Η μεγάλη δεσποτική εορτή της μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στις 6 Αυγούστου, εορτάσθηκε πανηγυρικά σε όλους τους ναούς της μητροπολιτικής επαρχίας Αλεξανδρούπολης. Ιδιαιτέρως, η εορτή πανηγυρίσθηκε στον μεγαλόπρεπο και περικαλλή φερώνυμο ιερό ναό της Αλεξανδρούπολης, όπου τελέσθηκε κατά την 5η και 6η Αυγούστου η πολυπληθής πανήγυρις.
Image and video hosting by TinyPic
Το απόγευμα της Τρίτης 5 Αυγούστου τελέσθηκε από τον μητροπολίτη Άνθιμο και τους ιερείς της μητροπόλεως ο μέγας αρχιερατικός εσπερινός με αρτοκλασία και στο τέλος επίκαιρο θείο κήρυγμα από το μητροπολίτη. Πλήθος κόσμου, παρά την υψηλή θερμοκρασία της εποχής, κατέκλυσε τον ιερό ναό για να προσκυνήσει την ιερά εικόνα της μεταμορφώσεως και να παρακολουθήσει τον πανηγυρικό εσπερινό.
Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας, Τετάρτης 6 Αυγούστου, ο μητροπολίτης Άνθιμος χοροστάτησε στον πανηγυρικό όρθρο και τέλεσε την αρχιερατική θεία λειτουργία. Παρέστη συμπροσευχόμενος στο ιερό βήμα ο νεοχειροτονηθείς Μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος από την Κωνσταντινούπολη. Στο τέλος της θείας λειτουργίας ο κ. Άνθιμος εξέφρασε τη χαρά του για την προσέλευση των πιστών κατά τις δύο ημέρες της πανηγύρεως και ευχαρίστησε το μητροπολίτη Σηλυβρίας για την πνευματική χαρά της συμπροσευχής κατά την μεγάλη αυτή εορτή της ορθοδοξίας. Πριν την απόλυση, κατ’ έθος, ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης ευλόγησε τους καρπούς της αμπέλου.