Απάντηση στην καταγγελία που έγινε μέσω του Status 94.2, του μέλους της νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου Γιάννη Νενεδάκη ότι από τα εξωτερικά μεγάφωνα της εκκλησίας του Αγίου Βασιλείου απευθύνθηκε πρόσκληση για την παρακολούθηση της παρουσίασης του βιβλίου του πρώην υφυπουργού και βουλευτή Λάρισας της ΝΔ Μάξιμου Χαρακόπουλου, έδωσε ο πάτερ Χαρίτωνας Ριζιώτης, ιερέας του Αγίου Βασιλείου, με επιστολή που έστειλε στο thraki Νεα. Σύμφωνα με επιστολή του ιερέα, η ενορία του Αγίου Βασιλείου συνεχίζει για τέταρτη συνεχή χρονιά τις εκδηλώσεις του Σεπτεμβρίου, Μνήμες – Ελπίδες , για τις αξέχαστες πατρίδες και τον προσφυγικό Ελληνισμό, με την ευλογία του μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης, ο οποίος συμμετέχει και ως κεντρικός ομιλητής. Όσο για την παρουσίαση βιβλίου του Μάξιμου Χαρακόπουλου ο Χαρίτωνας Ριζιώτης τονίζει:

«Δεν ήταν πολιτική εκδήλωση ή κομματική φιέστα ή προεκλογική συνάθροιση και ούτε θα μπορούσε να είναι».
Πάντως στις διευκρινήσεις του πάτερ Χαρίτωνα Ριζιώτη, δε υπάρχει καμία αναφορά στον τρόπο με τον οποία η εκκλησία καλούσε από την εξωτερική της ηχητική εγκατάσταση τους πιστούς να παρακολουθήσουν την εκδήλωση με κολακευτικά λόγια για την πολιτική πορεία του πρώην υφυπουργού, όπως κατήγγειλε ο Γιάννης Νενεδάκης.

Η επιστολή του πάτερ Χαρίτωνα Ριζιώτη στο thraki Νεα.

« Φιλαληθείας χάριν ».

Κύριοι,
επειδή θέλω να σας προστατέψω από την διασπορά αναληθών ειδήσεων ή ανυπόστατων καταγγελιών, που κινούνται στο περιθώριο του ψεύδους και της συκοφαντίας, εσκεμμένων ή εξ αγνοίας, σας αποστέλλω την αναφορά και διαμαρτυρία, στοχεύοντας και μόνο στην αποκατάσταση της αλήθειας, γιατί πολλοί οι θιγόμενοι και άκομψη, άλογη, αναίτια και αδικαιολόγητη η προσβολή τους από τον κ. Νενεδάκη
Mε την ευχή και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Ανθίμου, η Ενορία του Αγίου Βασιλείου Αλεξανδρουπόλεως διοργάνωσε και συνεχίζει για τέταρτη συνεχή χρονιά τις Εκδηλώσεις του Σεπτεμβρίου, Μνήμες – Ελπίδες , για τις αξέχαστες πατρίδες και τον προσφυγικό Ελληνισμό.
Στα πλαίσια αυτών των Εκδηλώσεων έγινε και η εντός του Ιερού μας Ναού παρουσίαση του Βιβλίου «Ρωμιοί της Καππαδοκίας» του κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, τον οποίο προσκαλέσαμε ως συγγραφέα και όχι ως βουλευτή κάποιου κόμματος. Κύριος ομιλητής ήταν ο κ. Νικόλαος Ιντζεσίλογλου, Καθηγητής και Κοσμήτωρ της Νομικής του Α.Π.Θ. Ο κ. Ευάγγελος Κατσίμπρας, άρχων του Οικ. Πατριαρχείου μετέφερε τον χαιρετισμό και την ευλογία του Παναγιωτάτου και Οικ. Πατριάρχου κκ. Βαρθολομαίου. Συμμετείχε ο κ. Φάνης Ισαακίδης, πρόεδρος της Ένωσης των Καππαδοκικών Σωματείων και συντονιστής της Εκδήλωσης ήταν ο κ. Δημήτης Κολιός, δημοσιογράφος. Σπουδαία βοήθησε στην διοργάνωσση το Βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη.
Την παρουσίαση παρακολούθησαν ο Βουλευτής κ.Ουζουνίδης, ο Αντιπεριφεριάρχης κ. Πέτροβιτς, ο πρώην ΕΛΑΣ κ Δημοσχάκης και εκπρόσωποι άλλων τοπικών αρχών και φορέων.
Δεν ήταν πολιτική εκδήλωση ή κομματική φιέστα ή προεκλογική συνάθροιση, δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι, το καταλαβαίνετε πιστεύω. Ούτε αποτελεί θέμα για πολιτική εκμετάλλευση ή καπέλωμα, και σαφέστατα δεν θα το επιτρέπαμε.
Να το ξεκαθαρίσω λοιπόν και να σας πω για να μην μείνουν σκιές, κακοί συνειρμοί και πονηροί διαλογισμοί.
1) Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την έγκριση και ευλογία του οικείου Μητροπολίτου, ο οποίος συμμετέχει και ως κύριος ομιλητής, σ’αυτές.
2) Η ανακοίνωση των Εκδηλώσεων έγινε από την Ιερά Μητρόπολη σε όλους τους Ναούς, τουλάχιστον της πόλης. Δημοσιεύτηκαν και στο επίσημο site της Ιεράς Μητροπόλεως και από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Ελπίδα» της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως.
3) Παρουσιάστηκαν σε τοπικά Ραδιοτηλεοπτικά κανάλια.
Θα σας ενημερώσω τώρα και για τις Εκδηλώσεις που έγιναν και συνεχίζονται μέχρι και αυτήν την Κυριακή για να αποκρυσταλλώσετε ασφαλή άποψη.
1η Σεπτεμβρίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 8 το βράδυ. Για πρώτη φορά φέραμε την Παναγία την Κρημνιώτισσα, της νήσου Σαμοθράκης. Έγινε πάνδημη υποδοχή της από τον ευλαβή κλήρο και τον Θεοσεβή λαό με την συμμετοχή μελών των Πολιτιστικών Συλλόγων, ενδεδυμένων με παραδοσιακές στολές, της Θράκης, Σαμοθράκης, Πόντου, Καππαδοκίας και Κρήτης. Εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και τοπικές αρχές έδωσαν το παρόν.
Τελέσαμε ικετήριο Δέηση και ο Καθηγητής Φάνης Μαλκίδης μίλησε για την Παναγία την Κρημνιώτισσα, την καταφυγή των Σαμοθρακιτών και για το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης του 1821. Αποφράδα ημέρα της είναι η 1 Σεπτεμβρίου. Ψάλλαμε Τρισάγιο για το πλήθος των εθνομαρτύρων.
6-7 Σεπτεμβρίου. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος καθόρισε να τιμάται η ιερά μνήμη των Αγίων Πέντε Ιερομαρτύρων Επισκόπων της Μικράς Ασίας (1923) και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προσκάλεσε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αμορίου κ.κ. Νικηφόρο, Ηγούμενο της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων, να συμμετάσχει της Εκκλησιαστικής Πανηγύρεως.
Αποβραδίς τελέστηκε ο Μέγας Εσπερινός και στη συνέχεια η Εφηβική Χορωδία και το παιδικό χορευτικό τμήμα του Αρχείου Μουσικολαογραφικής Παράδοσης Χρόνη Αϊδονίδη παρουσίασαν μουσικοχορευτικό πρόγραμμα εντός του Β Γυμνασίου λόγω των άστατων καιρικών συνθηκών. Συνήθως όλες οι εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στο προαύλιο του Ναού.
Την επόμενη μέρα, Κυριακή, τελέσθηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ο Θεοφιλέστατος τέλεσε Τρισάγιο για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής στο Εικονοστάσιο των Αγίων Πέντε Ιερομαρτύρων Επισκόπων της Μικράς Ασίας.
Την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ η Στρατιωτική Μουσική της 12ης Μεραρχίας Αλεξανδρουπόλεως παρουσίασε ένα καλλιτεχνικό ωραίο Μουσικό Πρόγραμμα που επιδοκιμάστηκε και καταχειροκροτήθηκε από το πολυπληθές κοινό.
Στο Α΄ μέρος συνόδευσε η στρατιωτική Μουσική τον Ύμνο «ΤΗ ΥΠΕΡΜΑΧΩ» που έψαλλαν τα παιδιά των Κατηχητικών της Ενορίας, ο Άγγελος Καρατσιομπάνης και ο Παναγιώτης Κολίδης. Στη συνέχεια έπαιξαν τα Εμβατήρια: Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΞΑΚΟΥΣΤΗ ,Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ,ΤΟ ΝΑΥΤΑΚΙ, Ο ΑΕΡΟΠΟΡΟΣ, ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΕΛΛΑΔΑ. Ακολούθησε το Β΄ μέρος με τα τραγούδια: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ, ΤΙ ΝΑ ΘΥΜΗΘΩ, ΤΑ ΣΜΥΡΝΑΙΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ, Η ΣΜΥΡΝΗ ΜΑΝΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ, ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ, ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ, ΤΑ 12 ΕΥΖΩΝΑΚΙΑ, ΕΧΕ ΓΕΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑ, ΤΖΙΒΑΕΡΙ, ΛΙΑΝΟΧΟΡΤΑΡΟΥΔΙΑ
Έκλεισε το Μουσικό πρόγραμμα με τον Εθνικό Ύμνο. Την Επιμέλεια του Μουσικού Προγράμματος είχε ο Λοχαγός (ΜΣ) Βασιλορεΐζης Ευστράτιος.
Το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 8.30 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου μίλησε η Ιατρός δ. Ιωάννα Κουγιουμτζή με θέμα « Ξεριζωμός στο όνομα της Ειρήνης » προβάλλοντας αρχειακό υλικό και ντοκουμέντα κατασυγκίνησε το πολυπληθές ακροατήριο, που τη συνεχάρη στο τέλος.
Την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 8.30 μμ. έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Ρωμιοί της Καππαδοκίας» του κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου.
Το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 8.30 μ.μ. θα γίνει ομιλία από τον εκκλ. Ιστορικό κ. Ιωάννη Σιδηρά, με θέμα « Η απώλεια της Ανατολικής Θράκης και αναγκαστική ανταλλαγή των πληθυσμών δυνάμει της συνθήκης της Λοζάνης».
Την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου στις 8.30 το βράδυ θα πέσει η αυλαία των Εκδηλώσεων με την Ομιλία του σεβ.Μητροπολίτου μας, Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Ανθίμου με θέμα: « Ο Άγιος Μάρτυς και Επίσκοπος Σμύρνης Χρυσόστομος». Οι πολιτιστικοί σύλλογοι «Ακρίτες του Έβρου» και «Αλέξιος Κομνηνός» των Ποντίων Αλεξανδρούπολης στη συνέχεια με χορούς θα κλείσουν την βραδιά, καιρού επιτρέποντος.
Διαβάζοντας αυτά πιστεύω πως αντιλαμβάνεσθε πόσο αναίτια και ανυπόστατη είναι η όποια μομφή και καταγγελία.
Κίνητρό μας για την διοργάνωση των Εκδηλώσεων αυτών είναι η Θεοσέβεια και Φιλοπατρία, χωρίς εθνικιστική ή ρατσιστική διάθεση αλλά με λόγο αλήθειας και δικαίου και ίσως αυτές να μέμφονται και καταγγέλλουν.
Εμείς πιστοί στην αποστολή μας θα συνεχίσουμε, χάριν του πιστού και φιλάγαθου λαού, χωρίς να πτοούμαστε από την εμπάθεια και κακοβουλία ολίγων, ευτυχώς, ενός ή δύο, που αγνοούν, δεν διαβάζουν, δεν βλέπουν, δεν ακούν και δεν καταλαβαίνουν.

Εγκάρδια ευχαριστώ για την φιλοξενία,
να έχετε την ευλογία του Θεού.

π. Χαρίτων