Ο κινηματογράφος των δημιουργών

Αυλαία στο Αφιέρωμα για τον Orson Welles (1915 – 1985)
Την Τρίτη 4 Νοεμβρίου στις 21.30 στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ
Η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ παρουσιάζει το έργο των μεγάλων σκηνοθετών, «τον κινηματογράφο των δημιουργών». Στην παρουσίαση γίνεται μια σύντομη αναφορά στο συνολικό έργο του σκηνοθέτη, στην προσέγγιση της κινηματογραφικής του γλώσσας καθώς και σκέψεις και επισημάνσεις που αφορούν το περιεχόμενο και τη φόρμα της ταινίας που θα προβληθεί. Οι ταινίες αυτών των σκηνοθετών αποτελούν σύνθετα δημιουργήματα που οδηγούν στην αισθητική απόλαυση μέσα από την κατανόηση της κινηματογραφικής «γραφής» και του ύφους τους.
Είσοδος ελεύθερη

2-3 πράγματα που ξέρω για… την τέχνη
Περιορισμοί στην Τέχνη ΙΙ
Τετάρτη 5 Νοεμβρίου στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Με την Κική Χριστοδούλου, ιστορικό τέχνης – μουσειολόγο.
Οι έννοιες «περιορισμός» και «τέχνη» δεν ακούγονται ούτε και είναι συμβατές. Εντούτοις συνυπάρχουν σε διάφορες εποχές, λαούς και πολιτισμούς. Αυτό δημιουργεί εντάσεις, τριβές, διαφωνίες, από την απλή λογοκρισία ως την πραγματική καταστροφή. Καταφέρνουν όμως οι περιορισμοί να σταματήσουν τη δημιουργία ή απλά επιβραδύνουν το ρυθμό της? Ή μήπως επιταχύνεται?
Είσοδος ελεύθερη

«η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι ΙΙ» – Νοέμβριος 2014
Μουσική Μπαρόκ από καθηγητές και φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου
Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 20.30 στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ
Όπως κάθε χρόνο καθηγητές και φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου εμφανίζονται στην Ξάνθη έτσι και αυτή τη χρονιά ο καθηγητής Σπύρος Γκικόντης (βιολί), η καθηγήτρια της μουσικής μπαρόκ Κατερίνα Μιχοπούλου (τσέμπαλο) και οι φοιτητές Ανθή Ιωαννίδου (βιολί) και Σοφία Ουάφικ-Ζωγράφος (βιόλα ντα γκάμπα) θα προσφέρουν ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα Ιταλικού και Γαλλικού Μπαρόκ.
Θα παρουσιαστούν έργα συνθετών και συνθετριών του 17ου και των αρχών του 18ου αιώνα που σπάνια έχουν παιχτεί σε συναυλίες.
Είσοδος 5€ περιορισμένος αριθμός για κρατήσει στο Μουσείο 2541025421

«η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι ΙΙ» – Νοέμβριος 2014
Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 20.00 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
Συναυλίες με τα μουσικά σχήματα των πανεπιστημίων Ιονίου, Φιλιππούπολης – ομάδες κρουστών Ξάνθης και Θεσσαλονίκης & την Μικτή Χορωδία του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης.
Τα μουσικά σχήματα θα παρουσιάσουν από ένα μικρό μουσικό πρόγραμμα και όλοι μαζί θα συνεργαστούν για να μας ταξιδέψουν με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι.
Είσοδος ελεύθερη