κρύοΗ θερμοκρασία έπεσε, καθώς μπήκαμε πλέον στο χειμώνα. Μαζί με το κρύο όμως, έρχονται και προβλήματα, αν δεν προσέξεις. Όλοι μας, προστατεύουμε το σώμα μας και ειδικά τα εκτεθειμένα μέρη του, όπως παλάμες και κεφάλι. Η φαρμακοποιός Αναστασία Σιανκούρη, δίνει πολύτιμες συμβουλές για να μην βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες καταστάσεις.

 

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα χέρια μας από το κρύο;

Τα χέρια είναι το μέρος του σώματος που εκτίθεται περισσότερο από όλα στο κρύο και γι’ αυτό εμφανίζει ξηροδερμία. Το δέρμα στα χέρια γίνεται σκληρό και ξερό με «σκασίματα» και αίσθημα φαγούρας.

Για να προστατευτούν τα χέρια από αυτά το συμπτώματα θα πρέπει να αποφεύγεται το πλύσιμό τους με κρύο ή καυτό νερό και να χρησιμοποιούνται σαπούνια χωρίς άρωμα και αλκοόλη.

Οι δουλειές στο σπίτι θα πρέπει να γίνονται φορώντας πλαστικά γάντια για να προστατεύονται τα χέρια. Επίσης θα πρέπει να φοριούνται βαμβακερά γάντια σε εξωτερικό χώρο και να εφαρμόζεται κρέμα χεριών αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πόσο ακριβές είναι οι κρέμες;

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία από κρέμες χεριών σε διάφορες τιμές για να καλύψουν όλες τις ανάγκες. Στην αγορά κυκλοφορεί κρέμα από 2,5 Ευρώ.

 

Υπάρχουν ελληνικά προϊόντα προστασίας;

Τα ελληνικά προϊόντα κατέχουν μεγάλο μερίδιο της αγοράς και προσφέρουν ολοκληρωμένη φροντίδα. Μπορεί κανείς να βρει προϊόντα από ελληνικές εταιρίες σε διάφορες τιμές που μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των καταναλωτών.

 

Για τα χείλη τι μπορούμε να κάνουμε, καθώς είναι συνεχώς εκτεθειμένα;

Για να προστατευτούν τα χείλη από το κρύο θα πρέπει να εφαρμόζεται ένα ενυδατικό προϊόν που περιέχει φυσικά έλαια, βούτυρο καριτέ, βιταμίνη Ε, γλυκερίνη. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία προϊόντων που διατίθενται στα φαρμακεία. Το να υγραίνετε η επιφάνεια των χειλιών με σάλιο δεν αποτελεί λύση καθώς το σάλιο προκαλεί αφυδάτωση. Πριν από τον ύπνο είναι χρήσιμο να απλώνεται στα χείλη  κάποιο ενυδατικό προϊόν για καλύτερη ενυδάτωση.

 

 

Το βούτυρο είναι αποτελεσματικό; Η  απλή βαζελίνη;

Το βούτυρο σε συνδυασμό με άλλα φυσικά έλαια, τη βιταμίνη Ε και τη γλυκερίνη είναι οι βασικοί παράγοντες που αποτελούν τις ενυδατικές κρέμες για τα χείλη. Η βαζελίνη  μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προστατέψει τα χείλη καθώς δημιουργεί ένα φιλμ προστασίας αλλά δεν τα ενυδατώνει.