Παρουσίαση του βιβλίου Ο Ύπατος της Σμύρνης, της Σωτηρίας Μαραγκοζάκη διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, την Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014, στην κεντρική αίθουσα του βιβλιοπωλείου ( Αριστοτέλους 7) στις 7 το βράδυ. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Λέων Ναρ, διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΑΠΘ- συγγραφέας και ο Παντελής Σαββίδης, δημοσιογράφος- παρουσιαστής επί δεκατρία χρόνια της εκπομπής Ανιχνεύσεις, που προβαλλόταν από την ΕΤ3 .
Ο Ύπατος της Σμύρνης κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ πριν ενάμιση χρόνο και διανύει την 4η έκδοση (8η χιλιάδα).
Ενδεικτικές κριτικές
Στις λίστες με τους πρωτοεμφανιζόμενους που είναι υποψήφιοι για τα λογοτεχνικά βραβεία του «Αναγνώστη» μπορεί να μη συμπεριλαμβάνονται πεζογράφοι (οι νέες παρουσίες για το 2012 ήταν μάλλον ισχνές), αλλά υπάρχει μια εύφημος μνεία για το βιβλίο της Σωτηρίας Μαραγκοζάκη «Ο ύπατος της Σμύρνης» (εκδόσεις Κέδρος), που είναι μια μυθοπλαστική ανάπλαση της προσωπικότητας του Αριστείδη Στεργιάδη: του ανθρώπου ο οποίος έφερε στους ώμους του, ως αρμοστής της Σμύρνης μεταξύ 1919 και 1922, όλο το βάρος της ευθύνης για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το μοναδικό βιβλίο που κατάφερε να ξεχωρίσει από την παραγωγή των πρωτοεμφανιζόμενων της περασμένης χρονιάς συνομιλεί με το ιστορικό μυθιστόρημα και το γεγονός δεν πρέπει να είναι τυχαίο.
Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, ηλεκτρονικό περιοδικό αναγνώστης.gr, 27/5/2013
Η Σωτηρία Μαραγκοζάκη σε αυτό το πρώτο της απ’ ότι φαίνεται από το βιογραφικό, μυθιστόρημα, κατορθώνει αυτό που μόνο ο Θανάσης Βαλτινός είχε πετύχει με τα «Στοιχεία από τη δεκαετία του ‘60»: να συνενώσει ετερόκλητα ετερόκλητα αφηγηματικά μοτίβα, αφηγήσεις, δημοσιογραφικές περιγραφές, ιστορικά στοιχεία και επινοημένες ιστορίες ηρώων και να παρουσιάσει ένα βιβλίο, που παρότι υβριδικό, εν μέρει ιστορικό, εν μέρει συνένωση διηγημάτων και αφηγήσεων διαβάζεται ως ενιαίο μυθιστόρημα.
Γιάννης Παπαγιάννης, Τύπος της Κυριακής, 4/5/2013
Πρέπει να πούμε ότι το μυθιστόρημα αυτό είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από τα συνήθη «μικρασιατολογικά». Είναι πολυφωνικό, λεπτολόγο, γραμμένο με πλούσια και στιβαρή γλώσσα και η ματιά του δεν συντάσσεται με τα γνωστά εθνικά στερεότυπα.
Δημοσθένης Κούρτοβικ, Τα Νέα, 13/4/2013
Μια σχεδόν κινηματογραφική παρουσίαση της Σμύρνης αλλά ταυτόχρονα και μια ουσιαστική περιγραφή της «ψυχής» της πολυπολιτισμικής πόλης.

Έρη Ρίτσου, 17/03/13
Μακριά από την «παραλογοτεχνία της Ανατολής», το βιβλίο αυτό διαλογίζεται πάνω στις χαμένες ευκαιρίες της Ιστορίας. Το γεγονός ότι γράφεται από μια νέα γυναίκα που ζει στα σύνορα της χώρας με την Τουρκία τού προσδίδει μια επιπλέον βαρύτητα.

Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Τα Νέα, 3/02/2013
Η επιτυχία της Μαραγκοζάκη συνίσταται στο ότι καταφέρνει να σχηματίσει έναν πλήρη χαρακτήρα μέσα από όσα έχουν να πουν οι τρίτοι γι’ αυτόν. Χωρίς να εμφανιστεί ποτέ αυτοπροσώπως, ο Στεργιάδης, χάρη στα λόγια ανθρώπων οι οποίοι ελάχιστα είναι εξοικειωμένοι μαζί του, αποκτά μια ολοκληρωμένη πολιτική και ψυχολογική ταυτότητα που μας πείθει έτι περαιτέρω με τις άπειρες αντιφάσεις της: από τη μια το σφιγμένο ύφος, οι τρομακτικοί αυτοπεριορισμοί, η τυραννική κρυψίνοια και ο ανυπόφορος αυταρχισμός και από την άλλη ο ανεξάρτητος ηγετικός νους και το ελεύθερο πολιτικό του πνεύμα, που δεν θα καταφέρει εξαιτίας ακριβώς της ελευθερίας του να αποσείσει την Καταστροφή.

Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Το Βήμα, 17/02/13
Η Σωτηρία Μαραγκοζάκη καταφέρνει να δώσει μια πλήρη εικόνα μιας εποχής με λίγα λόγια να τιθασσεύσει το υλικό της και καταφέρνει επίσης σε μεγάλο βαθμό να μην παρασυρθεί από το πλούσιο υλικό της. Γιατί αναμφίβολα οι πληροφορίες που γίνονται γνωστές στον μέσο αναγνώστη είναι σημαντικές και ιδιαίτερα χρήσιμες για να γίνει κατανοητό και το συνολικό πλαίσιο ζωής της πολυεθνοτικής και ακμάζουσας Σμύρνης.

Σταμάτης Σακελλίων, Η Αυγή, 27/01/13
Ολιγογράφος και επίμονη κεντήστρα της γραφής από το λίγο που μπορέσαμε να φυλλομετρήσουμε την έκδοση, η Σωτηρία πραγματικά σ’ αυτό το μυθιστόρημά της τα «έδωσε όλα». Εξάλλου τα τελευταία χρόνια μοναδική της ενασχόληση ήταν το συγκεκριμένο έργο, η έρευνα και η αφοσίωση στην προσωπικότητα του φημισμένου αλλά και δυσφημισμένου ύπατου αρμοστή της Σμύρνης Αριστείδη Στεργιάδη.

Τζένη Κατσαρή Βαφειάδη, Παρατηρητής της Θράκης, 28/12/12
Η πρώτη έκπληξη της χρονιάς. Ένα αξιοθαύμαστο μυθιστόρημα της πρωτοεμφανιζόμενης συγγραφέως από την Αλεξανδρούπολη Σωτηρίας Μαραγκοζάκη, που βάζει πολύ ψηλά τον πήχη της γραφής, της έρευνας του υλικού και της μορφής του κειμένου, μιας διαβασμένης (θα αποτολμούσα) «μαθήτριας» της Γαλανάκη και της Δούκα. Καμία σχέση ο «Ύπατος της Σμύρνης» με τα «οριενταλιστικά» μυθιστορήματα των χαμένων πατρίδων.

Θεόδωρος Γρηγοριάδης, συγγραφέας
Πρόκειται για ένα βιβλίο που δίνει αμέτρητες πληροφορίες σχετικά με την εποχή εκείνη, δοσμένο με ένα τρόπο που δεν κουράζει τον αναγνώστη με την παράθεση, απλά και μόνο, ιστορικών πληροφοριών, αρκετά καλογραμμένο. Θέτει αρκετά υψηλά τον πήχη για οποιονδήποτε συγγραφέα θελήσει και πάλι να προσεγγίσει το θέμα της Σμύρνης.

Ιστολόγιο akamas, 12/01/13
Ο όγκος της προεργασίας και της σοβαρότητας της εργασίας είναι ολοφάνερος, αλλά η κούραση αφορά μόνο τη συγγραφέα. Για τον αναγνώστη το αποτέλεσμα είναι συναρπαστικό. Ένα κείμενο με ποταμίσια ροή ξεδιπλώνει τα γεγονότα, τις συγκρούσεις, τις καταστάσεις, τα συναισθήματα μεταφέροντας μας στο τότε μα και στο μετά, αποκαλύπτοντας στοιχεία που εμπλουτίζουν τις γνώσεις και του πιο απαιτητικού μελετητή της περιόδου.

Ευάγγελος Μαυρουδής, συγγραφέας της μυθιστορηματικής τριλογίας Επιστροφή στη Σμύρνη.
Βιογραφικό συγγραφέως
Η Σωτηρία Μαραγκοζάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Λουτρά Αλεξανδρούπολης. Σπούδασε διοίκηση και οικονομία. Εργάσθηκε ως δημοσιογράφος στην Ελληνική Ραδιοφωνία, σε εφημερίδες, περιοδικά και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης. Έχει τιμηθεί από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, το 1997, ως υπεύθυνη της ομάδας ανάγνωσης ατόμων με αναπηρία και ως δημοσιογράφος, την ίδια χρονιά, με το 1ο Βραβείο τύπου από το Υπουργείο Πολιτισμού για την προβολή του βιβλίου. Ως συγγραφέας έχει βραβευτεί για τέσσερα διηγήματά της σε ισάριθμους πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Ζει στην Αλεξανδρούπολη και έχει μια κόρη, τη Χριστίνα Μπαχαράκη.