Με τον καλύτερο τρόπο έπεσε η αυλαία του διαγωνιστικού τμήματος του 12 πανελλήνιου διαγωνισμού ερασιτεχνικού θεάτρου Ορεστιάδας, με τον κ. Δημήτρη Παππά και τους «Αθεραπευτούς» του να αποτελούν πλέον σταθερή αξία για τον θεσμό και να μην απογοητεύουν για άλλη μια φορά το θεατρόφιλο κοινό της πόλης μας ,που έδωσε και χτές βροντερό παρών για να παρακολουθήσει τον «συνταγματάρχη πουλί»  του Χρίστο Μπόιτσεφ, σε μετάφραση Γιάννη Βαρβέρη.

Κωμωδία με δραματικές πινελιές? Ή μήπως δράμα με έντονα κωμικά στοιχεία?  Το έργο αυτό του σύγχρονου Βούλγαρου συγγραφέα ακροβατεί ανάμεσα στα δύο είδη, όπως και η ζωή μας άλλωστε.

Αποκλεισμένοι βαθιά μέσα στο δάσος, κάπου στην εμπόλεμη περιοχή των βαλκανίων, ξεχασμένοι και ξεγραμμένοι απο όλους, μια ομάδα τρελών παλεύουν καθημερινά με την πείνα και το κρύο για την επιβίωση τους. Ο ερχομός ενός νέου γιατρού φαίνεται να τους ξυπνά κάποιες ελπίδες. Το γεγονός όμως που θα ανατρέψει τις ζωές τους είναι ένα λάθος του ΟΗΕ που ρίχνει κιβώτια με τρόφιμα και στρατιωτικό ρουχισμό 500 χιλιόμετρα μακρύτερα απο εκει που έπρεπε,κατ ευθείαν στην αγκαλιά των τρελών. Αυτό θα «ξυπνήσει» των συνταγματάρχη Φετίσοφ απο τον πολυετή λήθαργο του, θα τον βοηθήσει να θυμηθεί τα ηγετικά του ένστικτα και με την ανοχή του γιατρού θα οργανώσει τους «τρελούς» και θα τους κάνει μέσα απο την πειθαρχία να ξεπεράσουν την όποια τρέλα που κουβαλούσαν. Θα τους δώσει αυτοπεποίθηση, εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, ένα στόχο, και κυρίως την αίσθηση ότι έχουν φτερά και μπορούν να πετάξουν… Ο συνταγματάρχης αποφασίζει να προσαρτηθούν στον ΟΗΕ και να κάνουν το μακρύ ταξίδι για το Στρασβούργο, με τον συγγραφέα να σατιρίζει  έτσι την πολιτική αστάθεια της Βουλγαρίας εκείνα τα ταραγμένα για τα βαλκάνια χρόνια των καταστροφικών πολέμων που μόνο σε πόνο και δυστυχία οδήγησαν.

Οι Αθεράπευτοι έβαλαν με αυτή την παράσταση πλώρη για άλλο ένα βραβείο στην πλούσια συλλογή τους και σίγουρα έβαλαν σε μεγάλο προβληματισμό τόσο την κριτική επιτροπή όσο και την επιτροπή κοινού, αφού  όλες οι παραστάσεις και φέτος ήταν πολύ καλές και διεκδικούν ισάξια  όλα τα βραβεία. Αναμένουμε λοιπόν να μάθουμε απόψε το βράδυ την ετυμηγορία κριτών και κοινού, με τα βραβεία να αποτελούν μια τυπική επιβράβευση, αφού την αγάπη που έδειξε το κοινό στις ομάδες και στην όλη διοργάνωση δεν  την υποκαθιστά κανένα βραβείο.

Συγγραφέας: Μπόιτσεφ, Χρίστο
Κοστούμια: Αγγελή, Άγγελος
Βοηθός σκηνοθέτη: Γεωργιάδου, Βούλα
Διανομή:
Πέπα Αντόνοβα:Κατερίνα Τσολίγκα
Ψυχίατρος: Κώστας Λεοντάρης
Οδηγός: Πέτρος Χριστακόπουλος
Δεκανέας Πετρόφ: Παναγιώτης Δημάκης
Κίρο Πένεφ: Παναγιώτης Μακρής
Ίλια: Λάμπρος Χρήστου
Πέτκο: Γιάννης Παπαγεωργίου
Τιτς: Μιχαήλ Παππάς
Ιβανόφ: Χρήστος Χρήστου
Συνταγματάρχης Φετισόφ: Δημήτρης Παππάς
Στο βιολί ο Γκέργκι Σπύρι