ΑμπατζάςΤο thraki Νεα, συνεχίζει το διάλογο με υποψηφίους εκτός Θράκης. Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β Θεσσαλονίκης Κώστας Αμπατζάς, μιλάει για τις εκλογές, την επόμενη μέρα, αλλά και για θέματα τα οποία δε αναλύονται ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, όπως την εξωτερική πολιτική στα εθνικά ζητήματα.

 

Είστε από τα στελέχη του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, μέλος της νεολαίας από την εποχή όπου το κόμμα βρίσκονταν στο 3%.  Ξαφνικά το μικρό κόμμα, έγινε κόμμα εξουσίας και στελεχώθηκε και από ανθρώπους οι οποίοι ήταν σε άλλες πλευρές. Το μνημόνιο φαίνεται πως σ’ αυτή την περίπτωση ευνόησε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πράγματι βρίσκομαι και δραστηριοποιούμαι στον χώρο της αριστεράς από τα πρώτα φοιτητικά μου χρόνια αρχικά ως μέλος της Νεολαίας του Συνασπισμού, περίπου 15 χρόνια πριν, και αργότερα τη διετία 2008-2010 ως μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συν και της γραμματείας της Νομαρχιακής Επιτροπής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ. Στο Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το 2013 οι σύντροφοί μου με τίμησαν με την ψήφο τους εκλέγοντάς με μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα εξελέγην και ως Συντονιστής της Περιφερειακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Κεντρικής Μακεδονίας. Θεωρώ όμως εξίσου σημαντική  τη συμμετοχή μου στη συνδικαλιστική μας παράταξη Ριζοσπαστική Δικηγορική Συνεργασία  της οποίας αποτελώ ενεργό μέλος.

Είναι αλήθεια ότι η Αριστερά πέρασε από πολλές διακυμάνσεις για να φτάσει σήμερα να διεκδικεί  τη διακυβέρνηση της χώρας. Όπως πέρασε και από πολλές πολιτικές και ιδεολογικές συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις .

Αυτές όμως  οι πολιτικοιδεολογικές αντιπαραθέσεις απετέλεσαν το πολιτικό υπόστρωμα πάνω στο οποίο δομήθηκε ο Σύριζα ως πολικό υποκείμενο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς που εμπεριέχει , τρόπον τινά , όλο τον ιδεολογικό και πολιτικό πλούτο της αριστεράς και κατόρθωσε εν τέλει , μέσα από εξαιρετικά δημοκρατικές διαδικασίες , να συνθέσει τις όποιες διαφορές όχι καταργώντας τες αλλά αναδεικνύοντας τες σε συγκριτικό πολιτικό του πλεονέκτημα .

Σε ότι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας απαντώ ευθέως ότι μια πολιτική που εξαθλιώνει το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας , που καταργεί δικαιώματα κατακτημένα απ τις αρχές του αιώνα , που συρρικνώνει τη δημοκρατία , δεν μπορεί , επουδενί , να ενισχύσει ένα πολιτικό υποκείμενο της αριστεράς ,μιας και πλήττει το σκληρό πυρήνα των κοινωνικών του αναφορών.

Η άποψη ότι τα μνημόνια «ενίσχυσαν» τον Σύριζα αποτελεί , κατά την άποψή μου , χυδαία απλούστευση των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμενων που τα επέβαλαν , παρουσιάζοντας τα ως δήθεν αναπόφευκτα , περίπου δηλαδή ως φυσικά φαινόμενα.

Εκείνο που γιγάντωσε πολιτικά τον Σύριζα είναι ότι πολιτικοποίησε τις ανάγκες και τα αιτήματα της καθημαγμένης κοινωνίας εντάσσοντας τα σε ένα πολιτικό σχέδιο που εδράζεται σε ένα εφιαλτικό παρόν έχει όμως στραμμένο το βλέμμα του σε ένα δικαιότερο κοινωνικά μέλλον.

Όλα αυτά τα χρόνια, υποστηρίζετε ότι υπάρχει ο άλλος δρόμος. Σε λίγες μέρες, είναι πολύ πιθανό να είστε κυβέρνηση. Θέλετε να είστε αυτοδύναμοι ή επιδιώκετε τις συνεργασίες;

Και εξακολουθούμε να το υποστηρίζουμε.  Τα αποτελέσματα της πολιτικής των μνημονίων τα τελευταία 5 χρόνια αποδεικνύουν πως είμαστε σε λάθος δρόμο, δικαιώνοντας απόλυτα τις θέσεις μας. Ανεργία, φτώχια, λιτότητα, μετανάστευση, κατασχέσεις, χρέη, συλλογική κατάθλιψη, αυτοκτονίες. Εμείς πάντα λέγαμε πως ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός μέσα από διαφορετικούς δρόμους, δρόμους που έχουν ως βασικό σημείο αναφοράς τον άνθρωπο   και τις ανάγκες του, και όχι την εξόντωσή του.

Ναι θέλουμε να είμαστε αυτοδύναμοι. Αυτός είναι και ο βασικός μας στόχος και αυτό θα επιδιώξουμε να πετύχουμε. Αυτοδυναμία του λαού μας. Για να διαπραγματευτούμε, να διεκδικήσουμε, να θέσουμε σε εφαρμογή το πρόγραμμα μας .

Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση μας ενδιαφέρει να έχουμε στο πλευρό μας ως συμμάχους ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις πάντα στη  βάση του προγράμματός μας.

Ο Μανώλης Γλέζος, μιλάει για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Θα τις διεκδικήσετε;

Οι γερμανικές αποζημιώσεις αποτελούν μείζον ιστορικό, οικονομικό αλλά και ηθικό ζήτημα ούσες διαρκές τραύμα στην ιστορική μνήμη  του λαού μας , ειδικότερα σήμερα σε μια εποχή που ζούμε την έξαρση ακραίων νεοφασιστικών μορφωμάτων και φαινομένων με επικίνδυνες  για την Ελλάδα και την Ευρώπη προεκτάσεις. Έχοντας ως αιχμή του δόρατος  τον Μανώλη Γλέζο που αποτελεί ζωντανό  παράδειγμα αντίστασης και αγώνα ενάντια στον φασισμό, αλλά για τον κάθε εν ζωή αγωνιστή της εθνικής αντίστασης και για τα χιλιάδες θύματα του ναζισμού στη χώρας μας. Δεν θα είναι μόνο μια οικονομική ανάσα οι αποζημιώσεις. Θα είναι μια ηθική δικαίωση των αγώνων και θυσιών του λαού  μας απέναντι στην Ιστορία.

Ποια είναι η άποψή σας για την ονομασία των Σκοπίων;

Εμείς πάντα υποστηρίζαμε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό κοινά αποδεκτή, με ισχύ έναντι πάντων, στη βάση του διεθνούς δικαίου. Η Θέση μας αυτή που εκκινεί από τα χρόνια που το ζήτημα ήταν καυτό στην επικαιρότητα, αποτελεί πλέον θέση του συνόλου των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα σήμερα, σε αντίθεση με τις παλινωδίες και τις εθνικιστικές κορώνες τους κατά το  παρελθόν. Μπορούμε άρα να μιλάμε για δικαίωση των θέσεων μας και θα πρέπει ο κόσμος να αναζητήσει και να αναδείξει και τις ευθύνες όλων αυτών που διαχειρίστηκαν το ζήτημα της ονομασίας της γείτονος με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα.

Στο ΣΥΡΙΖΑ η λέξη λαθρομετανάστης είναι «απαγορευμένη». Μιλάτε για μετανάστες. Μπορεί όμως η Ελλάδα να αντέξει τον αριθμό που ήδη υπάρχει;

Προφανώς και είναι απαγορευμένη. Αποτελεί ύβρη με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου και προσβάλλει το σκληρό αξιακό μας πυρήνα μιας και δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωπο και λαθραίες ζωές, δεν υπάρχουν καλοί και κακοί μετανάστες. Κανένας άνθρωπος δεν ζει λαθραία ή νόμιμα σε αυτόν τον κόσμο, όπως αντίστοιχα κανείς άνθρωπος δεν εγκαταλείπει με ευχαρίστηση τον τόπο που γεννήθηκε, μεγάλωσε, αγάπησε, έκανε οικογένεια κι όνειρα.

Είναι, τούτων δοθέντων, προφανές ότι η Ελλάδα όπως και οποιαδήποτε άλλη χώρα δεν μπορεί, από μόνη της , να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα τέτοιων διαστάσεων μιας και οι μεταναστευτικές ροές δεν αναχαιτίζονται ούτε με φράχτες ούτε βέβαια με χιλιάδες πνιγμένους που έχουν μετατρέψει το αιγαίο σε υγρό νεκροταφείο. Είναι νομίζω προφανές ότι πρέπει να υπάρξει μια εντελώς διαφορετική πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο , πολιτική που θα βασίζεται στην ορθολογική κατανομή των μεταναστών στις ευρωπαϊκές χώρες, με τις πλούσιες χώρες του Βορρά να αναλαμβάνουν, εκ των πραγμάτων, το μεγαλύτερο βάρος .

Γιατί ένας ψηφοφόρος της Β Θεσσαλονίκης να ψηφίσει Κώστα Αμπατζά;

Ένας ψηφοφόρος της Β’ Θεσσαλονίκης αν θέλει να σταματήσει αυτή την κατρακύλα και την ανέχεια που επιφέρουν οι πολιτικές των μνημονίων στις ζωές μας και στο μέλλον των παιδιών μας πρέπει πριν από όλα να κάνει την επιλογή να ρίξει στην κάλπη το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μόνη πολιτική δύναμη στη χώρα μας που μπορεί να επαναφέρει την χαμένη αξιοπρέπεια στις ζωές μας, να αντιμετωπίσει αυτή τη δριμύτατη ανθρωπιστική κρίση και να ανοίξει παράθυρο προοπτικής για τον τόπο και τον λαό! Με το κοστολογημένο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, με τις δεσμεύσεις μας, με θάρρος, με ειλικρίνεια, με ρεαλισμό. Η ψήφος εμπιστοσύνης στους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ είναι ψήφος εμπιστοσύνης σε μια Ελλάδα που προχωράει, σε μια Ευρώπη που αλλάζει, σε μια ελπίδα που έρχεται.