Στο δρόμο βρέθηκαν ξαφνικά 44 εργαζόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, καθώς δεν εγκρίθηκαν τα εντάλματα πληρωμών τους. Οι εργαζόμενοι αυτοί, δεν έχουν εργασιακά δικαιώματα καθώς ήταν αυτοαπασχολούμενοι.
Το εργατικό κέντρο Έβρου, καταγγέλλει την απόλυσή τους και ζητάει να προσληφθούν με κανονικούς εργασιακούς όρους.
Σε ανακοίνωση του εργατικού κέντρου τονίζεται:

Τα τελευταία χρόνια συστηματικά απορυθμίζεται η αγορά εργασίας .
Δικαιώματα κόβονται ή ψαλιδίζονται η απασχόληση γίνεται πιο «ελαστική», ο εργοδότης έχει μεγαλύτερη ευχέρεια απολύσεων ή περιορισμού του χρόνου εργασίας κλπ. Τα παραπάνω γίνονται νόμιμα και δεν αποτελούν παραβίαση της μέχρι σήμερα ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας. Αυτός ο «νόμιμος» αλλά σαφώς ανήθικος περιορισμός των δικαιωμάτων των εργαζομένων οφείλεται κατά βάση στο καθεστώς του Εργαζόμενου με μπλοκάκι.
Τι είναι το «μπλοκάκι»; Ο εργαζόμενος «βαφτίζεται» ελεύθερος επαγγελματίας και αντί να πληρώνεται ως μισθωτός, κόβει αποδείξεις παροχής υπηρεσιών από το αντίστοιχο μπλοκάκι. Έτσι δεν είναι πια μισθωτός αλλά «επαγγελματίας» όπως ο ηλεκτρολόγος, ο υδραυλικός, ο καταστηματάρχης κλπ. αυτασφαλίζεται στον ΟΑΕΕ αντί του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ , έστω και αν παρέχει εξαρτημένη εργασία. Έτσι ο εργαζόμενος χάνει μια σειρά από δικαιώματα που προβλέπονται για τους παρέχοντες εξαρτημένη εργασία όπως είναι το οκτάωρο και η αποζημίωση των υπερωριών, τα επιδόματα μητρότητας και λοχίας, οι δεκατέσσερις μισθοί, τα επιδόματα του ΟΑΕΔ, το δικαίωμα σε κανονική ή όποια άλλη άδεια, δεν έχουν δικαίωμα ούτε να αρρωστήσουν.
Οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας εξαιρούνται των προβλέψεων του νόμου για τα όρια απολύσεων ενώ δεν δικαιούνται αποζημίωση απόλυσης, γεγονός που τους καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτους σε κύματα απολύσεων.
Αυτό έγινε ακριβώς και με τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ενώ κάλυπταν κενές οργανικές θέσεις εξαρτημένης μισθωτής εργασίας.
Το Εργατ/κο Κέντρο Ν. Έβρου, καταγγέλλει την απόλυση των 44 εργαζόμενων και ζητά να επιστρέψουν στις εργασίες του και οι 44 και να μετατραπεί η σχέση εργασίας τους σε εξαρτημένη – μισθωτή εργασία.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Του Εργατ/κου Κέντρου Ν. Έβρου
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Γκιγκούδης Απόστολος Φουτζιτζής Βασίλειος