Η Γιούλη Τσάμουρα, υποψήφια δημοτική σύμβουλος Διδυμοτείχου με το συνδυασμό του Χρήστου Τοκαμάνη Δήμος για Όλους, απαντάει στις ερωτήσεις του thraki Νεα.

Μείνατε μία τριετία εκτός δημοτικού συμβουλίου. Παρ’ όλα αυτά παρακολουθούσατε τα συμβούλια. Τι διαφορετικό παρατηρείς σε μία διαδικασία στην οποία δε συμμετέχεις;
Παρατηρείς καλύτερα και με λεπτομέρεια τις αδυναμίες συντονισμού και διαχείρισης των συνεδριάσεων, το επίπεδο και το πραγματικό ενδιαφέρον των συμβούλων, τις τακτικές ορισμένων εξ αυτών, αλλά και το παρασκήνιο κατά την διάρκεια μιας συνεδρίασης το οποίο και δημοσιογραφικά (κατά την γνώμη μου) έχει περισσότερο ζουμί.
Πάντως πολλές από τις συνεδριάσεις άφησαν άσχημες εντυπώσεις τόσο για το επίπεδο τους όσο και για την αναποτελεσματικότητα τους.

Σε έκανε θετική εντύπωση κάποια πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο κι αν ναι, την είδατε να υλοποιείται;
Ενα δημοτικό συμβούλιο κρίνεται από τις αποφάσεις του. Από την κατάθεση και ψήφιση πρωτοποριακών προτάσεων, από την μαχητικότητα των συμβούλων του. Η σημερινή δημοτική αρχή δεν ανταποκρίθηκε σε αυτές τις προσδοκίες και τα πρακτικά αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Δεν είναι τυχαίο που στην διάρκεια μιας συνεδρίασης σύμβουλος χαρακτήρισε το Δ.Σ., ως παιδική χαρά.

Πώς κινείστε στον προεκλογικό σας αγώνα;
Η επαφή μου με τον κόσμο δεν σταμάτησε ούτε μια στιγμή τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα τους επισκέπτομαι έναν- έναν ξεχωριστά για να τους δηλώσω την κάθοδο μου στις εκλογές. Σ αυτήν μου την απόφαση έχω μαζί μου την οικογένεια, το άμεσο συγγενικό μου περιβάλλον αλλα και λίγους –εκλεκτούς φίλους που πιστεύουν σε μένα.

Τι σας ενοχλεί στο δήμο Διδυμοτείχου;
Η άγνοια της θέσης στην οποία βρίσκονται και υπηρετούν. Η άγνοια διαχείρισης καταστάσεων. Η εσωστρέφεια και η καχυποψία. Παντού υπάρχουν εχθροί που μας πολεμούν και θέλουν το κακό μας. Ειναι απίθανο να συμβαίνει το αντίθετο;

Ποιοι ευθύνονται για τη μη τουριστική αξιοποίηση του τεμένους Βαγιαζήτ, του κάστρου του Πυθίου και των άλλων μνημείων του δήμου Διδυμοτείχου;
Γενικότερα η πολιτική του κράτους είναι αυτή που καθυστερεί οποιαδήποτε ανάδειξη των ιστορικών μνημείων της περιοχής Ο Δήμος αδυνατεί να ενεργήσει, χωρίς την συγκατάθεση της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Μπορεί όμως να προετοιμάζεται και να διεκδικεί. Κάτι που αποδείχτηκε επί θητείας του Χρήστου Τοκαμανη, όπου κατάφερε να πείσει την ηγεσία του ΥΠΠΟ και την γγ. κ.Μενδωνη με την θετική εισήγηση της οποίας εξασφαλιστήκαν 4 εκ. ευρω για την επισκευή του τζαμιού. Στη δεκαετία του ΄90 είχε γίνει μια αξιόλογη προσπάθεια για την αξιοποίηση όλων των άλλων μνημείων και ξανά το 2003 όπου καταφέραμε ως Δημοτική αρχή να εξασφαλίσουμε την μια και μοναδική χρηματοδότηση για την ανασκαφική δραστηριότητα μιας ολόκληρης περιοχής.

Ο Χρήστος Τοκαμάνης διετέλεσε δήμαρχος για οκτώ χρόνια. Δεν είναι αρκετά πιστεύετε;
Τιποτα δεν είναι αρκετό. Μόνο τα προβλήματα είναι αρκετά και σοβαρά και ο Χρήστος Τοκαμανης πιστεύω πως πρέπει και θα είναι παρών για την επίλυση τους. Άλλωστε μια επιτυχημένη θητεία δεν κρίνεται από τα χρόνια της, από την διάρκεια της, αλλά από το αν έχει καταφέρει να εκπληρώσει τους στόχους της και o Χρήστος Τοκαμάνης δεν ολοκλήρωσε όσα έχει σχεδιάσει. Αυτή τη χρονική στιγμή θεωρείται η ενδεδειγμένη λύση σωτηρίας για τον Δήμο Διδυμότειχου. Θεωρείται ο πολιτικός που θα βάλει ξανά σε αναπτυξιακή τροχιά την περιοχή, μετά τα απανωτα χτυπήματα που δέχτηκε, αλλά και λόγο της αδυναμίας των διοικούντων να ανταποκριθούν.

Χωρίς να ξοδευτούν χρήματα, υπάρχουν περιθώρια αναπτυξιακής δράσης;
Δεν χρειάζονται χρήματα για να μπορέσεις να επανακτήσεις όσα έχουν χαθεί από την περιοχή μας. Επιπροσθέτως ο Δήμος μας διαθέτει μια αξιόλογη προίκα που όμως μένει αδιάθετη, ( όπως η επιχείρηση των Σφαγείων, το Δημοτικό ραδιόφωνο που κάποτε μεγαλουργούσε, τουριστικές δράσεις που ατόνησαν) λύσεις που συμπεριλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα του συνδυασμού μας και που θα ανακοινωθεί στην κεντρική ομιλία του σημερινού υποψήφιου και αυριανού Δήμαρχου Διδυμοτείχου Χρήστου Τοκαμανη.