Επιλεγμένα αποξηραμένα μανιτάρια μόνο στα DEKANUTS
ΜΟΝΟ στα DEKANUTS μπορείτε να βρείτε επιλεγμένα άγρια και καλλιεργούμενα αποξηραμένα μανιτάρια, για την κουζίνα σας!
Δείτε παρακάτω τα οφέλη των αποξηραμένων μανιταριών, και πως μπορείτε να τα χρησιμοποιήστε!
Αποξηραμένα μανιτάρια
Οι ποικιλίες που είναι πιο διαδεδομένες στην ελληνική αγορά είναι τα βασιλομανίταρα (πορτσίνι), μορχέλες, κανθαρέλες και σιτάκε. Τα τελευταία μπορείτε να τα βρείτε στα καταστήματα με ασιατικά προϊόντα.
Κάποια από αυτά μπορεί να σας φανεί ότι είναι ακριβά, σκεφτείτε όμως πως αν μουσκέψετε τα αποξηραμένα μανιτάρια, αυτά απορροφούν πολύ νερό και σχεδόν δεκαπλασιάζουν το βάρος τους, δηλαδή ένα φακελάκι των 40 γραμμαρίων μας δίνει σχεδόν 400 γραμμάρια.
Το κάθε ένα από τις παραπάνω ποικιλίες έχει την δική του ξεχωριστή γεύση, δοκιμάζοντας τα μπορείτε να ξεχωρίσετε αυτό που θα σας αρέσει περισσότερο. Αν δεν χρησιμοποιήσετε όλη την ποσότητα από μία συσκευασία, φυλάξτε τα υπόλοιπα καλά κλεισμένα σε ένα δοχείο, χωρίς υγρασία και σκόνες.
Πριν τα μαγειρέψετε, τα αφήνετε να μουσκέψουν για μισή ώρα περίπου σε χλιαρό νερό ή ζωμό κότας. Δύο φλιτζάνια είναι αρκετά για 40 γραμ. περίπου αποξηραμένα μανιτάρια.
Αφού μαλακώσουν, τα στραγγίζετε με τα χέρια σας και μπορείτε πλέον να τα χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα όπως και τα φρέσκα. Μπορείτε δηλαδή να τα σοτάρετε και να τα σβήσετε με κρασί ή άλλο ποτό.
Το νερό όπου μούσκεψαν τα μανιτάρια, έχει πολύ δυνατή γεύση και αφού το φιλτράρετε, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα, αντικαθιστώντας τον ζωμό κρέατος, κοτόπουλου ή το νερό που ενδεχομένως θα χρησιμοποιούσατε στη συνταγή.
Μερικές προτάσεις για να δοκιμάσετε τα αποξηραμένα μανιτάρια: Για σάλτσες με κρεατικά, αλλαντικά, ντομάτα, κρασί, για ριζότο ή ζυμαρικά, δοκιμάστε τα βασιλομανίταρα ή πορτσίνι. Για ασιατικά πιάτα προτιμήστε τα σιτάκε. Για σάλτσες με κρέμα γάλακτος ή για πιάτα με κοτόπουλο ή μοσχαράκι οι μορχέλες είναι τα ιδανικά μανιτάρια.
Τα κρασιά που ταιριάζουν με τα μανιτάρια
Τα ωμά μανιτάρια ή τα μαριναρισμένα σε σαλάτα, ταιριάζουν με λευκό κρασί, ένα Chardonnay για παράδειγμα. Αν τα μαγειρέψετε με κρέμα γάλακτος συνοδέψτε τα με ένα κόκκινο Ξινόμαυρο, Νάουσα ή Γουμένισσα. Τα άγρια μανιτάρια, ταιριάζουν πολύ με κόκκινο κρασί, Pinot Noir, Cabernet, Merlot ή Syrah. Με αυτά τα κρασιά, ταιριάζουν και τα κοινά άσπρα που είναι απλά σοταρισμένα με σκόρδο και μαϊντανό.