κρέαςΤο τμήμα κτηνιατρικής της περιφερειακής ενότητας Έβρου, συστήνει στους καταναλωτές ορθούς τρόπους για την αγορά νωπού κρέατος.
Το τμήμα σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
Διανύοντας την περίοδο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και του Νέου έτους και λόγω της αυξημένης διακίνησης, ζήτησης και κατανάλωση κρεάτων το Τμήμα Κτηνιατρικής αισθάνεται την ανάγκη και την υποχρέωση να απευθυνθεί προς τους καταναλωτές, δίνοντας οδηγίες για τη σωστή προμήθεια και συντήρηση των κρεάτων, προς αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων.

Α’ Ψωνίζουμε κρέας:
Από νομίμως λειτουργούντα κρεοπωλεία ή άλλες νόμιμες επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις, όπου υπάρχουν κρέατα παραγωγικών ζώων, η σφαγή των οποίων διενεργείται σε εγκεκριμένα σφαγεία που επιβλέπονται από την Κτηνιατρική Υπηρεσία για την υγιεινή των κρεάτων και την προστασία της δημόσιας υγείας.
Η προμήθεια κρέατος από ζώα που έχουν σφαγεί σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις είναι παράνομη και εγκυμονεί κινδύνους για τον καταναλωτή και γενικά για τη δημόσια υγεία.

Β’ Ψωνίζοντας κρέας ελέγχουμε:
• Το κρέας να είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία-βιτρίνες και όχι σε τσιγκέλια εκτός ψυγείων.
• Να κόβει κιμά από κομμάτι της αρεσκείας μας και όχι να μας δίνει έτοιμο κομμένο από πριν.

Β1 την επισήμανση:
• Τα βοοειδή πρέπει πάντα να συνοδεύονται από καρτελάκι στο οποίο αναγράφονται: η προέλευση του ζώου ( τόπος γέννησης, εκτροφής, σφαγής), η ηλικία (Μοσχάρι γάλακτος από 5-8 μηνών, Μοσχάρι από 8-12 μηνών, Νεαρό ζώο από 12-24 μηνών και από 24 μηνών και άνω Κρέας Βοοειδών) και η ημερομηνία σφαγής.
• Ετικέτες ζυγιστικών μηχανών: ελέγχουμε την ύπαρξή τους στην συσκευασία και αναγράφουν τα εξής στοιχεία: είδος και προέλευση ζώου, βάρος και τιμή.
• Σφράγιση: οι σφραγίδες που τοποθετούνται επί των σφάγιων ζώων, πρέπει να είναι ευανάγνωστες και να αναγράφουν το είδος, την προέλευση π.χ. Ελλάδα, Ουγγαρία κα, και την κατηγορία. Με χρώμα λαμπρού κυανού σφραγίζονται σφάγια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ με καστανό σφάγια τρίτων χωρών.

Β2 την υγιεινή
• Ζητούμε το συγκεκριμένο κομμάτι, για συγκεκριμένο φαγητό που θα κάνουμε
• Αγοράζουμε ποσότητες, που θα καταναλωθούν άμεσα
• Αποφεύγουμε να «ψαχουλεύουμε» τα κρέατα
• Κοιτούμε να έχουν ευχάριστη οσμή και μη γλοιώδη επιφάνεια

Γ’ Αφού ψωνίσουμε το κρέας:
• Κατευθυνόμαστε το συντομότερο στο σπίτι και το τοποθετούμε στο ψυγείο
• Αποφεύγουμε να «βολτάρουμε» το κρέας ( για να συνεχίσουμε τα ψώνια μας)
• Το μεταφέρουμε με ισοθερμική συσκευασία (φελιζόλ, θερμός) όταν πρόκειται να ταξιδέψει σε άλλο μέρος.

Δ’ Αγοράζοντας κοτόπουλο ή γαλοπούλα:
Προσέχουμε ώστε
• Το δέρμα τους να είναι άθικτο, λευκό ή ελαφρά λευκοκίτρινο
• Τα μπούτια και το στήθος να είναι ανεπτυγμένα
• Να υπάρχει οπωσδήποτε η σφραγίδα του κτηνιατρικού ελέγχου με τον τόπο και την ημερομηνία σφαγής επάνω τους (καρτελάκι)
• Να διατηρούνται πάντοτε σε ψυγείο (3-4ο C) και ποτέ σε πάγκους ή ανοιχτά τελάρα όπου ο καθένας μπορεί να ψαχουλεύει ελεύθερα.
• Η εσωτερική τους (σπλαχνική) κοιλότητα να έχει χρώμα φυσιολογικό, όπως και το υπόλοιπο κρέας και να μυρίζει ευχάριστα.
• Ολόκληρο κοτόπουλο τεμαχίζεται παρουσία του πελάτη και κατόπιν εντολής του.
• Τεμάχια κοτόπουλου: 1.Τυποποιημένα Επί της συσκευασίας τους πρέπει να αναγράφονται: τόπος και ημερομηνία σφαγής, ημερομηνία λήξης, επωνυμία εταιρείας και χώρα προέλευσης.
2. ¨Χύμα¨ θα πρέπει να υπάρχουν σε πιατέλες παρουσίασης με καρτελάκι όπου θα αναγράφεται ημερομηνία λήξης και προέλευση.

Ε’ Αγοράζοντας κοτόπουλο ή γαλοπούλα (ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ):
Θα πρέπει:
• Να έχουν άθικτη συσκευασία (χωρίς τρύπες).
• Να βρίσκονται μέσα σε ψυγεία – καταψύκτες (-18ο C).
• Στο διαφανές περιτύλιγμά τους να είναι γραμμένα και ευανάγνωστα:
1. Η επωνυμία της επιχείρησης που σφάχτηκε
2. Η επωνυμία της επιχείρησης που καταψύχθηκε
3. Η ημερομηνία σφαγής και κατάψυξης
4. Η σφραγίδα ελέγχου της κτηνιατρικής Υπηρεσίας

Εάν οι καταναλωτές τηρήσουν τις παραπάνω απλές οδηγίες δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις κατά τη διάρκεια των εορτών.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΒΡΟΥ