαχείριση των αιτημάτων ασύλου.
Στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή, στη Δραπετσώνα, φιλοξενείται το Επιχειρησιακό Γραφείο του FRONTEX , το οποίο συντονίζει τις δράσεις στα θαλάσσια και χερσαία σύνορά μας στη Νότια Ευρώπη.
Στην πραγματικότητα φέραμε την Ευρώπη στα εξωτερικά της σύνορα, αναδείξαμε την Ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος, φωτίσαμε όλες τις σύνθετες πλευρές του.
Πριν δυο μήνες, τον Ιούνιο, ολοκληρώθηκε η μελέτη για το σχεδιασμό και ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Επιτήρησης Συνόρων, καθώς και την κατάρτιση των Τεχνικών Προδιαγραφών για τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου , σύμφωνα με τις απαιτήσεις του σχεδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης Συνόρων (EUROSUR) .
Ήδη συστάθηκε το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο και ορίσθηκε επικεφαλής ο Υποναύαρχος του Λ.Σ. κ. Δημήτριος Μπαντιάς.
Η διαδικασία υλοποίησης του έργου ξεκινάει τους επόμενους μήνες (δημόσια διαβούλευση – προκήρυξη), ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει η Ε.Ε για την Ελλάδα, δηλαδή να λειτουργεί το εν λόγω Κέντρο ( National Coordination Center ) εντός του 2013.
Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών.
Το σύνολο του προγράμματος θα χρηματοδοτηθεί με 275 εκ. ευρώ, από:
α) Εθνικούς Πόρους, με περίπου 55 εκ ευρώ
β) το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων με περίπου 200 εκ. ευρώ
γ) από επιχορηγήσεις μέσω του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Νορβηγία, Ελβετία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν) με περίπου 20 εκ. ευρώ
Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισής των συνόρων για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, περιλαμβάνει:
-
Κατασκευή τεχνητού εμποδίου (φράχτης) συνολικού μήκους περίπου 10,3 χλμ. στο βορειοανατολικό τμήμα της Ελλάδας κατά μήκος των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία. Το τεχνητό εμπόδιο θα αποτελείται από διπλή περίφραξη ισχυρού συρματοπλέγματος επί στύλων που θα συνίσταται από χαλύβδινες και γαλβανισμένες πρότυπες τυπικές διατομές. Ανάμεσα στις δύο περιφράξεις θα τοποθετηθούν χαλύβδινα συρματοπλέγματα ( κονσερτίνες).
Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου θα δημοσιευθεί στο ειδικό τεύχος της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως η προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή του φράχτη με καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση προσφορών την 4η Οκτωβρίου 2011.
-
Εγκατάσταση συστήματος αυτοματοποιημένης επιτήρησης των συνόρων με χρήση θερμικών καμερών επί ιστών σε σταθερά σημεία και αξιοποίηση ειδικού λογισμικού ανίχνευσης. Το σύστημα θα εγκατασταθεί στο χερσαίο τμήμα των ελληνοτουρκικών συνόρων στην περιοχή της Ορεστιάδας. Το έργο υλοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
-
Προμήθεια 2 ελικοπτέρων, εξοπλισμένων με κάμερες θερμικής απεικόνισης
-
Προμήθεια 5 αυτοκινούμενων επιχειρησιακών κέντρων (VAN), εξοπλισμένα με ραντάρ και κάμερα θερμικής απεικόνισης
-
Προμήθεια 4 αυτοκινούμενων μονάδων Xray, για την απεικόνιση (Scanning) του εσωτερικού των οχημάτων και τον εντοπισμό παράνομων μεταναστών σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες
-
Προμήθεια 40 φορητών καμερών θερμικής απεικόνισης
-
Προμήθεια 210 οχημάτων τύπου τζιπ 4Χ4
-
Προμήθεια λογισμικού ανάλυσης εγκληματολογικών πληροφοριών i 2, μαζί με τον απαραίτητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό
-
Προμήθεια 44 ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων περιπολίας μαζί με 44 ειδικά οχήματα μεταφοράς τους
-
Εγκατάσταση και λειτουργία του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν δεύτερης γενιάς (SIS II)
Ειδικότερα για το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή :
-
Προμήθεια 6 σκαφών παράκτιας περιπολίας του Ελληνικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (OPV), μήκους 20 μ. , παντός καιρού και με ταχύτητα 30 – 40 κόμβων/ώρα
-
Προμήθεια ενός σκάφους ανοικτής θαλάσσης (ΠΑΘ), μήκους 50 μ. με επιχειρησιακή ταχύτητα 25 κόμβων
-
Προμήθεια 2 ταχύπλοων Περιπολικών σκαφών (φουσκωτά).
-
Εξοπλισμός για το Συντονιστικό Κέντρο του Λ.Σ.
-
Εγκατάσταση συστήματος RADAR για την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων στο Β. Αιγαίο
-
Προγραμματισμός προμήθειας για 25 φορητές διόπτρες (κιάλια) θερμικής απεικόνισης
-
Προμήθεια 15 διοπτρών νυκτερινής παρατήρησης
-
Προμήθεια 30 οχημάτων τύπου τζιπ 4Χ4
-
Με διάταξη νόμου που ψηφίσαμε στη Βουλή θα κατάσχεται άμεσα κάθε μέσο, αυτοκίνητο, σκάφος ή ιδιωτικό αεροσκάφος που χρησιμοποιείται σε επιχείρηση διακίνησης παράνομων μεταναστών. Τα μέσα αυτά θα τίθενται στη διάθεση των αρχών της Αστυνομίας και της Ακτοφυλακής.
-
Κατασκευή και εξοπλισμός κτιρίων για τη στέγαση των Αστυνομικών Τμημάτων Συνοριοφύλαξης στις περιοχές Κόνιτσας, Δελβινακίου , Φερών και Διδυμοτείχου.
-
Εξελίσσεται πρόγραμμα ανακαίνισης και εξοπλισμού περίπου 15 Αστυνομικών Υπηρεσιών σε Ήπειρο, Β Ελλάδα και Νησιά Αιγαίου
-
Συμμετοχή με 4 εκ. ευρώ στη χρηματοδότηση του Συστήματος Θεωρήσεων ( Visa Information System), έργο προϋπολογισμού 19 εκ. ευρώ, που υλοποιείται από το Υπουργείο Εξωτερικών
Τον τελευταίο χρόνο διεξάγονται κοινές Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σε συνεργασία των ελληνικών αρχών με τον Frontex .
Η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και οι δυνάμεις του Frontex από σχεδόν όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιχειρούν στα χερσαία σύνορα στον Έβρο και στα θαλάσσια σύνορα στις περιοχές Σάμου, Λέσβου, Χίου, Δωδεκανήσου και Κρήτης.
Για τα χερσαία σύνορα έ χουν διατεθεί στη χώρα μας:
453 φιλοξενούμενοι αξιωματούχοι από τα περισσότερα κ-μ της Ε.Ε, 2 αεροσκάφη, 1 ελικόπτερο, 58 οχήματα τύπου βαν με ενσωματωμένο σύστημα θερμικής απεικόνισης, 3 ανιχνευτές καρδιακών παλμών, 1 σύστημα ανίχνευσης κίνησης (ραντάρ), 19 αστυνομικοί σκύλοι, 1 λεωφορείο, 32 περιπολικά οχήματα, 13 ηλεκτρονικοί υπολογιστές.
Για τα θαλάσσια σύνορα έχουν διατεθεί στη χώρα μας:
56 φιλοξενούμενοι αξιωματούχοι 8 ταχύπλοα περιπολικά σκάφη, 1 σκάφος ανοιχτής θαλάσσης, 4 ελικόπτερα, 2 αεροσκάφη, 1 διερμηνέας.
-
Στην νέα Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής έχει αναλάβει τα καθήκοντά της η κ. Μαρία Σταυροπούλου ως διευθύντρια, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η στελέχωση της υπηρεσίας με αποσπάσεις και μετατάξεις.
Βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας η σύνταξη των τεχνικών προδιαγραφών για χώρους κράτησης – παραμονής αλλοδαπών Κέντρων Κράτησης Αλλοδαπών (ΚΕ.Π.Υ. – Κέντρων Κράτησης Αλλοδαπών), από ομάδα εργασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία E.A.S.O..
Η νέα Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής έχει ήδη αναλάβει την παρακολούθηση και τη λειτουργία των υφιστάμενων, εδώ και χρόνια, κέντρων σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Αναλαμβάνει, επίσης, την εξεύρεση χώρων και τη δημιουργία νέων κέντρων.
Ειδικότερα, παραχωρήθηκε ήδη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έκταση είκοσι (20) στρεμμάτων που γειτνιάζει με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις στο Φυλάκιο Ορεστιάδας προκειμένου να κατασκευαστεί Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής.
Επιπλέον, προωθούνται οι διαδικασίες για την ανεύρεση κατάλληλου χώρου στη βόρεια περιοχή του νομού Έβρου προκειμένου διαμορφωθεί ένα Πολυδύναμο Κέντρο για να στεγαστούν η Υπηρεσία Ασύλου, η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, ο Frontex , οι υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης της περιοχής, των Συνοριοφυλάκων και του Πυροσβεστικού Σώματος.
Με τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής (ΚΕ.Π.Υ.), εγκαινιάζεται ένα νέο σύστημα έγκυρης πιστοποίησης της ταυτότητας και της προέλευσης των μεταναστών, μέσω ειδικής τεχνογνωσίας και παράλληλης εκπαίδευσης του προσωπικού. Διασφαλίζεται ο διαχωρισμός και η καταγραφή των μεταναστών, ο ιατρικός τους έλεγχος, η υποστήριξη των ευπαθών ομάδων, η ενημέρωση για τα δικαιώματα όσων δικαιούνται διεθνή προστασία. Γενικότερα καθιερώνονται συνθήκες υποδοχής που θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, κατάλληλο από απόψεως υγείας, με στέγαση, προστασία της οικογενειακής ζωής, ιατρική περίθαλψη και δυνατότητα επικοινωνίας με την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. κ.λπ.
Επίσης, στις περιοχές όπου λειτουργούν Κέντρα Πρώτης Υποδοχής προβλέπεται από το ΥΠΕΚΑ η χρηματοδότηση κατά προτεραιότητα έργων υποδομής από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Περιβάλλοντος ή από το Πράσινο Ταμείο.
-
Στη νέα Υπηρεσία Ασύλου έ χει ήδη αναλάβει τα καθήκοντά του ο κ. Ιωάννης Παπαγεωργίου ως Διευθυντής , ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η στελέχωση της υπηρεσίας με αποσπάσεις και μετατάξεις.
Με σχετική απόφαση που υπέγραψε σήμερα (7/9) ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ Χρήστος Παπουτσής, η κατανομή του προσωπικού μεταξύ των Περιφερειακών Γραφείων Ασύλου γίνεται ως εξής:
· Αττικής , 23 θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού και 20 θέσεις κατηγορίας ΔΕ Διοικητικού – Λογιστικού.
· Θεσσαλονίκης , 10 θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού και 10 θέσεις κατηγορίας ΔΕ Διοικητικού – Λογιστικού.
· Αλεξανδρούπολης , 8 θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού και 10 θέσεις κατηγορίας ΔΕ Διοικητικού – Λογιστικού.
· Ορεστιάδας , 8 θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού και 10 θέσεις κατηγορίας ΔΕ Διοικητικού – Λογιστικού.
· Ιωαννίνων , 5 θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού και 5 θέσεις κατηγορίας ΔΕ Διοικητικού – Λογιστικού.
· Βόλου , 3 θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού και 5 θέσεις κατηγορίας ΔΕ Διοικητικού – Λογιστικού.
· Πάτρας , 6 θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού και 5 θέσεις κατηγορίας ΔΕ Διοικητικού – Λογιστικού.
· Ηρακλείου , 6 θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού και 5 θέσεις κατηγορίας ΔΕ Διοικητικού – Λογιστικού.
· Λέσβου , 5 θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού και 4 θέσεις κατηγορίας ΔΕ Διοικητικού – Λογιστικού.
· Χίου , 4 θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού και 4 θέσεις κατηγορίας ΔΕ Διοικητικού – Λογιστικού.
· Σάμου , 5 θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού και 4 θέσεις κατηγορίας ΔΕ Διοικητικού – Λογιστικού.
· Λέρου , 3 θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού και 4 θέσεις κατηγορίας ΔΕ Διοικητικού – Λογιστικού.
· Ρόδου , 4 θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού και 4 θέσεις κατηγορίας ΔΕ Διοικητικού – Λογιστικού.
1. Υλοποιείται με ταχείς διαδικασίες το Π.Δ. 114/2010 αναφορικά με τη νέα διαδικασία για τη χορήγηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας.
-
Δημιουργήθηκε εκ νέου Βάση Δεδομένων με πληροφορίες για τη διαδικασία ασύλου και τις χώρες καταγωγής, σε συνεργασία με την Υ.Α. / Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες στο Δίκτυο Police On Line. Στη νέα Βάση Δεδομένων έχουν πρόσβαση όλοι οι αρμόδιοι υπάλληλοι των Υπηρεσιών Παραλαβής και Εξέτασης αιτημάτων ασύλου
-
Από 18 Φεβρουαρίου 2011 συγκροτήθηκαν και λειτουργούν 5 Επιτροπές Προσφυγών του Π.Δ. 114/2010 στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ειδικότερα:
– 3 Επιτροπές αποφαίνονται επί των εκκρεμουσών προσφυγών. Από 18-02-2011 έως και 31-07-2011 προσκλήθηκαν για να εξετασθούν 848 προσφεύγοντες.
– 2 Επιτροπές αποφαίνονται επί προσφυγών που κατατέθηκαν από ενάρξεως εφαρμογής του Π.Δ. 114/2010. Από 18-02-2011 έως και 31-07-2011 προσκλήθηκαν για να εξετασθούν 411 προσφεύγοντες.
-
Εντός του μηνός Σεπτεμβρίου συστήνονται επιπλέον 5 Επιτροπές Προσφυγών, τα μέλη των οποίων θα τύχουν εκπαίδευσης σε συνεργασία με την Υ.Α. / Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες.
-
Το μηδενικό ποσοστό χορήγησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας, για το οποίο η Ελλάδα έχει δεχθεί τη διεθνή κατακραυγή, έχει ανέλθει πλέον στο ποσοστό του 12,35%, από τα πιο υψηλά ποσοστά εντός Ε.Ε.
-
Διαχωρίστηκαν οι ενεργές προσφυγές, με σκοπό τη βελτίωση της διαχείρισης των εκκρεμοτήτων σε β’ βαθμό.
Τα πρώτα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι οι εκκρεμείς υποθέσεις από 47.000 ανέρχονται πλέον στις 38.100.
Επιπλέον, ο αριθμός αυτός αναμένεται να μειωθεί ακόμα περισσότερο, καθώς εντοπίστηκαν 7.700 αιτούντες άσυλο, οι οποίοι δεν έχουν ενεργή ροζ κάρτα για 4 εξάμηνα.
Σε αυτούς θα δοθεί περιθώριο δύο μηνών να προσέλθουν στις οικείες διευθύνσεις αλλοδαπών για ανανέωση της ροζ κάρτας τους. Εάν δεν προσέλθουν εντός της προθεσμίας για την υπόθεσή τους θα εκδίδεται αυτόματα πράξη διακοπής.
-
Έχουν πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σχετικάσεμινάρια κατάρτισης του προσωπικού.
-
Χρησιμοποιούνται διερμηνείς της Μ.Κ.Ο. ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ για την κάλυψη των αναγκών διερμηνείας σε όλες τις γλώσσες. Επιπρόσθετα, διερμηνεία παρέχεται στις Υπηρεσίες Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου, Ρόδου.
-
Εκτυπώθηκε και διανεμήθηκε το ενημερωτικό φυλλάδιο «Βασικές Πληροφορίες για τους αιτούντες άσυλο». Επιπρόσθετα, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη www . mocp . grυπάρχουν καταχωρημένες πληροφορίες για τη νομοθεσία, τη διαδικασία ασύλου κ.λπ., και είναιδιαθέσιμες στην ελληνική γλώσσα, την αγγλική, τη γαλλική και την αραβική.
-
Στις αμέσως επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπογραφεί το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ – Νορβηγία ,Ελβετία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν), το οποίο προβλέπει χρηματοδότηση ύψους 20.873.417 ευρώ για την ενίσχυση του τομέα Ασύλου και Μετανάστευσης. Ιδιαίτερα, για την κάλυψη άμεσων αναγκών υποδοχής αλλοδαπών και παροχής στέγης σε ευάλωτες ομάδες και ασυνόδευτους ανηλίκους, για την ενίσχυση του προγράμματος των εθελούσιων επιστροφών, καθώς και την ενίσχυση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τη συνέχιση του έργου υποστήριξης των ελληνικών αρχών.
-
Συνεχίζεται η υλοποίηση του προγράμματος απελάσεων παράνομων μεταναστών και του προγράμματος εθελούσιων επιστροφών σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.