Ντοκουμέντα με ρεπορτάζ για το πως αντέδρασε ο δήμαρχος Ορεστιάδας όταν «φύτευαν» στην Ορεστιάδα προκάτ αίθουσες για νηπιαγωγεία και παρά τις αντιδράσεις γονέων ο δήμαρχος τα χαρακτήριζε κατάλληλα.
Για το συγκεκριμένο θέμα, υπάρχει και τηλεοπτικό ρεπορτάζ, το οποίο αποτυπώνει το ποια σχολεία θα υπήρχαν αν δεν αντιδρούσαν οι γονείς.
Ο δήμαρχος Ορεστιάδας εμφανίζει ως δικά του έργα την κατασκευή νέων νηπιαγωγείων.
Τι λέει όμως το ρεπορτάζ;
Το ρεπορτάζ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ αποδεικνύει ότι τα νέα νηπιαγωγεία της Ορεστιάδας είναι αποτέλεσμα – έργο αποκλειστικά της αντίδρασης των γονέων.
Πώς έγινε αυτό;

Όταν έφτασαν προκάτ για να δημιουργηθούν νέα νηπιαγωγεία γονείς και δημοτικοί σύμβουλοι αντέδρασαν. Ο δήμαρχος του 2008 και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Ορεστιάδας το 2014 έλεγε τότε: Οι κατασκευές αυτές, είναι με βάση των προδιαγραφών του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων και με βάση αυτών των προδιαγραφών έγινε η προμήθεια τους.

Γι’ αυτές τις κατασκευές μιλούσε τότε ο δήμαρχος Δημήτρης Μουζάς.
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

Τι παρουσιάζει ο δήμαρχος ως δικό του έργο;
Αυτή την εικόνα.

Φυσικά για να φτάσουμε στην εικόνα που παρουσιάζει ως έργο του ο δήμαρχος, προηγήθηκε διαμαρτυρία γονέων όταν ο τότε υπουργός παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης επισκέφτηκε την Ορεστιάδα. Οι γονείς με πανό και συνθήματα ζήτησαν σχολεία και όχι λυόμενα και αμέσως ο υπουργός ανταποκρίθηκε. Απέσυρε τα προκάτ και έστειλε χρήματα. Χωρίς τους γονείς, δεν θα υπήρχαν σχολεία αλλά λυόμενα κι αυτό είναι ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ.

Δανειζόμαστε το ρεπορτάζ του ιστολογογίου stin-press-a

Είναι γεγονός πως ο κ. Στυλιανίδης έδειξε πολύ καλά αντανακλαστικά, ακόμη και για θέματα που δεν ήταν, ίσως, και τόσο έτοιμος. Όπως στην περίπτωση του προκάτ 6ου νηπιαγωγείου της Νέας Ορεστιάδας. Μέλη του συλλόγου γονέων τον περίμεναν με πανό στην είσοδο του δημαρχείου Ορεστιάδας, μαζί με φοιτητές της ΠΣΚ που συμπαραστάθηκαν, και ο υπουργός σταμάτησε για να ενημερωθεί από τους γονείς και δεσμεύτηκε να «αλλάξει» το είδος του κτιρίου, είτε με «βαριά κατασκευή» είτε με μόνιμες εγκαταστάσεις. Παράλληλα, ανέφερε πως θα κατασκευαστούν 15 νέα κτίρια που θα στεγάσουν νηπιαγωγεία, σε όλο το νομό. «Έχουμε προϋπολογίσει για το σκοπό αυτό πέντε εκατομμύρια ευρώ και είμαστε έτοιμοι να τα δημοπρατήσουμε, εφόσον υπάρχουν οικόπεδα», είπε χαρακτηριστικά.

Δανειζόμαστε και ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Η Γνώμη»
Ανάστατοι και αντίθετοι είναι οι γονείς παιδιών τεσσάρων και πέντε ετών που πηγαίνουν στο 6ο νηπιαγωγείο Ορεστιάδας. Ο λόγος, όχι το νέο σχολείο που δημιουργείται στην πόλη, αλλά το είδος του κτιρίου που επιλέχτηκε για να στεγάσει τα παιδιά τους. Οι γονείς στο σύνολό τους είναι αντίθετοι με το λυόμενο όπως χαρακτήρισαν το κτήριο που τοποθετήθηκε σε οικόπεδο κοντά στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας. Οικόπεδο που έχει οριοθετηθεί για την λειτουργία του συγκεκριμένου σχολείου.
Μάζεψαν υπογραφές, συζήτησαν, διαφώνησαν και αποφάσισαν να μην επιτρέψουν στα παιδιά τους να πάνε σε ένα ακατάλληλο όπως θεωρούν για την ηλικία τους κτίριο. Όλα ξεκίνησαν πριν λίγες μέρες, όταν στην Ορεστιάδα κατέφθασαν κοντέϊνερ – προκατασκευασμένα κτήρια, τα οποία προορίζονται για τρία νηπιαγωγεία. Οι κατασκευές αυτές σύμφωνα με το Δήμαρχο Ορεστιάδας κ. Δημήτρη Μουζά είναι με βάση των προδιαγραφών του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων και με βάση αυτών των προδιαγραφών έγινε η προμήθεια τους. Όμως οι γονείς έχουν τελείως διαφορετική άποψη και προτάσσουν θέματα ασφάλειας και υγείας για τα δικά τους παιδιά.
Μετά τη συνάντηση με τον Δήμαρχο της πόλης, ο οποίος υπογράμμισε ότι είναι θέμα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης η λειτουργία του συγκεκριμένου σχολείου, οι γονείς μίλησαν στους δημοσιογράφους τονίζοντας ότι οι τουαλέτες είναι έξω από το κτήριο, ότι η θέρμανση θα γίνεται με κλιματιστικά, και ότι σε καμία περίπτωση αυτά τα κοντέϊνερ δεν μπορούν να θεωρηθούν κατάλληλα.
Η συνάντηση δεν κατέληξε κάπου καθώς ο Δήμαρχος δήλωσε ότι δέχεται τα όσα του είπαν οι γονείς, αλλά υποστήριξε ότι είναι αναρμόδιος. Οι γονείς όμως είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τα παιδιά τους να φύγουν από το σχολείο που τόσα χρόνια λειτουργεί στην περιοχή αν και συστεγαζόμενο με Δημοτικό και να πάνε σε ένα σχολείο που με όλες τους τις σκέψεις και προθέσεις το χαρακτηρίζουν κοντέϊνερ.
Ανακοίνωση της Συμπαράταξης για την Ορεστιάδα
Για το θέμα, εξέδωσε ανακοίνωση και ο επικεφαλής της Συμπαράταξης για την Ορεστιάδα κ. Σταμάτης Γκατζίδης, στην οποία αναφέρεται:
Τα προκάτ σχολεία είναι χρήσιμα σαν λύσεις ανάγκης μετά από κάποια φυσική καταστροφή (σεισμούς, πλημμύρες κτλ) όχι όμως και σαν χώρος όπου συντελείται η εκπαιδευτική διαδικασία. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με τη πολιτική της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα σχολικής στέγης, που δημιούργησε η χρόνια υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης από τις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με λύσεις “φτηνιάρικες”, στοιβάζοντας μικρά παιδιά σε σχολεία “προκάτ”.
Ο Δήμος Ορεστιάδας αντί να πανηγυρίζει για την εξέλιξη αυτή, οφείλει να ανοίξει μέτωπο ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική λιτότητας και να διεκδικήσει μαζί με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς την κατασκευή σύγχρονων, ευρύχωρων σχολείων, με αντισεισμική και αντικεραυνική προστασία και με μεγάλους αύλειους χώρους. Θεωρούμε λοιπόν πέρα για πέρα δικαιολογημένη την αγανάκτηση των γονέων, που βλέπουν στον 21ο αιώνα τα παιδιά τους, στην πιο τρυφερή ηλικία να κάνουν τα πρώτα τους σχολικά βήματα σε ακατάλληλα σχολεία.

Και τέλος, παρουσιάζουμε και το τηλεοπτικό ρεπορτάζ του ΘΡΑΚΗΝΕΤ, ενώ αναζητούμε το ρεπορτάζ της Δέλτα τηλεόρασης, το οποίο δυστυχώς αγνοείται. Και είναι κρίμα, γιατί παρουσίαζε και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των γονέων όταν επισκέφτηκε την Ορεστιάδα ο κος. Στυλιανίδης.