Μια ματιά στο πρόσφατο παρελθόν.
Από την Εφημερίδα «Η Γνώμη»

Ξεκίνησαν μαζί. Ο Σάκης Καντζιάρης ήταν από τους πρώτους που ανακοίνωσε ότι συντάσσεται με τον Δημήτρη Μουζά. Εκλέχτηκε πρώτος σε σταυρούς και έγινε μετά από ψηφοφορία στο Δημοτικό Συμβούλιο, πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ορεστιάδας. Δύο χρόνια μετά, οι δύο άνδρες δεν έχουν πια κανένα σημείο επαφής. Η κόντρα έχει φτάσει σε υψηλό επίπεδο και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που θα καταλήξει. Η μη εκλογή προέδρου την Κυριακή ήταν η αρχή. Ακολούθησε η παραίτηση Καντζιάρη από την Δ.Ε.Υ.Α.Ο. και μετά τον λόγο έχουν οι εκατέρωθεν δηλώσεις καταγγελίας και κατηγορίας.
Την Τετάρτη το μεσημέρι ο Δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Δημήτρης Μουζάς, παρουσίασε ένα χαρτί το οποίο υποστήριξε ότι ήταν υπόδειξη Καντζιάρη για το ποιοι πρέπει να γίνουν αντιδήμαρχοι και πρόεδροι επιχειρήσεων. Στο χαρτί το όνομα Καντζιάρη φιγουράρει στη θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Άμεσα απάντησε ο Δημοτικός Σύμβουλος, παραθέτοντας δική του συνέντευξη τύπου, με την οποία απάντησε. «Στον κατήφορο που έχει πάρει και μάλιστα χωρίς σταματημό, προσπαθεί να αλλοιώσει τον χαρακτήρα συνάντησης που είχαμε προ μηνών μετά από δική του πρόσκληση, με θέμα την βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της παράταξής μας για την λειτουργία σαν Δημοτική Αρχή δήλωσε σχετικά και συνέχισε στην ερώτηση που τέθηκε από τον ίδιο, σε ένα φιλικό κλίμα, σε μια ταβέρνα στη Λεπτή που ο ίδιος πρότεινε για τη συνάντηση, με παρευρισκομένους τους κους Μπουργούδη και Παπαντωνίου που ο Δήμαρχος σκόπιμα παρέλειψε να αναφέρει στη δήλωση του, συνάντησης που εσφαλμένα νόμιζα πως είχε τον χαρακτήρα της κοινής προσπάθειας για επίλυση προβλημάτων της παράταξης, προσπάθησα να καταγράψω τις σκέψεις μου ως ηθικά όφειλα μια μου ζητήθηκε. Εξάλλου, αυτό είχε ζητηθεί και από τους περισσότερους – αν όχι όλους- Δημοτικούς συμβούλους της παράταξης. Επειδή μέχρι τότε ουδέποτε με είχε απασχολήσει το θέμα, άρχισα να γράφω ονόματα στο πίσω μέρος της απόδειξης του λογαριασμού, για να διευκολύνω τη σκέψη μου.
Η παγίδα ήταν στημένη. Το πρόχειρο χαρτάκι του λογαριασμού που ανέφερε τις σκέψεις μου όπως μου ζητήθηκαν κρατήθηκε. Για άλλη μία φορά ο Δήμαρχος απέδειξε πως κινείται και πως συμπεριφέρεται. Η ερώτηση για την γνώμη μου μετατράπηκε σε γραπτή υπόδειξη».
Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καντζιάρης, ο οποίος τόνισε ότι δεν ενδιαφέρεται για εξουσία, καθώς παραιτήθηκε από τη Δ.Ε.Υ.Α.Ο. Σε σκληρό ύψος, ο πρώτος δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού Ορεστιάδα Εν τάξει, κατήγγειλε τον κ. Μουζά λέγοντας, Οι προθέσεις του Δημάρχου είναι εμφανείς. Οι μεγάλες κουβέντες περί μη Διοίκησης του Δήμου από εργολάβους είναι γελοίες όταν ξεστομίζονται από το στόμα του Δημάρχου που επέμενε και ενέκρινε δημοπρασία σε έργο με έναν και μοναδικό μειοδότη με προσφορά 2% ή που προτίμησε φιλικά προσκείμενο σε αυτόν εργολάβο για την συντήρηση του ανελκυστήρα της Δημαρχείας ενώ είχε στα χέρια του προσφορά από άλλον με χαμηλότερη τιμή. Η λέξη διαφάνεια αποκτά ιδιαίτερο νόημα όταν αναφέρεται από Δήμαρχο που επί ημερών του διαπιστώθηκαν εργασίες από τον ίδιο εργολάβο στο κολυμβητήριο Ορεστιάδας, χωρίς καμία απολύτως νόμιμη διαδικασία ανάθεσης. Η λέξη νομιμότητα έχει βαρύνουσα σημασία όταν προέρχεται από τον Δήμαρχο που τη μια μέρα δείχνει ανοχή στην ανέγερση κτισμάτων χωρίς οικοδομική άδεια μέσα σε δασική περιοχή και την άλλη μέρα τα θάβει.Το παιχνίδι του Δήμαρχου είναι πλέον πασιφανές. Η λάσπη και η δημιουργία εντυπώσεων είναι το μοναδικό πράγμα που τον απασχολεί. Είναι καιρός να αποφασίσει αν ενδιαφέρεται έστω και λίγο για το καλό αυτού του τόπου ή μόνο για τα παιχνίδια της πολιτικής του σκακιέρας.
Στη συνέντευξη τύπου έγινε αναφορά στη στάση που θα κρατήσει ο Σάκης Καντζιάρης στο μέλλον, δηλώνοντας για ακόμα μία φορά ότι δε θα συμβιβαστεί. Σκληρή ήταν η απάντηση του Δημήτρη Μουζά, σε δήλωσε που παρουσιάστηκε στη ΔΕΛΤΑ τηλεόραση και αναφέρονταν στη φράση του κ. Καντζιάρη ευτυχώς ή δυστυχώς, δεν είμαστε όλοι επαγγελματίες πολιτικοί και δεν θα έπρεπε να είμαστε. Ας το καταλάβει αυτό πριν να είναι κι άλλο αργά για την πόλη μας.
Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας δήλωσε Ο κ. Καντζιάρης σήμερα με αποκάλεσε αλήτη και γελοίο. Εγώ έκανα κάποιες δηλώσεις σήμερα στις οποίες εμμένω. Επίσης αναφέρθηκε για επαγγέλματα. Θα του θυμίσω ότι το επάγγελμά μου είναι δάσκαλος και ασχολούμαι με τη διαμόρφωση χαρακτήρων μικρών παιδιών. Εκείνος ασχολείται με τούβλα και λάσπη για να φτιάχνει ντουβάρια. Ο κόσμος έχει κρίση και καταλαβαίνει. Καλή φώτιση, δήλωσε ο κ. Μουζάς.
Η επιταγή
Στο χαρτί που παρουσίασε ο δήμαρχος Ορεστιάδας, κάτω από το όνομα του Κώστα Ζαχαρία γράφει: τον 2ο χρόνο αντιδήμαρχος με λήψη δικής μου επιταγής. Αυτό προκάλεσε εντυπώσεις και οδήγησε τους δημοσιογράφους να ρωτήσουν τι εννοεί. Σ’ αυτό έδωσε απάντηση ο κ. Καντζιάρης λέγοντας. Όταν του ανέπτυξα το σκεπτικό μου (στον κ. Μουζά), για να του δώσω ένα ακόμα κίνητρο, χωρίς να φανεί υπεροπτικό αυτό που θα πω, αλλά μόνο έτσι δεν είναι, λέγοντας ότι δεν με ενδιαφέρει ο μισθός που θα αμείβομαι σαν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, τους μισθούς των δύο ετών που θα παίρνω σαν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου θα τους δώσω με μία επιταγή στο σύνολό τους και θα τη χρησιμοποιήσει δίνοντας της όπου νομίζει, σε συμβούλους ή σε κάποιο ίδρυμα που θα έχει ανάγκη.
Oι εξελίξεις
Οι εξελίξεις, είναι ραγδαίες. Όλοι περιμένουν από στιγμή σε στιγμή να έρθει κάποια καινούργια είδηση ή δήλωση. Στην Ορεστιάδα πάντως τις τελευταίες ώρες υπάρχει η αίσθηση ότι την Κυριακή το Δημοτικό Συμβούλιο θα εκλέξει πρόεδρο.
Ρεπορτάζ του Γιάννη Τομαδάκη 9-1-2009