Αίτημα από την αμερικανική Cub Energy για έρευνες πετρελαίου στη Θράκη
Αίτημα για παραχώρηση προς έρευνα δύο περιοχών στη Θράκη, η μία στην Αλεξανδρούπολη και η άλλη στην Ορεστιάδα, κατέθεσε στο ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του Εnergypress, η αμερικανo – καναδική εταιρεία Cub Energy.
H Cub Energy είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Τορόντο και ήδη έχει δημιουργήσει μια ισχυρή παρουσία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας στην Ουκρανία. Η εταιρεία έχει παραχωρήσεις 244.000 στρεμμάτων και ήδη διαθέτει σε παραγωγή 1900 ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου. Το επενδυτικό της πρόγραμμα περιλαμβάνει γεωτρήσεις σε έως 10 νέα πηγάδια μέσα στο 2014. Συνολικά στην Ουκρανία η εταιρεία διαθέτει 4 άδειες εκμετάλλευσης σε ποσοστό 100% στη Δυτική Ουκρανία, 8 άδειες από μόνη ή σε κοινοπραξία στην Ανατολική Ουκρανία. Επίσης η Cub Energy έχει παρουσία στην Τουρκία, όπου όμως ακόμη βρίσκεται επισήμως σε φάση εξέτασης των επενδυτικών ευκαιριών στον τομέα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται σε 50 εκατ. δολάρια.
Σε ό,τι αφορά τη μετοχική της σύνθεση το 15% της εταιρείας ελέγχεται μετοχικά από τη διοίκηση, το Δ.Σ., το 40% από θεσμικούς επενδύτες, το 25% από άλλους «insiders» ενώ το 20% είναι retail. Εκτελεστικός Πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας είναι ο 47χρονος Mikhail Afendikov, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία Gastek και την Clarkson Investment LLC. Στην Cub Energy επιτελικά στελέχη είναι επίσης το στέλεχος της Caracal Energy, AtlasGas, Enerplus, με προϋπηρεσία στις Meg Energy, Pengrowth Energy, Trans Canada Pipelines Robert Hodgins, το πρώην στέλεχος των Amoco Canada, ExxonMobil, BP, Timothy Marchant και το πρώην στέλεχος των BHP Biliton, Petrohawk Corp, Texas Oil and Gas κλπ., Richard Stoneburner.
Σύμφωνα με τους υποψήφιους επενδυτές, η γεωεπιστημονική γνώση των συγκεκριμένων περιοχών της Θράκης, από παλαιότερες έρευνες των ΔΕΠ, ΔΕΠ-ΕΚΥ κ.λπ. δημιουργεί προσδοκίες, αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που ζητείται η παραχώρηση.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν η ευρύτερη περιοχή της Θράκης έχει βρεθεί στο επίκεντρο δηλώσεων και επιστημονικών ανακοινώσεων που την συσχετίζουν με την ύπαρξη κοιτασμάτων μη συμβατικού σχιστολιθικού αερίου, κυρίως επειδή συνορεύει γεωγραφικά και προσομοιάζει γεωλογικά με τα μεγάλα κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου που έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια στην Ανατολική Θράκη στην Τουρκία (το περίφημο Hamitabat Shale).
Η διαδικασία αυτή, το να ζητάει δηλαδή κάποιος επενδυτής τα δικαιώματα μιας περιοχής, προβλέπεται από το Νόμο 2289/1995 που δίνει τη δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους επενδυτές, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για περιοχές που είναι ελεύθερες και όχι δεσμευμένες με οποιονδήποτε τρόπο, ανά την ελληνική επικράτεια.
Η Διεύθυνση Πετρελαϊκής Πολιτικής του ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να εισηγηθεί για την αποδοχή ή όχι των αιτήσεων και σε περίπτωση θετικής απόφασης, θα πρέπει με Υπουργική Απόφαση να καθοριστούν οι ακριβείς συντεταγμένες και οι χάρτες των υπό παραχώρηση περιοχών και ακολούθως -σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία- το Ελληνικό Δημόσιο να απευθύνει Διεθνή Δημόσια Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την παραχώρηση Δικαιώματος Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων, με δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τυχόν άλλος ενδιαφερόμενος έχει προθεσμία υποβολής προσφορών 90 ημέρες από την δημοσίευση της πρόσκλησης στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εξυπακούεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει κάθε δικαίωμα να απαντήσει αρνητικά στο αίτημα της Cub Energy και να μην ξεκινήσει καν η διαδικασία, επικαλούμενο λόγους περιβαλλοντικούς, δημόσιας ασφάλειας κλπ.
Τέλος να σημειωθεί ότι αντίστοιχη διαδικασία ακολουθήθηκε από την ιταλική ENEL για τη Δυτική Πελοπόννησο, την Αιτωλοακαρνανία και τη Δυτική Ήπειρο (Πρέβεζα) η οποία βρίσκεται τώρα στο στάδιο αναμονής ενδεχόμενης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και από άλλους. Προηγουμένως, χωρίς αποτέλεσμα κατέληξε αντίστοιχο αίτημα της ελληνικής Energean σε συνεργασία με ισραηλινή εταιρεία, καθώς το δημόσιο δεν ενέκρινε το σύνολο των θαλάσσιων εκτάσεων που ζητήθηκαν για έρευνες στον Θερμαϊκό Κόλπο και τον Κόλπο Ορφανού ανατολικά της Χαλκιδικής.
Η φωτογραφία είναι από έρευνες γαλλικής εταιρίας στον Πύργο Ορεστιάδας για υδρογονάνθρακες.