ΙΣΕ: Εκτοπίζονται γιατροί από τον Έβρο
Να σταματήσουν άμεσα οι μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, να γίνουν προσλήψεις και να μην προχωρήσει η συγχώνευση κλινικών ζητάει ο ιατρικός σύλλογος Έβρου. Ο ιατρικός σύλλογος καταγγέλλει ότι γιατροί από τον Έβρο, μετακινήθηκαν στη Βέροια και στην Αθήνα.
Τα προβλήματα στο χώρο της δημόσιας υγείας, είναι μεγάλα και η λύση τους, πρέπει να είναι άμεση, αναφέρεται σε επιστολή του ιατρικού συλλόγου προς τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό υγείας, το διοικητή της 4ης ΔΥΠΕ και το διοικητή του ΠΓΝΕ.
Στην επιστολή επισημαίνεται:
1. Διαφαίνεται αναμφισβήτητα μία συστηματική πολιτική υπονόμευσης του ΕΣΥ και του ΠΓΝΕ, από τη Διοίκηση του ΠΓΝ Έβρου, με συχνότατες αποσπάσεις ιατρικού προσωπικού, αποσπάσεις που γίνονται ακόμη και σε άλλες υγειονομικές περιφέρειες. Σας υπενθυμίζουμε ότι έως και τώρα έχουν γίνει αποσπάσεις μόνο από κλινικές του ΕΣΥ και όχι μόνο προς τα γειτονικά έστω Νοσοκομεία (Διδυμότειχο, Κομοτηνή, Ξάνθη) άλλα και σε Νοσοκομεία της Αθήνας και της Κεντρικής Μακεδονίας (ΓΝΝ Βέροιας). Οι παραπάνω μετακινήσεις λαμβάνουν τη μορφή εκτοπίσεων καθώς πραγματοποιούνται παρά τη θέληση των ιατρών, παραβιάζοντας κατάφωρα συνταγματικά κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα.
2. Είναι προφανές ότι με μετακινήσεις ιατρών από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο δεν πρόκειται να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας ιδιαίτερα της περιοχής μας. Η μόνη λύση που υπάρχει στο πρόβλημα των ελλείψεων ιατρικού προσωπικού είναι απλή: η προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων που υπάρχουν στα Νοσοκομεία. Εφόσον γίνει προκήρυξη μονίμων θέσεων ιατρών ΕΣΥ στο ΠΓΝΕ (Αλεξανδρούπολη – Διδυμότειχο) και μέχρι να
ολοκληρωθεί η τοποθέτησή τους, μπορούν και πρέπει να καλυφθούν όλα τα υπάρχοντα κενά με επικουρικούς ιατρούς, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία και με συντομότατες διαδικασίες.
Είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε προσωρινές μετακινήσεις, μόνο εφόσον έχει ήδη δρομολογηθεί (με δημοσίευση σε ΦΕΚ) η κάλυψη των θέσεων με προκήρυξη μονίμων και επικουρικών ιατρών σύμφωνα με τα παραπάνω, και οπωσδήποτε μόνο προς τα γειτονικά νοσοκομεία.
3. Η ανωτέρω πρακτική δημιουργεί μία «πλασματική» υποστελέχωση των τμημάτων του ΕΣΥ, η οποία ευνοεί και τελικά οδήγησε στην τελευταία μονόπλευρη απόφαση του Διοικητή του Π.Γ.Ν.Ε. με την οποία καταργεί την επιστημονική και διοικητική αυτοτέλεια όλων των τμημάτων του ΕΣΥ, που λειτουργούν στο Νοσοκομείο εδώ και 30 χρόνια.
Τελειώνοντας σας ενημερώνουμε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ (Α.Π. 438/3-4-2014)είναι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε απόπειρα κατάργησης τμημάτων ή εργαστηρίων του ΕΣΥ. Καλούμε το Διοικητή του Π.Γ.Ν.Ε. να ανακαλέσει άμεσα το 24-11-2014 έγγραφό του προς τους Διευθυντές των Τμημάτων, όπου αναφέρεται στην «ενοποίηση κλινικών».
Τέτοιες μονόπλευρες ενέργειες δυναμιτίζουν το εργασιακό κλίμα σε μια εποχή κρίσιμη για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας
Επίσης του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου καλεί τον Διοικητή του ΠΓΝΕ να ανακαλέσει τις τελευταίες του αποφάσεις περί μετακινήσεων, να δρομολογήσει και να απαιτήσει την προκήρυξη μονίμων θέσεων ιατρικού προσωπικού άμεσα, και να σταματήσει την πολιτική υπονόμευσης των τμημάτων του ΕΣΥ και των πανεπιστημιακών κλινικών, σταματώντας τις αποσπάσεις του λιγοστού ιατρικού προσωπικού που έχει απομείνει. Ας μην λησμονεί ο Διοικητής ότι αυτή ακριβώς η πολιτική της διαρκούς κινητικότητας του ιατρικού προσωπικού προς άλλα
νομαρχιακά νοσοκομεία οδήγησε στην παραίτηση και τελικά στην απομάκρυνση του προκατόχου του.