Ο δήμαρχος και υποψήφιος δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, απαντάει στις ερωτήσεις του thraki Νεα για τη θητεία του και τα σχέδια του για την επόμενη πενταετία.
Άμεσα, αμέσως μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και την κινητικότητα που υπήρξε στο θέμα της ενδεχόμενης αδειοδότησης των χρυσωρυχείων, αντιδράσατε, με αποτέλεσμα να διοργανωθεί στην Αλεξανδρούπολη μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις κατά των χρυσωρυχείων. Μέχρι πότε θα αντιστέκονται οι Θρακιώτες;
Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος. Έχουν χρέος οι Θρακιώτες να αντιστέκονται στα ξένα συμφέροντα που θα καταστρέψουν τον τόπο τους. Και βέβαια η τοπική ηγεσία πρέπει να είναι ξεκάθαρα τοποθετημένη κατά της καταστροφικής επένδυσης και να μην σέρνεται σε δηλώσεις διχαστικές του λαού.
Σας έχουν πλησιάσει ποτέ από τα χρυσωρυχεία, για να συζητήσετε, να ανταλλάξετε απόψεις;
Βεβαίως. Και ως νοήμων άνθρωπος που αγαπά τον τόπο του και τους ανθρώπους του τόπου του, αποφάσισα να δώσω την μάχη μέχρις εσχάτων της ζωής μου, για να μην δω την καταστροφή του τόπου μου.
Πόσο δύσκολο είναι για έναν δήμαρχο να συναντάει καθημερινά ανθρώπους οι οποίοι να του ζητούν εργασία;
Είναι το δυσκολότερο. Ο Δήμος είναι ο πλησιέστερος θεσμός στον δημότη. Προσπαθούμε μέσα από τα έργα που γίνονται και που οδηγούν στην ανάπτυξη να διατηρήσουμε θέσεις εργασίας κατά το στάδιο υλοποίησης των έργων αλλά και δημιουργίας νέων από την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων όπως είναι η γεωθερμία και ο τουρισμός.
Πόσο κοντά είναι η δημιουργία σφαγείου στις Φέρες;
Ολοκληρώθηκε η μελέτη, εξασφαλίσθηκε η χρηματοδότηση και είμαστε πολύ κοντά στη δημοπράτηση.
Πώς βοήθησε ο δήμος στην ανάπτυξη του τουρισμού της Αλεξανδρούπολης και που μπορεί να φτάσει τουριστικά η Αλεξανδρούπολη;
Ο Δήμος βοήθησε με την αδελφοποίηση με το Σοσνοβυι Μπόρ και την απ’ ευθείας πτήση με την Αγία Πετρούπολη τον τουρισμό. Ήδη προχωρούμε στην διαδικασία αδελφοποίησης και με τον Δήμο της Αγίας Πετρούπολης που έχει πληθυσμό 10.000.000 κατοίκους περίπου αλλά και με το Κρασνογιαρντ της Σιβηρίας όπου και η έδρα της επενδυτικής Τράπεζας CEDR BANK που σύντομα θ’ ανοίξει στην Αλεξανδρούπολη. Όμως επαφές έγιναν και απέδωσαν τόσο με την Εβραϊκή Κοινότητα των Παρισίων όσο και με την Τουρκία. Παράλληλα κινηθήκαμε και στην κατεύθυνση ανάπτυξης του εσωτερικού τουρισμού με πτήσεις της SKY EXPRESS προς Λήμνο και από εκεί προς Μυτιλήνη και Ικαρία. Από τις ενέργειες αυτές ενισχύθηκε οικονομικά όχι μόνον ο χώρος του τουρισμού που απασχολεί θέσεις εργασίας αλλά και της εστίασης και άλλων επαγγελματικών ομάδων.
Η πολιτική είναι πάθος, έρωτας, ασθένεια, ανάγκη;
Η ενασχόληση με τα κοινά είναι όλα μαζί. Άλλο όμως ο πολιτικός της κεντρικής πολιτικής σκηνής και άλλο ο αυτοδιοικητικός που παράγει αληθινή πολιτική που αντανακλά αμέσως στον δημότη-πολίτη..
Σας έχουν πει αλαζόνα, εγωκεντρικό, υπερόπτη. Είστε;
Όταν παθιάζεται κάποιος με αυτό που κάνει αφιερώνοντας όχι απλά χρόνο αλλά «το είναι του» είναι φυσικό απολογούμενος για τα πεπραγμένα του να χρησιμοποιεί το εγώ . Αν αυτό είναι ένδειξη αλαζονείας, όπως δήλωσα πρόσφατα σε κάποιο ραδιοφωνικό σταθμό, τότε είμαι «δημιουργικά αλαζών». Διότι αναλογισθείτε πόσα πράγματα λιγότερα θα είχα επιδιώξει να αποκτήσω για τον Δήμο μας, πόσους λιγότερους ανθρώπους θα είχα κινητοποιήσει για τον Δήμο μας για να λειτουργήσουν ανάλογα, εάν δεν υπήρχε τόσο πάθος από πλευράς μου σε αυτό που κάνω και πιστεύω ότι είναι σωστό, υπηρετώντας πάντα τους δημότες μου.
Υπάρχει κάτι που μπορούσατε να κάνετε και δεν το κάνατε;
Βεβαίως εάν είχα περισσότερο χρόνο και δεν είχε χαθεί κρίσιμος και απαραίτητος χρόνος με την αλλαγή των δομών λόγω της εφαρμογής του «Καλλικράτη». Όμως όσα έγιναν στην μικρή θητεία της παρούσης δημοτικής αρχής είναι ένας άθλος.
Να περιμένουμε τελικά την επένδυση των Γερμανών με τη δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας φυτικής ίνας, για το οποίο είχατε ενημερώσει τους πολίτες της περιοχής προ μηνών; Η αναφορά σας έχει δημιουργήσει πολλές προσδοκίες για νέες θέσεις εργασίας.
Είναι φανερό ότι ο δρόμος για την ανάπτυξη ακόμα σκοντάφτει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα. Από την πλευρά μου έκανα ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν. Ο εκπρόσωπος των Γερμανών στην Ελλάδα πάντως μου δήλωσε τελευταία ότι ακόμα δεν έχει αποσυρθεί το ενδιαφέρον του ξένου επενδυτικού σχήματος για την περιοχή μας παρά τα εμπόδια.
Ορισμένοι υποψήφιοι από την παρούσα τετραετία, δεν είναι υποψήφιοι μαζί σας στο νέο ψηφοδέλτιο. Μάλιστα, για παράδειγμα, ο κ. Κατσαντούρας για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ασκούσε έντονη κριτική στις αποφάσεις και τις πρακτικές της δημοτικής αρχής, ενώ είδαμε τον κ. Θυμιανίδη στο ψηφοδέλτιο του κ. Φωτιάδη. Παράλληλα, έχουν καταγραφεί και αποχωρήσεις παλιών σας υποψηφίων. Πού πιστεύετε ότι οφείλονται αυτά τα «κρούσματα» και κατά πόσο επηρέασαν και επηρεάζουν την ενότητα της παράταξης;
Κάποιοι δεν είναι υποψήφιοι γιατί κουράσθηκαν όπως ο κ. Ξανθόπουλος, ο κ. Αδαμάκης. Όμως η καρδιά τους είναι μαζί μου, με στηρίζουν και τους ευχαριστώ πολύ. Τον κ. Θυμιανίδη και τον κ. Κατσαντούρα δεν θα ήθελα να τους ερμηνεύσω και πάλι. Εκείνο που σας καταθέτω είναι ότι ως επικεφαλής δεν τους αδίκησα, του αξιολόγησα δικαίως και τους τοποθέτησα εκεί που έκρινα ότι μπορούσαν να είναι ωφέλιμοι και αποδοτικοί για τους δημότες. Το γεγονός ότι δεν αποδέχθηκε ο κ. Κατσαντούρας την θέση του αντιδημάρχου Οικονομικών όταν του την προσέφερα, δε νομίζω ότι δικαιολογεί την αντιπολιτευτική συμπεριφορά του στην παράταξη. Πάντως η παράταξη μας αριθμεί πάνω από 1.000 μέλη τα οποία παραμένουν στις επάλξεις και είμαστε η μοναδική παράταξη χωρίς κομματικές δεσμεύσεις που παραμένουμε ενωμένοι τόσα χρόνια .