Τουρκία. Δέσμευση για κατάργηση της Στρατιάς του Αιγαίου
Πρώτη είδηση σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Τουρκίας είναι η πρόθεση της Άγκυρας να προχωρήσει στη διάλυση δύο ισχυρών στρατιωτικών σωμάτων, της Στρατιάς του Αιγαίου αλλά και του Α’ Σώματος Στρατού στην Κωνσταντινούπολη.
Η ενέργεια αυτή περιλαμβάνεται σε ένα σχέδιο 15 σημείων, που αποκάλυψε στην τουρκική εφημερίδα «Radikal» ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος (AKP), Hüseyin Çelik. Πρόκειται, σύμφωνα με την ίδια πηγή, για έναν οδικό χάρτη, μέσω του οποίου το κόμμα του πρωθυπουργού, Recep Tayip Erdogan, δρομολογεί ριζικές μεταρρυθμίσεις τόσο στο αμυντικό δόγμα της γειτονικής χώρας όσο και στις σχέσεις του στρατού με την τουρκική Πολιτεία.
Η υλοποίηση του σχεδίου, εφόσον υιοθετηθεί και από την κυβέρνηση Erdogan, τοποθετείται σε ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα, η εφαρμογή του οποίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το 2023.
«Κατορθώσαμε να συγκεντρώσουμε το 50% των ψήφων. Πρέπει να προχωρήσουμε σε ριζικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να πάψει η Τουρκία να χαρακτηρίζεται από τις διεθνείς εκθέσεις ως “χώρα μερικών ελευθεριών”» δήλωσε ο κ. Çelik, μιλώντας στην εφημερίδα «Radikal».
Η πρωτοβουλία του AKP για την κατάργηση της 1ης Τουρκικής Στρατιάς, σε συνδυασμό με τη διάλυση της Στρατιάς του Αιγαίου, συνεπάγεται μια μεταστροφή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία φαίνεται ότι παύει να θεωρεί ως εν δυνάμει απειλή την Ελλάδα. Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται, ωστόσο, η απάντηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Τι άλλο περιλαμβάνει το σχέδιο των 15 σημείων
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του AKP, το κυβερνών κόμμα δρομολογεί ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων, ζητώντας -μεταξύ άλλων- απόλυτη διαφάνεια ως προς τη διαχείριση των στρατιωτικών δαπανών, υπαγωγή του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στο αρμόδιο Υπουργείο, ενώ εξετάζεται και η μείωση της στρατιωτικής θητείας.
Παράλληλα, το AKP προτείνει αλλαγές και στη στρατιωτική εκπαίδευση, με την καθιέρωση ενός επαγγελματικού στρατού, αλλά και την πάταξη όλων των φαινομένων βίας κατά των στρατευμένων στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Προηγήθηκε η απόφαση για τα βακούφια
Η αποκάλυψη του συγκεκριμένου σχεδίου έρχεται μόλις μία εβδομάδα μετά την απόφαση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Ahmet Davutoglu, να επιστρέψει σε ιδρύματα της ελληνικής μειονότητας (αλλά και σε άλλες μειονότητες που υπάρχουν στην Τουρκία) την ακίνητη περιουσία τους (βακούφια), που εδώ και δεκαετίες είχε περάσει σε χέρια τρίτων.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Erdogan κοινοποίησε τη συγκεκριμένη απόφαση και ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, την Τρίτη, λέγοντας ότι θα υπάρξει αλλαγή στον σχετικό νόμο. Έτσι, θα επιστραφούν και θα καταγραφούν στο κτηματολόγιο στο όνομα της ελληνικής μειονότητας εκατοντάδες ακίνητα, νεκροταφεία και πηγές (κρήνες), υπό την προϋπόθεση να είχε δηλωθεί ότι τους ανήκαν κατά το 1936.
Επιμέλεια: Χρήστος Παναγόπουλος
Πηγές: Radikal, CNN Turk, Milliyet
www.zougla.gr