Σε αμερικάνικα χέρια η ΕΝ.ΚΛΩ.
Είναι πιθανόν να διανύουμε τις τελευταίες μέρες της πολύκροτης υπόθεσης που αφορά την επιβίωση και επαναλειτουργία της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας (ΕΝ.ΚΛΩ.), μονάδες της οποίας έχουμε και στην περιοχή μας. Το θέμα έχει απασχολήσει έντονα τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες υπάρχουν μονάδες της επιχείρησης που εδώ και πολύ καιρό δεν λειτουργούν και έχει οδηγήσει σε απόγνωση εκατοντάδες εργαζόμενους, που είχαν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις διαρκείας για την διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους, αλλά και του εργασιακού τους μέλλοντος στην επιχείρηση.
Η είδηση της υποβολής επίσημης πρότασης στις πιστώτριες τράπεζες της ΕΝ.ΚΛΩ. από αμερικανικό όμιλο, ήρθε πριν από λίγες εβδομάδες (γνωστοποιήθηκε τον Ιούλιο, στη διάρκεια γενικής συνέλευσης της εταιρείας), προκαλώντας πολλά ερωτηματικά και ποικίλα σχόλια σχετικά με τη σοβαρότητα της πρότασης των υποψήφιων επενδυτών και τις πιθανότητες το όλο εγχείρημα να είναι βιώσιμο, αλλά και χαμόγελα αισιοδοξίας, τόσο στη διοίκηση της εταιρίας, όσο και στους πολύπαθους εργαζόμενους.
Η συμφωνία εξαγοράς, εφόσον ολοκληρωθεί, θα προβλέπει την εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου για την επιβίωση της εταιρίας, που είχε προετοιμαστεί. Βάσει αυτού, από τα 600 περίπου άτομα του εργατικού δυναμικού της, θα παραμείνουν στις θέσεις τους 245, ενώ θα επαναλειτουργήσουν δύο κλωστήρια στη Ροδόπη και τη Μαρώνεια, το τμήμα ανάπτυξης στην Κομοτηνή, ενώ θα κατασκευαστούν και δύο μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων-παραγωγής ενέργειας σε ισάριθμα ακίνητα της εταιρείας.
Επισκέψεις στα εργοστάσια της ΕΝ.ΚΛΩ.
Το ενδιαφέρον των αμερικανών επενδυτών επιβεβαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα, μόλις 1,5 μήνα μετά την επίσημη κατάθεση της πρότασης, με την παρουσία στελεχών του Αμερικανικού ομίλου στη Θράκη – στον Έβρο και στη Ροδόπη – όπου πραγματοποίησαν επισκέψεις και ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις των εργοστάσιων του ΟΤΤΟ Έβρος, της FANCO και των Κλωστηρίων Ροδόπης, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκαν και τις εγκαταστάσεις των Κλωστηρίων Νάουσας για να αποκτήσουν ιδίαν άποψη για τους χώρους και τον εξοπλισμό που θα κληθούν να αξιοποιήσουν.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων των Κλωστηρίων Γ΄ στη Νάουσα κ. Ηλία Χαρίση, επισκέφθηκε τις ανενεργές μονάδες της ΕΝ.ΚΛΩ. μια τριμελής αντιπροσωπεία του αμερικανικού επιχειρηματικού ομίλου, αποτελούμενη από δυο Αμερικανούς και έναν Έλληνα που είναι ο γενικός αντιπρόσωπος του ομίλου στην Ελλάδα. Κατά τον ίδιο, η αντιπροσωπεία δήλωσε εντυπωσιασμένη από τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τον μηχανολογικό εξοπλισμό των μονάδων που επισκέφθηκαν, ενώ επαναβεβαίωσε τη βούληση των Αμερικανών να προχωρήσουν στην εξαγορά της ΕΝ.ΚΛΩ. και στην εφαρμογή ενός επιχειρησιακού σχεδίου, που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της εταιρείας. Οι υποψήφιοι επενδυτές κατέληξαν στην Αθήνα, όπου είχαν συνάντηση με μέλη της διοίκησης της εταιρίας, για να συζητήσουν για την εξαγορά.
Διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε τελικό σε στάδιο, με τις εξελίξεις να αναμένονται εντός των ημερών. Διαχέεται, μάλιστα, η αισιοδοξία ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν θετικά, με συμφωνία δηλαδή για εξαγορά της εταιρίας από τον αμερικανικό όμιλο, εξέλιξη που θα σημάνει την έναρξη μιας νέας εποχής για την ΕΝ.ΚΛΩ. Σημειώνεται ότι, αν ευοδωθεί τελικά η συγκεκριμένη συμφωνία, προβλέπεται να γίνει πράξη και το σχέδιο εισόδου στην αμερικανική αγορά με τη συλλογή ενδυμάτων «Στενή Ritch», η οποία είναι έτοιμη τόσο σε επίπεδο προϊόντων όσο και σε ζητήματα marketing, διαφήμισης κ.ά.
Τώρα το θέμα της εξαγοράς της εταιρίας από τον Αμερικανικό επιχειρηματικό όμιλο βρίσκεται στα… χέρια των πιστωτριών τραπεζών της ΕΝ.ΚΛΩ.
Εν αναμονή της απάντησης των τραπεζών στην πρόταση των Αμερικανών επενδυτών, οι ελπίδες για το ξεκίνημα μιας νέας εποχής στην ΕΝ.ΚΛΩ. ξαναζωντανεύουν, με τη διοίκηση και τους εργαζομένους να απευθύνουν έκκληση για πολλοστή φορά, ώστε να πρυτανεύσει η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα.
Σύμφωνα με διαρροές από την εταιρεία, οι Αμερικανοί φέρονται να έχουν συμφωνήσει επί της αρχής με τις πιστώτριες τράπεζες – η Εθνική Τράπεζα κατέχει το 45% του χρέους και έχει αναλάβει ρόλο συντονιστή και για τις υπόλοιπες τράπεζες – και να απομένουν προς διευθέτηση μόνο κάποια διαδικαστικά θέματα.
Πάντως, για την ευόδωση της συμφωνίας πολλοί είναι επιφυλακτικοί. «Έχουμε δει και έχουμε ακούσει πολλά. Έχουμε κουραστεί 36 μήνες τώρα. Ελπίζουμε η πρόταση να μην αποδειχθεί φούσκα και να είναι σοβαρή», λένε χαρακτηριστικά εργαζόμενοι στην εταιρεία.