ΠερράκηςΟ Αναστάσης Περράκης, είναι Κρητικός, Έλληνας επιστήμονας της διασποράς και υποψήφιος βουλευτής με το Ποτάμι στο νομό Λασιθίου. Στη συνέντευξή του, δεν απαντάει μόνο για την πολιτική, αλλά και για τους Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό και θέλουν να επιστρέψουν σπίτι τους.

 

Κρητικός στην καταγωγή και στην ψυχή αν και δεν έχετε ζήσει στην Κρήτη. Τι είναι αυτό που σας έκανε να επιστρέφετε τα καλοκαίρια, να επενδύσετε αναπαλαιώνοντας το σπίτι σας και τελικά να είστε υποψήφιος βουλευτής;
Μα έχω ζήσει στην Κρήτη τις πιο ωραίες μέρες μου ως παιδί και έφηβος – στο Κάτω Χωριό κατέβαινα το ίδιο βράδυ που κλείνανε τα σχολεία – συνταξιούχος ο πατέρας μου, ήτανε 58 όταν γεννήθηκα – και έφευγα δυο βράδια πριν. Το σπίτι είναι ο πιο παλιός έρωτας, ο οντάς, η φάμπρικα, το πόρτεγο, το θυμόμουνα τεράστιο, γοητευτικό, χαρούμενο. Είχε πεθάνει από το 2003 η θεία μου που έμενε εκεί, το βρήκα έρημο, με πόντικες ψόφιους στην αποθήκη, και με φίδια να τρέχουνε στο πόρτεγο. Όταν καβατζάρεις τα σαράντα και έχεις και παιδιά, μετά από είκοσι στο εξωτερικό, κάπου κοιτάς και πίσω. Από την μια «πιάστηκε η καρδιά μου», από την άλλη είπαμε με την γυναίκα μου να δώσουμε στα παιδιά ένα σημείο αναφοράς για τις διακοπές κάθε χρόνο στην Ελλάδα, έτυχε να έχουμε και κάποια λεφτά στην άκρη κυρίως από πνευματικά δικαιώματα στο λογισμικό υπολογιστών που είχα φτιάξει, βοήθησαν και τα πεθερικά, είναι και τα ξαδέρφια μου εκεί αρχιτέκτονες με ειδικότητα στις αναπαλαιώσεις, λίγο ήθελε.
Πως από το σπίτι βρέθηκα υποψήφιος … μπήκα στην Επιτροπή Διαλόγου αρχικά, στις 21 Σεπτεμβρίου βρέθηκα στο «Κακογιάννη» για ομιλία, την επόμενη με κάλεσε ο Σταύρος το βράδυ για μια ρακή στο Αλάτσι, μιλήσαμε με Κρητική παρέα, ήταν εκεί ο Γραμματικάκης και ο Παυλάκης, τα βρήκαμε, συνέχισα μετά να γράφω για την υγεία, την παιδεία και την έρευνα στον εσωτερικό διάλογο για την διαμόρφωση των θέσεων, και πριν λίγες μέρες ήρθε η πρόσκληση. Ήτανε έκπληξη – κακά τα ψέματα. Και κακά τα ψέματα, το Λασίθι είναι διεδρική, άμα το Ποτάμι βγάλει στο Λασίθι Βουλευτή θα έχει Πανελλαδικά γύρω στο 20%. Δεν κατεβαίνω για μα βγω βουλευτής, αλλά για να συζητήσω για το Ποτάμι, να εξηγήσω ότι μπορώ για το Ποτάμι, αλλά κυρίως για να ακούσω. Τελικά, για να βοηθήσω να πάρουμε ψήφους ως Ποτάμι, όχι ως Περράκης.
Το χωριό σας, το Κάτω Χωριό Ιεράπετρας, βρίσκεται ανάμεσα σε δύο πελάγη. Στο Κρητικό και το Λιβυκό. Μία στενή λωρίδα γης μήκους 14 χιλιομέτρων χωρίς ποτάμια. Εσείς γιατί με το Ποτάμι;
Στη μεση ακριβώς των 14 χιλιόμετρων το χωριό μας! Το Ποτάμι το είδα με συμπάθεια από την αρχή. Στο Συνέδριο Φαρμακολογίας τον Ιούνιο στην Αθήνα, πιάσαμε σε ένα διάλειμμα τα πολιτικά με τον Αχιλλέα Γραβάνη – καθηγητή στην Ιατρική Ηρακλείου – και είδαμε ότι συμφωνούμε σε πολλά, και με πρότεινε για συμμετοχή στην Επιτροπή Διαλόγου. Στο Ποτάμι βρέθηκα , αρχικά για να εξηγήσω τις απόψεις μου και να ακούσω τις δικιές τους για υγεία, παιδεία, έρευνα. Τώρα συνεχίζω απλά γιατί συμφωνώ με τις 99 θέσεις, και με το κυβερνητικό πρόγραμμα που εξαγγείλαμε στο Κακογιάννης. Στο μέλλον για να κάνουμε αυτά που λέμε ότι πρέπει να γίνουν.
Από τη στιγμή που τελειώσατε το σχολείο βρεθήκατε στο εξωτερικό. Σε ποιες χώρες και πάνω σε πιο αντικείμενο εργάζεστε;
Βρέθηκα στο εξωτερικό μετά που τελείωσα το Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα: Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία – με πιο σύντομα περάσματα (μηνών) από την Αγγλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Προσπαθούμε με την ομάδα μου να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων για τον καρκίνο, με δυο τρόπους. Από τη μια φτιάχνουμε εξειδικευμένα προγράμματα υπολογιστών που τα χρησιμοποιούν σε όλον τον κόσμο στην διαδικασία μελέτης της τρισδιάστατης δομής βιολογικών μορίων, που είναι ένα απαραίτητο κομμάτι για την δημιουργία φαρμάκων νέας γενιάς. Από την άλλη μελετάμε συγκριμένους «στόχους» και προσπαθούμε να φτιάξουμε χημικές ουσίες που θα είναι οι πρόδρομοι των εξατομικευμένων χημικοθεραπευτικών σε είκοσι-τριάντα χρόνια από τώρα. Στην βασική έρευνα.
Θέλετε να επιστρέψετε στην Ελλάδα και να ζήσετε στην Αθήνα, να εγκατασταθείτε στην Κρήτη ή να μείνετε στην Ολλανδία;
Στην Αθήνα δεν θα γυρίσουμε. Εάν η Ελλάδα πάρει την στροφή που θέλω, εάν η Ελλάδα πέσει στο Ποτάμι μαζί μας, και όχι στον γκρεμό, θέλω να γυρίσουμε. Με προτεραιότητα το Ηράκλειο – που άλλωστε έχει ένα Πανεπιστήμιο πολλά τμήματα του οποίου είναι πέραν αμφιβολίας από τα καλυτέρα σε όλον τον κόσμο. Και δεν το λέω ως Κρητικός, αλλά αντικειμενικά. Για αυτό και η επιτυχία που θέλω να έχει το Ποτάμι είναι στοίχημα ζωής για έμενα: με το Ποτάμι να βοηθάει να κυβερνηθεί η χώρα με τους ικανότερους, να εγγυάται την Ευρωπαϊκή της πορεία αλλά και Δικαιοσύνη, Εργασία, Παιδεία, με άλλα λόγια το τόσο απαραίτητο κοινωνικο πρόσωπο του κράτους που έχει ανάγκη η Ελλάδα, γυρνάω. Χωρίς δυνατό Ποτάμι, Ολλανδία ή κάπου αλλού στην Ευρώπη, ποτέ δεν ξέρεις.
Ο αριθμός των Ελλήνων στο εξωτερικό έχει πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, λόγω ανεργίας, κρίσης, φτώχιας και πλούτου αναξιοποίητων γνώσεων στην Ελλάδα. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;
Παράξενα. Ξέρετε, λένε ότι «ο φασισμός νικιέται με το διάβασμα και ο ρατσισμός νικιέται με το ταξίδι». Δυστυχώς οι Έλληνες δεν διαβάζουν, πατώνουμε σε όλες τις στατιστικές, καλό είναι να ταξιδέψουν κάποιοι και να γνωρίσουν άλλες χώρες και κοινωνικά συστήματα. Θα κουβαλήσουνε εμπειρίες, γνώσεις, ιδέες. Ειδικά οι νέοι άνθρωποι που φεύγουνε πιο εύκολα. Είναι μεν δυσάρεστο γιατί χάνονται γνώσεις και ενθουσιασμός, δοκιμάζονται οικογενειακές σχέσεις και φιλίες, τα έχω ζήσει όλα αυτά, αλλά όσοι φεύγουν θα κερδίσουν και πολλά. Το Ποτάμι έχει στόχο να βοηθήσει να προετοιμαστεί η Ελλάδα να τους καλοσωρίσει πίσω, σοφότερους, πιο Έλληνες από ότι πριν φύγανε, αλλά και πιο Ευρωπαίους, πολίτες του κόσμου στην Ελλάδα.
Πώς κάνετε τον προεκλογικό σας αγώνα; Ποιοι σας βοηθούν;
Δεν έχω ξεκινήσει τίποτε ακόμη – η απόφαση ήτανε πολύ πρόσφατη. Θα γυρίσω από την Ολλανδόα το συντομότερο – υπάρχουν κάποιες καταληκτικές ημερομηνίες για Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα που δεν μπορώ να αγνοήσω. Μέχρι τότε θα συννενοηθέ μεσω διαδικτύου με τους τοπικούς εθελοντές του Ποταμιού σε κάθε πόλη και σε όσα χωριά ξέρουμε κόσμο. Βόλτα απο πόλη σε πόλη (αν ήτανε καλοκαίρι θα έπαιρνα το ποδήλατο…), κουβέντα με τον κόσμο σε μικρές συγκεντρώσεις όπου προτείνουν οι εθελοντές, χωρίς ομιλίες. Βόλτα στις πόλεις, στα μαγαζιά, στις καφετέριες. Και σίγουρα κάποια στιγμή θα κεράσω ρακές στην πλατεία στο Κάτω Χωριό ή στο σπίτι – θα δούμε.
Ποιο σημείο του προγράμματος του Ποταμιού σας εκφράζει απόλυτα;
Το κυβερνητικό πρόγραμμα που εξαγγείλαμε στο Κακογιάννης, αλλά και πολλά άλλα σημεία από τις θέσεις μας: διαχωρισμός των διακριτών ρόλων της εκκλησίας και του κράτους με σεβασμό στην ορθόδοξη παράδοση, οικονομική, κοινωνική και πολιτική ένταξη και ενσωμάτωση των μεταναστών με τα παιδιά των μεταναστών που ζουν και μεγαλώνουν στην Ελλάδα να μπορούν να πάρουν την ελληνική υπηκοότητα, καθιέρωση Εθνικής Ασφάλισης Υγείας που σε βάθος τετραετίας να μπορεί να παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε ένα βασικό πακέτο υπηρεσιών υγείας σε όλους τους μόνιμους κατοίκους της χώρας, προτεραιότητα στην παραγωγή προϊόντων που είναι διεθνώς εμπορεύσιμα – ένας τομέας όπου το Λασίθι εέχει ιστορικά πρωτοποριακό ρόλο με τα θερμοκήπια αλλά και το λάδι.