Το θέμα της υπερβόσκησης στη Σαμοθράκη επαναφέρει η οικολογική εταιρία Έβρου με ανακοίνωση που εξέδωσε. Η οικολογική εταιρία, τονίζει ότι υπάρχει υπερπληθυσμός ζώων στο νησί με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η φυσική αναγέννηση. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι και οι μεγάλες καταστροφές που κατεγράφησαν πριν λίγες μέρες.
Η οικολογική εταιρία τονίζει:

Το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την οικονομική ανάπτυξη στην Σαμοθράκη απασχόλησαν την τοπική κοινωνία πολλές φορές στο παρελθόν.
Η Οικολογική Εταιρεία κατέθεσε επανειλημμένα τις σχετικές προτάσεις της δημόσια για το νησί. Ο λόγος μας κάθε φορά γίνονταν γνωστός στους Κυβερνώντες.
Υπήρξε όμως κάποια θετική ανταπόκριση; Άλλαξε τίποτα προς το καλύτερο;
Δυστυχώς μια σχετικά ισχυρή βροχόπτωση τη Δευτέρα 2 Ιουνίου στη Σαμοθράκη αποκάλυψε τη θλιβερή πραγματικότητα προκαλώντας σημαντικές καταστροφές στα έργα υποδομής καθώς και στις ελαιοκαλλιέργειες. Το γεγονός αυτό -που επέφερε σοβαρές ζημιές στην τοπική οικονομία- έφερε τη Σαμοθράκη στο προσκήνιο της επικαιρότητας.
Διατυπώσαμε πολλές φορές την ανησυχία μας για την πρωτοφανή περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση στον ορεινό και ημιορεινό όγκο συνέπεια της αλόγιστης και υπέρμετρης ελεύθερης βοσκής. Η φυσική αναγέννηση της δασικής βλάστησης αποτελεί παρελθόν, υπόροφος στις δασικές εκτάσεις δεν υπάρχει και η βοσκήσιμη ύλη δεν ανανεώνεται. Έχει διαταραχθεί η οικολογική ισορροπία, το δάσος δεν ανανεώνεται και το δασικό οικοσύστημα καταρρέει εξ αιτίας της υπερβόσκησης. Στη Σαμοθράκη βόσκουν πολύ περισσότερα από 50000 γιδοπρόβατα ενώ οι εκτάσεις που βοσκούνται προσφέρονται μόνο για 10300 μικρές ζωικές μονάδες σύμφωνα με τα πορίσματα μελέτης του εργαστηρίου δασικών βοσκοτόπων τμήματος Δασολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Τονίσαμε ότι τα ενδημικά και ιδιαίτερα σπάνια είδη φυτών που απαντούν μόνο στη Σαμοθράκη τείνουν να εξαφανιστούν αντί να προστατευθούν όπως αρμόζει για το νησί που ως περιοχή αυξημένης προστασίας έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura (Φύση 2000) . Στη Σαμοθράκη φύονται εννέα (9) είδη που χαρακτηρίσθηκαν ως απειλούμενα. Από αυτά τα πέντε είναι μοναδικά στην Ελληνική Επικράτεια γιατί είναι ενδημικά μόνο στη Σαμοθράκη.
Επισημάναμε ότι ο ορεινός δασικός όγκος με τις πολύ μεγάλες εγκάρσιες κλίσεις χρειάζεται οπωσδήποτε την προστασία της δασικής βλάστησης για να αποφύγει την διάβρωση και αποσάθρωση των εδαφών Όμως η υπέρμετρη βόσκηση αφανίζει σταδιακά την βλάστηση, με κίνδυνο να μετατραπεί σταδιακά το νησί σε μια μεγάλη βραχονησίδα που δεν προσφέρεται για οικονομική δραστηριότητα. Είναι κρίμα για τη Σαμοθράκη που ονομάζονταν στην αρχαιότητα Υληέσσα δηλαδή δασώδης.
Καταθέσαμε δημόσια με μη αμφισβητήσιμα στοιχεία ότι η κτηνοτροφία αυτή έτσι όπως ασκείται δεν είναι παραγωγική. Τα ζώα που βόσκουν ελεύθερα υποσιτίζονται από την έλλειψη βοσκήσιμης ύλης . Εξ αιτίας αυτών τα κτηνοτροφικά προϊόντα που παράγονται (κρέας, γάλα) είναι ιδιαίτερα περιορισμένα..
Το κράτος μέχρι σήμερα αδιαφόρησε για την αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων, αδιαφόρησε για την οικολογική ευταξία Πριν φθάσουμε στην ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή που θα συνοδεύεται από τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις προτείνουμε για άλλη μια φορά την εφαρμογή των παρακάτω προτάσεων για την αειφορική διαχείριση του ορεινού όγκου .
– Βοσκή αποκλειστικά και μόνο σε περιφραγμένες ιδιόκτητες εκτάσεις.
– Ειδική μέριμνα για εισαγωγή βελτιωμένης φυλής κατσικιών που έχουν μεγάλη γαλακτοπαραγωγή και κρεατοπαραγωγή.
– Απομάκρυνση των ζώων από όλες τις δασικά υποβαθμισμένες εκτάσεις
– Εφαρμογή ειδικά επιδοτούμενου προγράμματος για απόσυρση του πλεονάζοντος κτηνοτροφικού κεφαλαίου στα κατσίκια.
– Να διαχειρίζεται ο ορεινός όγκος ως περιοχή αυξημένης προστασίας όπως ορίζεται από τον ν. 1650/86 και τον ν.2742/1999 λαμβάνοντας υπόψη ότι.
1) Η Σαμοθράκη έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura(GR111004) από το2002
2) Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Έβρου και το Δημοτικό Συμβούλιο Σαμοθράκης μετά από εισήγηση της τοπικής δασικής Υπηρεσίας και πρόταση της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου αποφάσισαν ομόφωνα την κήρυξη του Εθνικού δρυμού Σάος- Μαρτίνι στη Σαμοθράκη.
Μέχρι σήμερα οι όλες οι Κυβερνήσεις δεν έδειξαν ενδιαφέρον για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την οικονομική ανάπτυξη του νησιού.
Εξ αιτίας αυτού ο Δήμος Σαμοθράκης, οι τοπικοί επαγγελματικοί φορείς, οι πολιτιστικοί φορείς του νησιού, και οι ενεργοί πολίτες της Σαμοθράκης έχουν τώρα τον λόγο, γιατί η περιβαλλοντική υποβάθμιση στο νησί επιφέρει σοβαρές ζημιές στην τοπική οικονομία

Η Συντονιστική Γραμματεία
Της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου.