Από την Ομάδα υποστήριξης για την προώθηση της αγροτικής παραγωγής στο νομό Έβρου της αντιπεριφερειάρχη Έβρου κας Μαυρανεζούλη – Νικολάου Γεωργίας και από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Έβρου ανακοινώνεται ότι:
Η ελιά βρίσκεται στο βλαστικό στάδιο Ε, λίγο πριν την ανθοφορία στις πρώιμες περιοχές. Αναμένεται η ανθοφορία στις πρώιμες και μεσοπρώιμες περιοχές τις επόμενες ημέρες. Προβλέπεται μεγάλη ανθοφορία την φετινή καλλιεργητική περίοδο.
Ξεκίνησε η πτήση του εντόμου το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Ο αριθμός των συλλήψεων στις φερομονικές παγίδες είναι μέτριος και η πτήση του εντόμου συνεχίζεται. Παρατηρούνται ελάχιστες ωοτοκίες στις ανθοταξίες και αναμένεται η έξοδος των σκουληκιών τις επόμενες ημέρες.
ΨΕΚΑΣΜΟΙ
Συνιστάται στους ελαιοκαλλιεργητές να ψεκάσουν τις επόμενες 2-3 ημέρες στις πρώιμες περιοχές με το ξεκίνημα του κροκιάσματος-ανθοφορίας και στην συνέχεια στις μεσοπρώιμες και όψιμες περιοχές, λαμβάνοντας υπόψη το βλαστικό στάδιο της ελιάς που πρέπει να είναι λίγο πριν την έναρξη της ανθοφορίας (κρόκιασμα) η ακόμη και στο ξεκίνημα της ανθοφορίας.
ΠΡΟΣΟΧΗ: 1. Όταν γίνεται συνδυασμένη καταπολέμηση να χρησιμοποιούνται φυτοπροστατευτικά προϊόντα που αντιμετωπίζουν περισσότερους εχθρούς και να ελέγχεται η συνδυαστικότητά τους.
2. Να επιλέγονται τα κατάλληλα φάρμακα από τις λίστες των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που προβλέπονται
3. Να εφαρμόζονται πιστά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.