Ο Γιώργος Γκιργκένης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ορεστιάδας με το συνδυασμό Ορεστιάδα στην Πρώτη Γραμμή απαντάει στις ερωτήσεις του thraki Νεα.

Δηλώσατε από την πρώτη στιγμή τη στήριξή σας στον Βασίλη Μαυρίδη και στην Πρώτη Γραμμή. Ήταν εύκολη ή δύσκολη η απόφασή σας;
Ο Βασίλης Μαυρίδης έχει πρόγραμμα, έχει όραμα και κυρίως έχει όρεξη για δουλειά.
Εκτός από τον σχεδιασμό και τη διεκδίκηση έργων υποδομής και ανάπτυξης δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα στην κοινωνική πολιτική και στην επίλυση των απλών προβλημάτων που θα κάνουν την καθημερινότητά μας καλύτερη.
Γνωρίζοντας το Βασίλη Μαυρίδη προσωπικά, αλλά κυρίως εκτιμώντας τη σοβαρότητα και τη συνέπεια που επέδειξε με την παρουσία του στο δημοτικό συμβούλιο είμαι σίγουρος πως μπορεί να πετύχει.
Είναι άλλη μια ευκαιρία για το δήμο που δεν πρέπει να χαθεί.
Είστε από τους υποψηφίους που κάνετε «ήσυχο» προεκλογικό αγώνα. Γιατί έχετε επιλέξει αυτή τη μορφή αγώνα;
Οι πολίτες πλέον είναι ενημερωμένοι, έχουν κρίση και άποψη και δεν περιμένουν να εντυπωσιαστούν από μεγάλα λόγια, χαιρετούρες, χαμόγελα και πρόσκαιρο ενδιαφέρον.
Θα προσπαθήσω φυσικά να γνωστοποιήσω τη συμμετοχή μου, τις θέσεις και τις ιδέες μου σε όσους περισσότερους δημότες μπορώ και αν κρίνουν πως αξίζω την ψήφο τους θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου να μην τους απογοητεύσω.
Με ποιον τομέα θέλετε να ασχοληθείτε αν εκλεγείτε;
Πολύ μεγάλη βάση θα δώσουμε στον ενεργειακό προγραμματισμό του Δήμου.
Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε εμείς θα είναι συγκεκριμένα και ο στόχος θα είναι οι δράσεις και οι παρεμβάσεις να είναι προς όφελος και του δήμου και των δημοτών.
-Καταγραφή των ενεργειακών αναγκών του δήμου
-Επιλογή των κατάλληλων παρεμβάσεων ανάλογα την περίπτωση
-Προετοιμασία των μελετών ώστε να μην χάσουμε κανένα πρόγραμμα
Από κει και πέρα, υπάρχουν εταιρίες που θέλουν να κάνουν επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας με νέα μοντέλα διαχείρισης. Επενδύσεις που θα έχουν άμεση σχέση καί με τον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας.
Μοντέλα όπως τα συστήματα τηλεθερμίας σε επίπεδο οικοδομικών τετραγώνων και πολλά άλλα μπορούν να έχουν εφαρμογή στην περιοχή μας.
Το ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης, ο αγροτική παραγωγή, ο ποταμός Άρδας, μας δίνουν πολλές δυνατότητες.
Αντί να μιλάμε για το πώς θα ζεστάνουμε π.χ. το κολυμβητήριο της πόλης, να εξετάσουμε τη δυνατότητα κατασκευής μονάδας συμπαραγωγής που να καλύψει ταυτόχρονα τις ανάγκες θέρμανσης και ηλεκτροδότησης καί του κλειστού γυμναστηρίου καί του δευτέρου λυκείου.
Όλα αυτά δεν είναι δικές μου ιδέες. Είναι υπαρκτές προτάσεις και εφαρμογές, από εξειδικευμένους μηχανικούς και ιδρύματα τα οποία είναι διατεθυμένα να τις υλοποιήσουν.
Ο δήμος, μπορεί ουσιαστικά να βοηθήσει έναν επαγγελματία, έναν άνεργο, έναν εργαζόμενο των 400 Ευρώ;
Η οικονομική κρίση είναι το κυρίως θέμα συζήτησης τα τελευταία χρόνια στη δουλειά μας, στις παρέες μας και όλοι ξέρουμε καλά τι πρέπει να γίνει. Η μόνη λύση είναι η συνεργασία και η ανάπτυξη.
Δε θα πω κάτι νέο.
Η συνεργασία με τις πανεπιστημιακές σχολές της πόλης μας, η αξιοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής, η ανάπτυξη της καινοτομίας, η προσέλκυση επισκεπτών με την αξιοποίηση και προβολή της φυσικής ομορφιάς της περιοχής, η τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων μας και πολλές άλλες ιδέες και προτάσεις, υπάρχουν και έχουν χιλιοειπωθεί εδώ και χρόνια από όλους τους συνδυασμούς και από όλους τους πολίτες.
Όλα αυτά μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας αλλά καί να βοηθήσουν τις υπάρχουσες επιχειρήσεις καί τους ανέργους που θέλουν να κάνουν τη δική τους επιχείρηση σε ένα υγειές περιβάλλον γνωρίζοντας πως έχουν την στήριξη του δήμου.
Το θέμα είναι να αρχίσουν να εφαρμόζονται.
Είναι μία ερώτηση που κάνουμε συχνά στις εκλογές. Τι μπορεί να αλλάξει αύριο στο δήμο Ορεστιάδας, χωρίς να δαπανηθεί ούτε ένα Ευρώ;
Όλοι γνωρίζουμε πως η οικονομική κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Αυτό όμως δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι, ούτε να μας οδηγήσει στην απραξία και την μεμψιμοιρία.
Κατ ‘αρχήν το πρώτο πράγμα που πρέπει να αλλάξει, είναι να αντιστραφεί το κλίμα απαξίωσης ως προς τη συμμετοχή στα κοινά. Ο κάθε δημότης να αισθανθεί πως είναι συμμέτοχος σε μία προσπάθεια στην οποία θα έχει λόγο και ρόλο.
Να στηρίξουμε τους συλλόγους και τον εθελοντισμό.
Να αρχίσουμε να ακούμε και να δίνουμε βάση στα προβλήματα των κατοίκων.
Να γίνεται καθημερινά έστω και η πιο μικρή και ασήμαντη παρέμβαση που θα διευκολύνει τον κάτοικο και θα ομορφύνει την πόλη.
Βήμα-βήμα να δείξουμε στο κόσμο πως δουλεύουμε πραγματικά και μπορούμε να φέρουμε όλοι μαζί την Ορεστιάδα στην Πρώτη Γραμμή.