Την 3η Σεπτεμβρίου η ορθόδοξη εκκλησία τιμά την μνήμη του Αγίου Ανθίμου, επισκόπου Νικομηδείας και γιόρτασε την ονομαστική του εορτή ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης.
Το απόγευμα της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου τελέσθηκε στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου Αλεξανδρούπολης ο μέγας αρχιερατικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας χοροστατούντος του κ. Ανθίμου. Στο τέλος του εσπερινού ο μητροπολίτης ευχαρίστησε το χριστεπώνυμο πλήρωμα της μητρόπολης για τον επιστηριγμό τους σε μία δύσκολη εποχή και για τις ευχές τους που ενδυναμώνουν τον εκάστοτε επίσκοπο στην αποστολή του και αντευχήθηκε σε όλους πλούσια την Χάρη και την ευλογία του θεού στη ζωή τους.
Image and video hosting by TinyPic
Πριν την απόλυση του εσπερινού ο μητροπολίτης τίμησε με το παράσημο της μητρόπολης, αυτό της Αγίας Γλυκερίας, δύο πανεπιστημιακούς καθηγητές με πολύχρονη και πολυσήμαντη δράση στην περιοχή, οι οποίοι αφυπηρετήσαντες από την πανεπιστημιακή τους έδρα αποχαιρετούν και την πόλη. Πρόκειται για την καθηγήτρια του παιδαγωγικού τμήματος δημοτικής εκπαίδευσης του Δ.Π.Θ. Ελένη Ταρατόρη, η οποία διετέλεσε και κοσμήτωρ της παιδαγωγικής σχολής και τον καθηγητή αιματολογίας και πρόεδρο της ιατρικής σχολής του Δ.Π.Θ. Γεώργιο Μπουρίκα. Και οι δύο καθηγητές υπηρέτησαν στην περιοχή για 30 περίπου χρόνια και γι’ αυτήν την σημαντικότατη προσφορά τους πρωτίστως στους φοιτητές τους, και ιδιαίτερα στους δασκάλους και νηπιαγωγούς (η κα. Ταρατόρη) και στους ασθενείς και στους συγγενείς τους (ο κ. Μπουρίκας), η μητρόπολη Αλεξανδρούπολης θεώρησε χρέος να τους ευχαριστήσει και να τους τιμήσει. Αντιφωνώντας ο κ. Μπουρίκας και η κα. Ταρατόρη ευχαρίστησαν τον μητροπολίτη γι’ αυτή την ύψιστη τιμή.
Παρόντες στον πανηγυρικό εσπερινό ήταν ο νέος αντιδήμαρχος Φερών Νίκος Γκότσης και ο νέος πρύτανις του Δ.Π.Θ. Θανάσης Καραμπίνης, ο οποίος ανέλαβε από 1ης Σεπτεμβρίου τα νέα καθήκοντά του. Ο κ. Άνθιμος ευχήθηκε καλή θητεία στον νέο πρύτανη επ’ ωφελεία των φοιτητών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Το πρωί της Τετάρτης 3 Σεπτεμβρίου 2014 τελέσθηκε στο μητροπολιτικό ναό ο πανηγυρικός όρθρος της εορτής του Αγίου Ανθίμου και η πανηγυρική θεία λειτουργία. Ο εορτάζων μητροπολίτης χοροστάτησε στη θεία λειτουργία που τέλεσαν οι ιερείς της μητρόπολης και στο τέλος κήρυξε τον θείο λόγο στο πολυπληθές εκκλησίασμα. Στο τέλος της θείας λειτουργίας ο μητροπολίτης απένειμε το οφίκιο του αρχιδιακόνου στον διάκονό του π. Χριστόδουλο Καραθανάση.
Παρόντες ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ο διοικητής της XII ΜΠ υποστράτηγος κ. Φαραντάτος, ο διοικητής της 23ης Τ/Θ Ταξιαρχίας κ. Σταματιάδης, ο αστυνομικός διευθυντής και ο διοικητής της πυροσβεστικής και λοιποί εκπρόσωποι των αρχών. Επίσης, παραβρέθηκε ο φιλέλληνας καθηγητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Dr. Jose Ramon Lopez Portillo Romano (γιός του παλαιού προέδρου του Μεξικό José López Portillo) μετά της συζύγου του Dr. Martina Portillo και της μητέρας της Antonia Lopez.
Image and video hosting by TinyPic
Αμέσως μετά την ο κ. Άνθιμος δέχθηκε ευχές για την εορτή του από τους επισήμους και τον κόσμο στο επισκοπείο στους οποίους, ως αντίδωρο των ευχών, έδωσε από ένα αντίτυπο της ομιλία του για την οικονομική κρίση που εξεφώνησε τον περασμένο Ιούνιο στην Κύπρο. Τον μητροπολίτη επισκέφθηκε το πρωί ο όμοροςμητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων για να του ευχηθεί για την ονομαστική του εορτή.

– See more at: http://www.imalex.gr/289CC3E0.el.aspx#sthash.oyg5egGa.dpuf