Βάζουν κτηνοτρόφους στον Τειρεσία
Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι του Νομού Έβρου εξαιτίας της μη εφαρμογής από τις τράπεζες, της απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών για τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Πιο συγκεκριμένα στην ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:«Ο κτηνοτροφικός τομέας είναι σημαντικός τόσο στο πλαίσιο του συνολικού γεωργικού τομέα, όσο και για τη μεγάλη σημασία του στην οικονομία των αγροτικών περιοχών του Νομού Έβρου. Στις 28 Μαρτίου του 2011 εκδόθηκε η υπ. αρίθμ. 2/3203/0025/28.03.2011 απόφαση του υφυπουργού οικονομικών και οι ενδιαφερόμενοι κτηνοτρόφοι υπέβαλλαν αιτήσεις, όπως προβλέπονταν, για την υπαγωγή τους στην ανωτέρω ρύθμιση στα πιστωτικά ιδρύματα, μέχρι την 27.5.2011.
Δυστυχώς όμως οι τράπεζες στο σύνολό τους μη εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν προβεί σε καμία ρύθμιση, χαρακτηρίζοντας την οφειλή ληξιπρόθεσμη και αυτομάτως καταχωρούν το σύνολο σχεδόν των κτηνοτρόφων του Νομού Έβρου στον Τειρεσία. Γεγονός που οδηγεί τους κτηνοτρόφους σε ακόμη μεγαλύτερη εξαθλίωση αφού μειώνεται η πιστοληπτική τους ικανότητα, σε μια εποχή μάλιστα όπου οι τιμές των ζωοτροφών είναι ακριβότερες κατά 200%, τις γαλακτοβιομηχανίες να προσανατολίζονται σε μειώσεις τιμών του παραγωγού και συνεχώς να καταγράφονται ζημίες για τους κτηνοτρόφους διαμορφώνοντας ένα περιορισμένο πλαίσιο δράσης και ανάπτυξης της ελληνικής κτηνοτροφίας».
Τέλος η κα. Ε. Τσιαούση, ρωτάει τους αρμόδιους Υπουργούς ποια μέτρα πρόκειται να ληφθούν προκειμένου οι τράπεζες να εφαρμόσουν την υπ. αρίθμ. 2/3203/0025/28.03.2011 απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για τη ρύθμιση των δάνειων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, όπου εσφαλμένα μέχρι σήμερα καταχωρούν την οφειλή ληξιπρόθεσμη με τις επακόλουθες συνέπειες του ΤΕΙΡΕΣΙΑ για τους κτηνοτρόφους, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι του Νομού Έβρου να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και εμπόδια στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στις υψηλές οικονομικές απαιτήσεις της τρέχουσας παραγωγής τους.