Από την Εφημερίδα «Η Γνώμη»

Ευλογιά, καταρροϊκός πυρετός … μέσα μόνο σε λίγους μήνες ο κτηνοτροφικός κόσμος της Θράκης δέχθηκε απανωτά χτυπήματα και μεγάλα πλήγματα στα εισοδημάτων κτηνοτρόφων της. Την Τετάρτη οι κτηνοτρόφοι από όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη συγκεντρώθηκαν στη Κομοτηνή με αφορμή τις περικομμένες εξισωτικές αποζημιώσεις, αλλά και για τις μη αποζημιώσεις των χιλιάδων θανατοθέντων προβάτων προχωρώντας σε διαμαρτυρία, αφού βλέπουν τους κόπους τους να καταρρέουν και το μέλλον τους αβέβαιο.

Η συγκέντρωση έγινε έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με αίτημα την άμεση καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης του 2013 και τη ρύθμιση των βοσκοτόπων.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κτηνοτρόφος Μαργαρίτης Θεολόγου, ύστερα από αίτημα των ίδιων των κτηνοτρόφων και προς μεγάλη τους ικανοποίηση, ο απερχόμενος περιφερειάρχης Αριστείδης Γιαννακίδης τούς έκλεισε -διά τηλεφώνου- ραντεβού με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρι Κουκουλόπουλο, την προσεχή Δευτέρα, στην Αθήνα.
Κληθείς να σχολιάσει σημερινές πληροφορίες που θέλουν να προχωράει το ζήτημα της καταβολής μεγάλου ποσοστού της εξισωτικής αποζημίωσης του 2013 εντός του επόμενου μήνα, σημείωσε πως «θα είναι ευχής έργον μια τέτοια εξέλιξη», καθώς, όπως εξήγησε, οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν λάβει ούτε το 10% της εξισωτικής, με αποτέλεσμα «όχι μόνο να μην μπορούν να επιβιώσουν οι ίδιοι, αλλά δεν έχουνη δυνατότητα και να ταΐσουν τα ζώα».

Ψήφισμα και νέες κινητοποιήσεις
Οι κτηνοτρόφοι επέδωσαν ψήφισμα στον απερχόμενο Περιφερειάρχη κ. Άρη Γιαννακίδη, το οποίο εν συνεχεία μετά από πορεία στους δρόμους της πόλης, θυροκόλλησαν στα γραφεία των τοπικών κυβερνητικών βουλευτών, κυρίωνΕυριπίδη Στυλιανίδη και Αχμέτ Χατζηοσμάν.
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι κτηνοτρόφοι προαναγγέλλουν «καυτό» φθινόπωρο αν μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Ο Πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ροδόπης και γενικός γραμματέας της πανελήνιας ένωσης κτηνοτρόφων κ. Μαργαρίτης Θεολόγου, χαρακτήρισε «ψίχουλα» τα ποσά των εξισωτικών αποζημιώσεων, και κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει να μας πυροβολεί και να λεηλατεί το εισόδημά μας».

Έβρος: Χιλιάδες θανατώσεις ζώων λόγω ευλογιάς
Από τις 18 Ιουνίου, οπότε επανεμφανίστηκε η νόσος στο Σουφλί, θανατώθηκαν 8.180 ζώα στο νομό Έβρου, δηλώνει στην εφημερίδα «Χρόνος» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Αχιλλέας Σαχπατζίδης. Μόλις την Δευτέρα 18 Αυγούστου, θανατώθηκαν τρία κοπάδια με 430 ζώα στην περιοχή των Κήπων. Λίγες ημέρες πριν και συγκεκριμένα στις 14 Αυγούστου οι κτηνιατρικές υπηρεσίες θανάτωσαν ένα ακόμη κοπάδι στο οποίο εντοπίστηκε η ευλογιά.
Πλέον οι αρμόδιες υπηρεσίες επιχειρούν μέτρα για τον περιορισμό των ασθενειών και ήδη στα όρια των νομών Εβρου – Ροδόπης λειτουργούν απολυμαντικές τάφροι, όπως και σε άλλα σημεία όπως σε δύο εισόδους του Δέλτα Ποταμού Έβρου και ένα στο χωριό Βρυσούλα, ενώ επίκειται η λειτουργία τάφρου στο Δέρειο.

Πάνω από 50 είναι οι επιβεβαιωμένες εστίες καταρροϊκού πυρετού
Άνω των 50 είναι οι επιβεβαιωμένες εστίες καταρροϊκού πυρετού σε κτηνοτροφικές μονάδες σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Σαχπατζίδης προσέθεσε ακόμη ότι αναμένονται, άμεσα και τα αποτελέσματα εργαστηριακών ελέγχων για ακόμη 40 περιπτώσεις, τα οποία όπως ανέφερε «είναι πολύ πιθανόν να είναι κι αυτά θετικά», εκτίμηση, η οποία εάν επαληθευθεί θα αυξήσει σε σχεδόν 100 τον συνολικό αριθμό των εστιών στην περιοχή.
Κατά τον ίδιο, παρότι περισσότερο έχουν πληγεί περιοχές του νότιου Έβρου και της Ροδόπης, κρούσματα έχουν εντοπιστεί και στις πέντε περιφερειακές ενότητες.
Συνολικά στην συγκεκριμένη περιφέρεια, το μέσο ποσοστό θνησιμότητας είναι της τάξης του 3%-4%, φτάνοντας κατά περιπτώσεις μέχρι και στο 6%. «Τα κρούσματα εμφανίζονται με γεωμετρική πρόοδο. Οι αριθμοί που ανέφερα είναι από την Παρασκευή το μεσημέρι, αλλά σήμερα, μιλώντας με τους συναδέλφους στη Ροδόπη, μού είπαν ότι έχουμε ακόμη περισσότερα. Οι αριθμοί αλλάζουν διαρκώς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαχπατζίδης, υπενθυμίζοντας πάντως ότι πολλά από τα ζώα που νοσούν ή θα νοσήσουν τελικά θα αναρρώσουν.
Ερωτηθείς αν συνιστάται ο εμβολιασμός των ζώων, ο κ. Σαχπατζίδης ήταν σαφής: «Το εμβόλιο σίγουρα δεν είναι πανάκεια. Ο ιός που προκαλεί τον καταρροϊκό πυρετό έχει πολλά στελέχη».

Παυλίδης: «Είναι άδικη η περικοπή των επιδοτήσεων των κτηνοτρόφων»
Με έντονη ανησυχία παρακολουθούμε τα προβλήματα των κτηνοτρόφων της Περιφέρειας ΑΜΘ, την περικοπή των εξισωτικών αποζημιώσεων και τον κίνδυνο για την περικοπή της ενιαίας ενίσχυσης. Έχουμε την ευλογιά, τον καταρροΪκό πυρετό, που έπληξαν σε βάθος την κτηνοτροφία μας και έρχεται τώρα η περικοπή των εξισωτικών και η απειλή στην ενιαία ενίσχυση για συμψηφισμό δήθεν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών. Ο Νέος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Γιώργος Παυλίδης δήλωσε:
«Καλούμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την Ε.Ε και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, να άρει την αδικία, να δώσει λύσεις και διεξόδους στο πρόβλημα, στον απαράδεκτο και παράλογο περιορισμό της έκτασης των βοσκοτόπων, με το μη υπολογισμό των εκτάσεων που αποτελούν πατροπαράδοτα χώρους βόσκησης των ζώων. Η Κτηνοτροφία της Περιφέρειας είναι ισχυρό παραγωγικό κεφάλαιο και δεν αντέχει άλλα πλήγματα».

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΑΖΙΔΗΣ